Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik huur een woning

Onderhuur van een zelfstandige woonruimte is niet toegestaan zonder toestemming van de verhuurder. Een zelfstandige woonruimte is een woning met een eigen afsluitbare toegang, een eigen toilet, een eigen wasruimte (bad of douche) en een eigen keuken.

U mag een deel van de woning (bijvoorbeeld een kamer) onderverhuren, zolang u zelf ook in de woning woont. Is dit in uw huurcontract verboden? Dan is het niet toegestaan.

Beëindiging hoofdhuur

Zegt de hoofdhuurder het huurcontract met de verhuurder op? Of overlijdt de hoofdhuurder? Dan wordt de onderhuurovereenkomst voorgezet tussen de verhuurder en de onderhuurder. U bent dan hoofdhuurder. Zelfs als de verhuurder geen toestemming heeft gegeven voor de onderhuur. In deze situatie heeft u huurbescherming.

U moet schriftelijk aan de verhuurder te laten weten dat u de huurovereenkomst voortzet. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief voortzetten huurovereenkomst. Gaat de verhuurder niet akkoord? Neem dan contact met ons op.

Ik huur een kamer

Onderhuur van een onzelfstandige woonruimte (kamer) is niet toegestaan zonder toestemming van de verhuurder. Onderhuur kan nadrukkelijk verboden zijn in het huurcontract.

Beëindiging hoofdhuur

U heeft geen recht om het huurcontract over te nemen als het huurcontract tussen de hoofdhuurder en de verhuurder eindigt. U moet de woning verlaten als:

  • de hoofdhuurder het huurcontract opzegt;
  • de hoofdhuurder overlijdt;
  • als de kantonrechter het huurcontract tussen hoofdhuurder en verhuurder beëindigd.

Als u een kamer huurt van de hoofdhuurder heeft u alleen huurbescherming ten opzichte van de hoofdhuurder. Heeft u schade? Dan kunt u de hoofdhuurder mogelijk aansprakelijk stellen hiervoor. Stond er bijvoorbeeld een verbod op onderhuur in de huurovereenkomst tussen de verhuurder en de hoofdhuurder? Dan kunt u mogelijk schade eisen bij de hoofdhuurder als u noodgedwongen de woning moet verlaten.

U heeft als onderhuurder niet dezelfde rechten als een samenwonende partner die is erkend als medehuurder.

Meer informatie over dit onderwerp
  • Kan een onderhuurder ook een huurovereenkomst hebben?

    Geeft de verhuurder toestemming om de woning te onderverhuren? Dan heeft u een huurovereenkomst. Dit is een overeenkomst tussen de onderhuurder en de hoofdhuurder. De onderhuurder moet huur betalen aan de hoofdhuurder. De verhuurder heeft in principe niets met deze overeenkomst te maken.

    Het huurcontract tussen de onderhuurder en de hoofdhuurder hoeft niet schriftelijk te zijn vast gelegd. Dit is uiteraard wel verstandig.

Terug naar boven Shape