Huuropzegging: hoe moet ik mijn huurwoning achterlaten? | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus zijn al onze vestigingen dicht. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. Excuses voor het ongemak.

Er is een opnamestaat van de woning

Ik heb geen grote veranderingen aangebracht

U moet de woning bij het einde van de huurovereenkomst hetzelfde achterlaten zoals staat beschreven in de opnamestaat. Normale slijtage hoeft u niet te herstellen. Schade moet u wel herstellen.

Kleine veranderingen brengt u weer terug in de oude staat. Denk aan het weghalen van gordijnrails of kliklaminaat.

Staan in uw huurovereenkomst afspraken over de oplevering van uw woning? Dan moet u zich hier ook aan houden.

Ik heb wel veranderingen aangebracht

Had u toestemming van de verhuurder voor grote veranderingen in de woning? Dan hoeft u deze niet te herstellen. Denk hierbij aan het plaatsen van centrale verwarming of een badkuip in de badkamer. U kunt hiervoor een vergoeding vragen aan de verhuurder aan het einde van uw huurovereenkomst. Wil de verhuurder geen vergoeding betalen? Dan kunt u zelfs naar de rechter.

Had u geen toestemming van de verhuurder voor de veranderingen? Dan moet u de veranderingen terugbrengen naar de oude staat. Misschien wil de verhuurder u tegemoet komen. Ga dan ook met de verhuurder in gesprek over de mogelijkheden.

Er is geen opnamestaat van de woning

Ik heb geen grote veranderingen aangebracht

Als er geen opnamestaat is, moet de woning bij huuropzegging in dezelfde staat zijn als bij het aangaan van de huurovereenkomst. Zegt de verhuurder dat u veranderingen aan de woning heeft aangebracht? Dan moet de verhuurder dit bewijzen. Dit geldt ook voor schade aan de woning. Normale slijtage hoeft u niet te herstellen.

Heeft u voor 1 augustus 2003 een huurovereenkomst gesloten? Dan moet u als huurder bewijzen dat deze veranderingen er al waren bij het aangaan van de huurovereenkomst.

Staan in uw huurovereenkomst afspraken over de oplevering van uw woning? Dan moet u zich hier ook aan houden.

Ik heb wel veranderingen aangebracht

Had u toestemming van de verhuurder voor grote veranderingen in de woning? Dan hoeft u de veranderingen niet te herstellen. U mag zelfs aan de verhuurder vragen om een vergoeding bij het opzeggen van het huurcontract. Wil de verhuurder dit niet betalen? Dan kunt u naar de rechter.

Had u geen toestemming van de verhuurder voor de veranderingen? Dan moet de woning bij huuropzegging in dezelfde staat zijn als bij het aangaan van de huurovereenkomst. Bij grote veranderingen die een verbetering opleveren wil de verhuurder meestal niet dat u de verandering terugdraait. Denk aan het plaatsen van centrale verwarming of keuken. Ga met uw verhuurder in gesprek over een mogelijke vergoeding.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Moet de nieuwe huurder aangepaste veranderingen overnemen?

  Nee, dit is niet verplicht. Kleine veranderingen, zoals een vloer, gordijnen met rails kan de nieuwe huurder overnemen.

  Neemt de nieuwe huurder de verbeteringen over? Dan moet hij bij huuropzegging de verbeteringen terugdraaien in de oude staat. De volgende huurder kan natuurlijk ook de veranderingen overnemen.

  U hoeft de verbeteringen niet ter overname aan te bieden, want u heeft een wegbreekrecht. U mag de verbeteringen ook uit de woning halen en meenemen. De woning moet u wel onbeschadigd achterlaten.

 • Mag de verhuurder mijn woning inspecteren als ik opzeg?

  Ja, dit mag. Meestal vinden er twee inspecties plaats: de voorinspectie en eindinspectie. Beiden worden vaak schriftelijk aangekondigd en bevestigd.

  1. Voorinspectie 
   Deze vindt minimaal twee weken voor het aflopen van de huurovereenkomst plaats. U krijgt na de inspectie een rapport met de herstelwerkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. U heeft daarvoor tot de laatste dag van de huurovereenkomst de tijd. Meestal geeft de verhuurder in het rapport ook de kosten aan als u het herstel door de verhuurder laat verrichten.

  2. Eindinspectie 
   Kort voordat de huurovereenkomst afloopt, komt de verhuurder kijken of u alle genoemde zaken heeft hersteld. De verhuurder mag alleen om nieuw herstelwerk vragen als hij bij de voorinspectie dit niet heeft kunnen ontdekken. Niet herstelde zaken mag de verhuurder op uw kosten laten repareren.

  Bent u het niet eens met het rapport? Teken dit dan niet en neem contact met ons op.

  Bel ons 0900 - 8020 € 0,10 p/min.*
  Bel maandag tot en met donderdag 09.00 – 12.30 uur en 13.30 - 17.00 uur.
  Op vrijdag 9.00 - 13.00 uur.
  U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
  Bekijk alle contactmogelijkheden
 • Mag de verhuurder kosten voor herstel bij mij in rekening brengen?

  Ja, dit mag onder bepaalde voorwaarden:

  • De verhuurder moet na opzegging van de huur op tijd de woning inspecteren en u duidelijk aangeven wat er precies hersteld moet worden. 
  • De verhuurder moet u eerst de kans geven om de gevraagde herstelwerkzaamheden zelf uit te voeren.
  • In rekening gebrachte kosten moeten redelijk zijn. De verhuurder mag bijvoorbeeld niet de kosten van een nieuwe deur in rekening brengen als u alleen de handgreep moest vervangen. 

  Vindt u dat u onterecht kosten moet betalen van de verhuurder? Neem dan contact op met een van onze juristen.

  Wordt uw borg onterecht ingehouden? Gebruik onze voorbeeldbrief terugvragen borg huur om uw borg terug te vragen.

  De verhuurder kan de kosten van de herstelwerkzaamheden met uw borg verrekenen.  

Terug naar boven Shape