Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus zijn onze vestigingen dicht. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. De wachttijd is langer dan normaal. Sorry voor het ongemak.

Er is een opnamestaat van de woning

Ik heb geen grote veranderingen aangebracht

U moet de woning bij het einde van de huurovereenkomst hetzelfde achterlaten zoals omschreven in de opnamestaat. Staat daarin bijvoorbeeld dat u de woning kreeg met witte of gladgestreken muren zonder gaten? Of met muren zonder behang? Dan moet de woning in die staat zijn. Normale slijtage hoeft u niet te herstellen. Schade moet u wel herstellen.

Kleine veranderingen brengt u weer terug in de oude staat. Denk aan het weghalen van gordijnrails of kliklaminaat.

Staan in uw huurovereenkomst afspraken over de oplevering van uw woning? Dan moet u zich hier ook aan houden.

Ik heb wel veranderingen aangebracht

Had u toestemming van de verhuurder voor grote veranderingen in de woning? Dan hoeft u deze niet te herstellen. Denk hierbij aan het installeren van centrale verwarming of het plaatsen van een badkuip. U kunt hiervoor een vergoeding vragen aan de verhuurder aan het einde van uw huurovereenkomst. Wil de verhuurder geen vergoeding betalen? Dan kunt u zelfs naar de rechter.

Had u geen toestemming van de verhuurder voor de veranderingen? Dan moet u de veranderingen terugbrengen naar de oude staat. Misschien wil de verhuurder u tegemoet komen. Ga dan ook met de verhuurder in gesprek over de mogelijkheden.

Er is geen opnamestaat van de woning

Ik heb geen grote veranderingen aangebracht

Als er geen opnamestaat is, moet de woning bij huuropzegging in dezelfde staat zijn als bij het begin van de huurovereenkomst. Zegt de verhuurder dat u veranderingen aanbracht in de woning? Zegt hij bijvoorbeeld dat u witte muren in een andere kleur schilderde, of dat u behang plakte op kale muren? Dan moet de verhuurder bewijzen dat de muren wit of kaal waren. De verhuurder moet ook schade aan de woning bewijzen. Normale slijtage hoeft u niet te herstellen.

Sloot u de huurovereenkomst voor 1 augustus 2003? Dan moet u als huurder bewijzen dat deze veranderingen er al waren bij het aangaan van de huurovereenkomst.

Staan in uw huurovereenkomst afspraken over het opleveren van uw woning? Dan moet u zich hieraan houden.

Ik heb wel veranderingen aangebracht

Had u toestemming van de verhuurder voor grote veranderingen in de woning? Dan hoeft u de veranderingen niet te herstellen. U mag zelfs de verhuurder om een vergoeding vragen bij het opzeggen van het huurcontract. Wil de verhuurder dit niet betalen? Dan kunt u naar de rechter.

Had u geen toestemming van de verhuurder voor de veranderingen? Dan moet de woning bij huuropzegging in dezelfde staat zijn als bij het aangaan van de huurovereenkomst. Is de grote verandering een verbetering? Dan wil de verhuurder meestal niet dat u de verandering terugdraait. Denk aan de installatie van centrale verwarming of de plaatsing van een keuken. Ga met uw verhuurder in gesprek over een mogelijke vergoeding.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Moet de nieuwe huurder aangepaste veranderingen overnemen?

  Nee, dit is niet verplicht. Kleine veranderingen, zoals een vloer of gordijnen met rails, kan de nieuwe huurder overnemen.

  Neemt de nieuwe huurder de verbeteringen over? Dan moet hij bij huuropzegging de verbeteringen terugdraaien in de oude staat. De volgende huurder kan natuurlijk ook de veranderingen overnemen.

  U hoeft de verbeteringen niet ter overname aan te bieden, want u heeft een wegbreekrecht. Dat betekent dat u de verbeteringen ook uit de woning mag halen en meenemen. De woning moet u wel onbeschadigd achterlaten.

 • Mag de verhuurder mijn woning inspecteren als ik opzeg?

  Ja, dit mag. Meestal vinden er 2 inspecties plaats: de voorinspectie en de eindinspectie. Beide inspecties worden vaak schriftelijk aangekondigd en bevestigd.

  • De voorinspectie vindt minimaal 2 weken voor het aflopen van de huurovereenkomst plaats. U krijgt na de inspectie een rapport met de herstelwerkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. U heeft daarvoor tot de laatste dag van de huurovereenkomst de tijd. Meestal geeft de verhuurder in het rapport ook de kosten aan als u het herstel door de verhuurder laat verrichten.
  • De eindinspectie vindt plaats kort voordat de huurovereenkomst afloopt. De verhuurder komt dan kijken of u alle genoemde zaken heeft hersteld. De verhuurder mag alleen om nieuw herstelwerk vragen als hij dit bij de voorinspectie niet kon ontdekken. Niet herstelde zaken mag de verhuurder op uw kosten laten repareren.

  Bent u het niet eens met het inspectierapport? Teken dit dan niet en neem contact met ons op.

  Bel ons 0900 - 8020 Kosten € 0,10 per minuut.*
  Bel maandag tot en met donderdag 09.00 - 17.00 uur. Vrijdag van 09.00 - 13.00 uur.
  U krijgt een van onze juristen aan de telefoon.
  Bekijk alle contactmogelijkheden
 • Mag de verhuurder kosten voor herstel bij mij in rekening brengen?

  Ja, dit mag onder bepaalde voorwaarden:

  • De verhuurder moet na opzegging van de huur op tijd de woning inspecteren en u duidelijk aangeven wat er precies hersteld moet worden. 
  • De verhuurder moet u eerst de kans geven om de gevraagde herstelwerkzaamheden zelf uit te voeren.
  • In rekening gebrachte kosten moeten redelijk zijn. De verhuurder mag bijvoorbeeld niet de kosten van een nieuwe deur in rekening brengen als u alleen de handgreep moest vervangen. 

  Vindt u dat u onterecht kosten moet betalen van de verhuurder? Neem dan contact op met een van onze juristen.

  Wordt uw borg onterecht ingehouden? Gebruik onze voorbeeldbrief terugvragen borg huur om uw borg terug te vragen.

  De verhuurder kan de kosten van de herstelwerkzaamheden met uw borg verrekenen.  

Terug naar boven Shape