Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik huur een woning

U heeft huurbescherming als u een zelfstandige woonruimte huurt als onderhuurder. Als de hoofdhuurder opzegt en vertrekt, of als hij overlijdt, wordt u de nieuwe hoofdhuurder. U hoeft de woning dus niet uit. Ook als de eigenaar of verhuurder van de woning geen toestemming gaf voor onderhuur.

Stuur de verhuurder een brief om te laten weten dat u de nieuwe hoofdhuurder bent. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief overname huurcontract

Toestemming rechter

De verhuurder kan binnen 6 maanden de rechter vragen het huurcontract te stoppen. Dat geldt vanaf het moment dat u de nieuwe huurder bent. Redenen waarom de rechter het huurcontract kan stoppen zijn:

 • U kunt de huur niet betalen.
 • U ging onderhuren met de bedoeling om hoofdhuurder te worden.
 • De situatie is onredelijk. U woont bijvoorbeeld als 30-jarige hoofdhuurder in een seniorenwoning.
 • Er is een huisvestingsvergunning nodig en die heeft u niet.

Gaat uw verhuurder naar de rechter? Neem dan contact op voor een doorverwijzing naar een advocaat. Of vraag hulp aan uw rechtsbijstandverzekeraar.

Ik huur een kamer

Huurt u de kamer van een hoofdhuurder, die er zelf een tijd niet is? Of huurt u een kamer in een woning bij de hoofdhuurder? Dan bent u onderhuurder van onzelfstandige woonruimte. Dit mag niet zonder toestemming van de verhuurder. Soms staat er een verbod op onderhuur in het huurcontract van de hoofdhuurder.

Einde huurcontract hoofdhuurder

Stopt het huurcontract tussen de hoofdhuurder en verhuurder? Dan heeft u niet het recht om het huurcontract over te nemen. U moet de woning uit als:

 • de hoofdhuurder het huurcontract met de verhuurder opzegt
 • de hoofdhuurder overlijdt
 • de rechter het huurcontract tussen hoofdhuurder en verhuurder stopt

Schadevergoeding

Heeft u schade omdat u eerder moet vertrekken dan afgesproken met de hoofdhuurder? Moet u bijvoorbeeld tijdelijk ergens verblijven, omdat u nog geen andere woning heeft? Dan kunt u de hoofdhuurder soms aansprakelijk stellen.

Stond er bijvoorbeeld een verbod op onderhuur in de huurovereenkomst tussen de verhuurder en de hoofdhuurder? En moet u daarom opeens de woning uit? Dan kunt u mogelijk een schadevergoeding eisen van de hoofdhuurder.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Wat is een zelfstandige woonruimte?

  Een zelfstandige woonruimte is een woning met een:

  • eigen toilet
  • eigen keuken
  • eigen voordeur die op slot kan

  Het maakt niet uit of u de woning van een woningbouwvereniging of een particulier huurt. Ook maakt het geen verschil of u alleen woont, of samen met uw gezin of partner.

  Zelfstandige woonruimte is bijvoorbeeld een eengezinswoning, een studio of een appartement.

  Onzelfstandige woonruimte

  Deelt u de voordeur, het toilet of de keuken met anderen? Dan huurt u een onzelfstandige woning.

  Onzelfstandige woonruimte is bijvoorbeeld een kamer in een studentenhuis of bij een hospita.

 • Krijg ik als onderhuurder een huurcontract?

  Ja. Sinds 1 juli 2023 moet u als onderhuurder een schriftelijk huurcontract krijgen van de hoofdhuurder. In dit contract staan de belangrijkste afspraken tussen u en de hoofdhuurder. Bijvoorbeeld hoeveel huur u aan hem betaalt. 

  Dit contract is tussen u en de hoofdhuurder. De eigenaar of verhuurder van de woning of kamer heeft er niets mee te maken.

  Geen schriftelijk contract?

  Heeft u als onderhuurder geen schriftelijk huurcontract? Stuur de hoofdhuurder dan een brief of e-mail en vraag om een schriftelijk contract. 

  Gaat hij niet akkoord of krijgt u geen reactie? Neem dan contact op met uw gemeente. Veel gemeenten hebben een speciaal meldpunt voor huurders. U kunt daar terecht voor problemen met uw verhuurder.

  Heeft u vóór 1 juli 2023 een mondeling contract afgesproken met de hoofdhuurder? Dan heeft hij tot uiterlijk 1 juli 2024 de tijd om u een schriftelijk huurcontract te geven.

 • Welke opzegtermijn geldt bij onderhuur?

  Voor u als onderhuurder geldt een opzegtermijn van 1 maand als u maandelijks de huur betaalt. Soms staat in het onderhuurcontract dat u in een bepaalde periode niet mag opzeggen. Dat mag alleen als u een contract zonder einddatum heeft.

  Voor de hoofdhuurder is de opzegtermijn:

  • 3 maanden als u korter huurt dan 1 jaar
  • 4 maanden als u meer dan 1 jaar huurt
  • 5 maanden als u meer dan 2 jaar huurt
  • 6 maanden als u meer dan 3 jaar huurt

  De hoofdhuurder moet schriftelijk opzeggen. In de brief moet de reden voor opzegging staan. Hij mag niet zomaar opzeggen: als onderhuurder heeft u huurbescherming. Bent u onderhuurder van een kamer? Dan geldt uw huurbescherming alleen voor de afspraken die u met de hoofdhuurder heeft. Huurt u een zelfstandige woning onder? Dan geldt uw huurbescherming ook voor de eigenaar of verhuurder van de woning.

Terug naar boven Shape