Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus werken wij anders. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. Onze jurist kan besluiten een afspraak met u te maken.

Er is een opnamestaat van de woning

Huurcontract afgesloten op of na 1 augustus 2003

U moet uw woning aan het einde van uw huurcontract hetzelfde opleveren als in de omschrijving van de opnamestaat. Staat daarin bijvoorbeeld dat u de woning kreeg met witte of gladgestreken muren zonder gaten? Of met muren zonder behang? Dan moet de woning in die staat zijn.

Verder gelden de volgende regels:

 • Normale slijtage hoeft u niet te herstellen. Het is bijvoorbeeld begrijpelijk dat een badkamer van 15 jaar oud niet meer in perfecte staat is.
 • Als u schade veroorzaakt, moet u die herstellen.
 • U moet de woning schoon achterlaten en het dagelijks onderhoud hebben gedaan.
 • Kleine veranderingen brengt u weer terug in de oude staat. Denk aan het weghalen van gordijnrails of kliklaminaat.
 • Gaat het om grote veranderingen, met toestemming van de rechter of uw verhuurder? Dan hoeft u die veranderingen niet terug te brengen in de oude staat. Behalve als de rechter of uw verhuurder iets anders bepaalde.

Huurcontract afgesloten vóór 1 augustus 2003

De wet gaat ervan uit dat u de huurwoning in goede staat kreeg: netjes en zonder beschadigingen. U moet de woning daarom ook in goede staat opleveren. Dit geldt niet voor de beschadigingen die in de opnamestaat staan.

Als sommige dingen in minder goede staat zijn door normale slijtage, hoeft u die slijtage niet te herstellen.

Er is geen opnamestaat van de woning

Huurcontract afgesloten op of na 1 augustus 2003

Als er geen opnamestaat is, moet u de woning in dezelfde staat opleveren als aan het begin van uw huurcontract. Het is vaak onduidelijk wat die staat was.

Zegt de verhuurder dat u iets veranderde aan de woning? Bijvoorbeeld dat u behang plakte op kale muren? Dan moet de verhuurder bewijzen dat de muren kaal waren. De verhuurder moet ook schade aan de woning bewijzen. Kan uw verhuurder dit voldoende bewijzen? Dan moet u de veranderingen terugbrengen in de oude staat en de schade herstellen.

Verder gelden de volgende regels:

 • Normale slijtage hoeft u niet te herstellen. Het is bijvoorbeeld begrijpelijk dat een badkamer van 15 jaar oud niet meer in perfecte staat is.
 • U moet uw woning schoon achterlaten en het dagelijks onderhoud hebben gedaan.
 • Grote veranderingen waarvoor de rechter of verhuurder toestemming gaf, hoeft u niet in de oude staat terug te brengen. Behalve als de rechter of uw verhuurder iets anders bepaalde.

Huurcontract afgesloten vóór 1 augustus 2003

De wet gaat ervan uit dat u de huurwoning in goede staat kreeg. De woning zag er netjes uit en had geen beschadigingen. U moet de woning dan ook weer in goede staat opleveren.

Was de woning niet in goede staat toen u er ging wonen en kunt u dit bewijzen? Dan hoeft u de woning niet in goede staat achter te laten.

Als sommige dingen in minder goede staat zijn door normale slijtage, hoeft u die slijtage niet te herstellen.

Bel ons 0900 - 8020 Kosten € 0,10 per minuut.*
Bel maandag tot en met vrijdag 09.00 - 17.00 uur.
U krijgt een van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
 • Mag ik de huurwoning veranderen?

  U mag kleine dingen veranderen aan de binnenkant van uw huurwoning. Deze dingen moet u makkelijk kunnen terugdraaien bij de oplevering. En dat mag niet veel kosten. Denk aan het vastmaken van een lamp aan de muur of het ophangen van gordijnrails. Voor dit soort kleine veranderingen heeft u geen toestemming van de verhuurder nodig.

  Grote veranderingen

  Voor grotere veranderingen in uw huurwoning heeft u schriftelijke toestemming nodig van uw verhuurder. Bijvoorbeeld voor het installeren van een bad.

  Geeft uw verhuurder hier geen toestemming voor? Dan kunt u deze aan de rechter vragen. De rechter kijkt of uw verandering echt nodig is. En naar de redenen van uw verhuurder om de verandering niet te willen.

  Veranderingen terugdraaien

  Heeft u geen toestemming gekregen of gevraagd voor grote veranderingen? Dan moet u de veranderingen terugdraaien. U moet dit doen zonder schade achter te laten.

  Gaf uw verhuurder of de rechter toestemming voor de grote veranderingen? Dan hoeft u deze veranderingen niet terug te draaien aan het einde van uw huurcontract. Behalve als de verhuurder of de rechter bepaalde dat u dat wel moet doen.

  Vergoeding voor verbetering

  Als u grote veranderingen maakt in de woning, heeft u de woning mogelijk verbeterd. De woning is daardoor misschien meer waard aan het einde van uw huurcontract. U kunt daarom soms een vergoeding vragen aan uw verhuurder als u de aanpassing zelf heeft betaald.

  Geeft uw verhuurder u geen toestemming voor grote wijzigingen? Of weigert hij u een vergoeding te geven voor de verbetering van zijn woning? Neem dan contact op met een van onze juristen.

 • Moet de nieuwe huurder veranderingen overnemen?

  Nee, hij is dat niet verplicht. Kleine veranderingen, zoals een vloer of gordijnen met rails, kan de nieuwe huurder overnemen.

  Neemt de nieuwe huurder de veranderingen over? Dan moet hij als zijn huurcontract stopt, die veranderingen terugdraaien naar de oude staat. De volgende huurder kan natuurlijk ook de veranderingen overnemen.

  U hoeft de nieuwe huurder niet aan te bieden om uw veranderingen over te nemen. U heeft namelijk een wegbreekrecht. Dat betekent dat u de veranderingen ook uit de woning mag halen en meenemen. U moet de woning wel onbeschadigd achterlaten.

 • Mag mijn verhuurder de woning controleren voordat mijn huurcontract stopt?

  Ja, dit mag. Meestal vinden er 2 controles plaats: de voorinspectie en de eindinspectie. Vaak krijgt u een brief of e-mail waarin de verhuurder laat weten wanneer hij langskomt voor deze inspecties. Tijdens de inspecties loopt uw verhuurder met u door uw huurwoning. Hij bekijkt of u dingen in de woning moet herstellen.

  Voorinspectie

  De voorinspectie is meestal 2 weken of langer voor het einde van uw huurcontract. Na afloop krijgt u een rapport waarin staat welke veranderingen u moet terugdraaien in de woning. U heeft daarvoor de tijd tot de laatste dag van uw huurcontract. Meestal staat in het rapport ook wat de kosten zijn als u de veranderingen niet terugdraait.

  Eindinspectie

  De eindinspectie is kort voordat uw huurcontract stopt. Uw verhuurder bekijkt dan of u alles heeft gemaakt.

  Uw verhuurder mag alleen om nieuwe reparaties vragen als hij deze punten bij de voorinspectie niet kon zien. Niet gerepareerde dingen mag de verhuurder op uw kosten laten repareren. Hij zal die kosten meestal van uw borg betalen.

  Bent u het niet eens met het rapport van de inspectie? Teken dit dan niet en neem contact op met een van onze juristen.

 • Mag mijn verhuurder herstelkosten van mij vragen?

  Ja, dit mag. Er gelden wel voorwaarden:

  • De verhuurder moet op tijd uw woning controleren. En hij moet u duidelijk laten weten wat u precies moet herstellen.
  • De verhuurder moet u eerst de kans geven om de gevraagde reparaties zelf uit te voeren.
  • De kosten die de verhuurder vraagt, moeten redelijk zijn. Was alleen de handgreep van een deur kapot? Dan kan de verhuurder u niet vragen om de kosten van de hele deur te betalen.

  Bent u het niet eens met de herstelkosten die de verhuurder van u eist? Neem dan contact op met een van onze juristen.

  Houdt de verhuurder zonder goede reden geld in van uw borg? Vraag dan uw borg terug met onze voorbeeldbrief terugvragen borg huur.De verhuurder kan de kosten van de reparaties van uw borg afhalen.  

Terug naar boven Shape