Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus zijn onze vestigingen dicht. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. De wachttijd is langer dan normaal. Sorry voor het ongemak.
Ga meteen naar

Voorwaarden huurtoeslag

Huurtoeslag, ook wel huursubsidie, betekent dat u een vergoeding krijgt voor uw huur. Hoeveel u krijgt, hangt af van de huurprijs en uw inkomen. Heeft u een toeslagpartner of medebewoner? Dan telt ook hun inkomen en vermogen mee. Bereken de hoogte van uw huurtoeslag met een proefberekening.

U kunt huurtoeslag aanvragen als:

 • u 18 jaar of ouder bent
 • u bij de gemeente staat ingeschreven op uw woonadres
 • u de Nederlandse nationaliteit heeft, of een geldige verblijfsvergunning. Dit geldt ook voor uw toeslagpartner of medebewoner.
 • uw woning een zelfstandige woning is. Er is dan een eigen toegangsdeur, toilet en keuken.
 • uw rekenhuur in 2020 niet hoger is dan € 737,14. Dit is de kale huur plus servicekosten. In 2019 was dit € 720,42.
 • uw vermogen niet te hoog is
 • uw inkomen niet te hoog is

In bijzondere situaties kunt u (meer) huurtoeslag krijgen. Bijvoorbeeld als iemand in uw huishouding gehandicapt is, of langer dan een jaar gedetineerd.

Krijgt u huurverhoging? En komt uw huur hierdoor uit boven de liberalisatiegrens? Dan krijgt u alleen huurtoeslag als u op 1 januari van dat jaar ook al huurtoeslag ontving.

Aanvragen huurtoeslag

U vraagt huurtoeslag aan via Mijn toeslagen met uw DigiD. Heeft u nog geen DigiD? Vraag uw DigiD dan eerst aan bij Rijksoverheid.

Uw huurtoeslag kunt u aanvragen tot 1 september van het jaar erna. Wilt u bijvoorbeeld huurtoeslag aanvragen over 2020? Dan vraagt u dit aan voor 1 september 2021. Binnen 5 weken krijgt u een brief waarin staat hoe hoog uw huurtoeslag is.

Wijzigingen doorgeven

Als er iets verandert aan uw inkomen, leefsituatie of huurprijs, moet u dit doorgeven aan de Belastingdienst. De hoogte van uw huurtoeslag verandert dan.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Wie is mijn toeslagpartner of medebewoner?

  De hoogte van de huurtoeslag hangt ook af van het inkomen van uw toeslagpartner. Uw echtgenoot of geregistreerd partner is uw toeslagpartner. Heeft u een samenlevingscontract of een kind met iemand die bij u woont? Dan is die persoon uw toeslagpartner.

  Soms woont er een kind, ouder of ander bij u. Dit is een medebewoner. Ook het inkomen van een medebewoner telt mee voor de hoogte van uw huurtoeslag. Het inkomen van een onderhuurder telt meestal niet mee.

 • Wat telt als vermogen bij het recht op huurtoeslag?

  Om te bepalen of u recht heeft op huurtoeslag, mag u niet teveel vermogen hebben. De Belastingdienst kijkt naar het vermogen van u, uw toeslagpartner, uw medebewoner en uw inwonende kinderen. Het gaat om vermogen op 1 januari van het jaar waarover u huurtoeslag wilt ontvangen.

  Uw vermogen voor de huurtoeslag is hetzelfde vermogen als voor uw inkomstenbelasting. De Belastingdienst kijkt naar uw bezittingen en schulden. Er zijn uitzonderingen.

 • Wat kan ik doen als ik huurtoeslag moet terugbetalen?

  Heeft u teveel huurtoeslag ontvangen, bijvoorbeeld omdat er iets is veranderd in uw inkomen of leefsituatie? Dan moet u de teveel ontvangen toeslag terugbetalen. De Belastingdienst laat dit weten met een brief.

  Klopt er iets niet? Maak dan binnen 6 weken bezwaar. Ook als er iets niet klopt, moet u binnen 6 weken terugbetalen. De Belastingdienst kan uitstel van betaling geven zolang het bezwaar loopt.

  Lukt het u niet om het bedrag in een keer te betalen? Dan kunt u een betalingsregeling treffen.

 • Wat moet ik doen als ik het niet eens ben met een beslissing van de Belastingdienst?

  Bent u het niet eens met een beslissing van de Belastingdienst? Bijvoorbeeld omdat er iets niet klopt in de brief? Dan kunt u binnen 6 weken in bezwaar gaan bij de Belastingdienst.

  Wilt u dat iemand u helpt? Ga dan naar een toeslagenservicepunt of sociaal raadslieden bij u in de buurt.

  Is de Belastingdienst niet eens met uw bezwaar? Dan kunt u binnen 6 weken in beroep bij de rechtbank. U kunt daarvoor hulp vragen aan een advocaat.

 • Wat kan ik doen als mijn ex-partner zich niet uitschrijft bij de gemeente?

  Voor huurtoeslag kijkt de Belastingdienst naar wie er staat ingeschreven op uw adres. Uw ex-partner blijft uw toeslagpartner, totdat hij zich uitschrijft op uw adres.

  Weigert uw ex-partner zich uit te schrijven op uw adres? Vraag uw gemeente om onderzoek te doen naar wie er op uw adres woont. De gemeente kan uw ex-partner uitschrijven op uw adres. Neem ook contact op met de Belastingtelefoon zodat uw ex-partner niet meetelt voor de huurtoeslag.

Terug naar boven Shape