Groot onderhoud
Uw verhuurder is verantwoordelijk voor groot onderhoud en grote reparaties. De verhuurder moet de kosten hiervan betalen.
Voorbeelden van groot onderhoud zijn:
- buitenschilderwerk
- het controleren, repareren en vervangen van een cv-ketel
- het repareren en vervangen van uw schoorsteen
- het repareren en vervangen van ventilatiekanalen
- het vervangen van goten en regenafvoeren en grote reparaties hieraan
Meldplicht huurder
Heeft uw woning onderhoud nodig? Dan moet u dit zo snel mogelijk melden bij uw verhuurder. Dit kan via de telefoon, maar doe dit ook schriftelijk. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief melden gebreken aan huurwoning.
Meldt u de gebreken niet? Dan weet uw verhuurder niet dat hij iets moet repareren. Ontstaat hierdoor schade? Dan bent u mogelijk aansprakelijk. U moet dan de kosten van de schade betalen.
Dagelijks onderhoud
U zorgt als huurder voor het klein en dagelijks onderhoud van uw woning of kamer. En u voert kleine reparaties uit. De kosten hiervan moet u zelf betalen. Denk aan het:
- vervangen van de wc-bril of een kraanleertje
- verven van binnenmuren
- vastzetten en vastschroeven van trapleuningen, deurknoppen, deurbellen
- oliën en smeren van scharnieren en sloten
- schoonhouden en ontstoppen van het riool
U hoeft niet te betalen als het moeilijk is om het gebrek zelf te repareren. Of als u er niet bij kunt. U hoeft ook niet te betalen als de kosten erg hoog oplopen, bijvoorbeeld omdat u een specialist moet inhuren.
Herstelplicht
Wacht niet te lang met kleine en dagelijkse reparaties. Ontstaat er schade doordat u het gebrek niet oplost? Dan bent u hiervoor verantwoordelijk. Dit heet herstelplicht. U moet dan de schade aan uw verhuurder betalen.