Overslaan en naar de inhoud gaan

Juridische voorbeeldbrieven

Hieronder vindt u verschillende voorbeeldbrieven die u helpen zelf een goede brief te schrijven. Bedenk bij het schrijven van uw brief dat het belangrijker is dat de andere partij weet waar het over gaat en wat u wilt, dan dat u foutloos Nederlands schrijft!

Met de volgende voorbeelden kunt u zelf een goede brief schrijven:

Algemeen

Wonen & Buren

Werk & Inkomen

Politie & Justitie

Schade

Aankopen & Garantie

Meer voorbeeldbrieven voor consumenten vindt u op de website van Consuwijzer.

Schulden & Incasso

Brief versturen

Verstuur de brief aangetekend en per gewone post. Bewaar zelf ook een kopie van uw brief. Wanneer u de brief aangetekend verstuurt, heeft u zekerheid van verzending (verzendbewijs) én zekerheid van ontvangst (handtekening van ontvangst). Dan kunt u achteraf bewijzen wat u heeft gestuurd. Een aangetekende brief wordt pas overhandigd, nadat de geadresseerde voor ontvangst heeft getekend. Dat is handtekening voor ontvangst. Op de website van het postbedrijf kunt u via de barcode op het verzendbewijs de verzending volgen en de handtekening van de ontvanger bekijken. Bewaar het verzendbewijs en de ontvangstbevestiging goed.

Voor het aangetekend versturen van uw brief moet u extra betalen. Vraag bij het postbedrijf na wat de kosten hiervoor zijn.