Huurverlaging door te hoge huur
Voor iedere sociale huurwoning geldt een maximale huurprijs. Dat is het hoogste bedrag dat u aan huur mag betalen. Met de huurprijscheck maakt u een schatting van de maximale huur van uw woning.
In uw huurcontract staat de huurprijs van uw woning. Is dit hoger dan het bedrag uit de huurprijscheck? Dan kunt u huurverlaging aanvragen.
Aanvragen binnen 6 maanden
Wilt u in de eerste 6 maanden van uw huurcontract huurverlaging aanvragen? Ga dan in gesprek met uw verhuurder of stuur een brief. U kunt hiervoor onze voorbeeldbrief huurverlaging gebruiken.
Als uw verhuurder niet meewerkt, kunt u huurverlaging aanvragen bij de Huurcommissie. De Huurcommissie verlaagt uw huur dan tot de maximale huurprijs. Dat gebeurt met terugwerkende kracht. Dit betekent dat uw huur wordt verlaagd vanaf de startdatum van uw contract. Te veel betaalde huur krijgt u terug.
Heeft u een tijdelijk huurcontract voor een zelfstandige woning? Vraag dan binnen 6 maanden na het einde van uw contract huurverlaging. U krijgt de te veel betaalde huur terug vanaf de start van uw contract.
Aanvragen na 6 maanden
Wilt u na 6 maanden huurverlaging aanvragen? Dan moet u eerst uw verhuurder een brief sturen. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief huurverlaging. U moet in uw brief een startdatum voorstellen voor de nieuwe huurprijs. Die datum moet over minstens 2 maanden zijn.
Gaat uw verhuurder niet akkoord? Vraag dan huurverlaging aan bij de Huurcommissie. Doe dit binnen 6 weken na de startdatum die u voorstelde in uw brief. De Huurcommissie bepaalt vanaf wanneer u de te veel betaalde huur terugkrijgt.
Huurverlaging door lager inkomen
Kreeg u een 'inkomensafhankelijke huurverhoging'? En ging uw inkomen daarna omlaag? Dan kunt u de huurverhoging terugdraaien.
Een inkomensafhankelijke huurverhoging is een verhoging bovenop uw normale huurverhoging. De extra verhoging kreeg u omdat u een hoog inkomen had.
Gebruik onze voorbeeldbrief huurverlaging om de verhoging terug te draaien. Dit kan alleen voor de huurverhogingen van de laatste 3 jaar. In uw brief moet u een startdatum voorstellen voor de nieuwe huurprijs. Die datum moet over minstens 2 maanden zijn. Wilt u bijvoorbeeld dat de lagere huur ingaat op 1 juni? Zorg dan dat uw verhuurder vóór 1 april uw brief ontvangt.
Komt u er met uw verhuurder niet uit? Vraag dan de Huurcommissie om uw huur te verlagen.
Tijdelijke huurkorting
Daalde uw inkomen en heeft u moeite om de huur van uw zelfstandige woning te betalen? Dan kunt u uw verhuurder om een tijdelijke huurkorting vragen. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief huurverlaging.
De huurkorting is voor minimaal 1 maand en maximaal 3 jaar. U heeft dan de tijd om te zorgen voor meer inkomen of een andere woning. De verhuurder beslist of hij u huurkorting geeft of niet. Hij is dit niet verplicht.
De huurkorting kan bestaan uit huurverlaging of huurbevriezing. Bij huurbevriezing mag de huurprijs tijdelijk niet omhoog.
Einde huurkorting
Als de tijdelijke huurkorting stopt, kiest de verhuurder welke huurprijs u vanaf dan moet betalen:
- de huurprijs die u betaalde vóór de huurkorting
- de huurprijs die u betaalde vóór de huurkorting plus de huurverhoging die u anders had gekregen
- dezelfde huurprijs als tijdens de huurkorting
Uw huur mag na de tijdelijke huurkorting niet hoger zijn dan de liberalisatiegrens van dat jaar.
Korting bij start huurcontract
U kunt ook aan het begin van uw huurovereenkomst een huurkorting van maximaal 3 jaar afspreken. U vraagt de verhuurder dan of u de eerste 3 jaar minder hoeft te betalen dan de huurprijs in het huurcontract. In deze 3 jaar gaat u in stapjes naar de echte huurprijs van de woning.
Huurverlaging door gebrekkig onderhoud
Heeft uw huurwoning gebreken, zoals lekkages of slecht onderhoud? Meld dit dan bij uw verhuurder en vraag of hij de gebreken wil oplossen. Als uw verhuurder de problemen niet oplost, vraagt u huurverlaging aan bij de Huurcommissie.