Overslaan en naar de inhoud gaan

Diagnosedocument

Als wij u verwijzen naar een advocaat krijgt u een verwijsbrief (het diagnosedocument). U kunt een diagnosedocument aanvragen via de telefoon of tijdens het inloopspreekuur.

Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand wanneer u een diagnosedocument aanvraagt. Wij hebben uw BSN nodig om een doorverwijzing te maken.

Eigen bijdrage en gefinancierde rechtsbijstand

De hulp van een advocaat is niet gratis (pro deo). U moet altijd een deel zelf betalen (eigen bijdrage). Hoe lager uw inkomen is, hoe minder u zelf hoeft te betalen.

Met een verwijzing van het Juridisch Loket krijgt u misschien een korting van € 53,- op uw eigen bijdrage. Bel ons eerst via 0900-8020 (€ 0,25 p/min) of kom langs in een van onze vestigingen.

Meer informatie over wat een advocaat doet, vindt u op de website van de Nederlandse Orde van Advocaten.

Wij geven geen second opinion

Het Juridisch Loket geeft geen second opinion over zaken die al in behandeling zijn bij een advocaat. Ook controleren we niet het werk van uw advocaat. Bent u niet tevreden over de hulp van uw advocaat? Bespreek uw vragen of klachten altijd eerst met uw advocaat. Komt u er samen niet uit? Dan kunnen wij u informeren over uw mogelijkheden, zoals het indienen van een klacht bij of over uw advocaat.

Een doorverwijzing naar een advocaat geeft geen garantie op het recht op gefinancierde rechtsbijstand (ook wel 'toevoeging' genoemd). Voor gefinancierde rechtsbijstand moet u voldoen aan de voorwaarden. De Raad voor Rechtsbijstand bepaalt of u hieraan voldoet.

Veelgestelde vragen
 • Waar vind ik een advocaat?

  Het Juridisch Loket kan u verwijzen naar een gespecialiseerde advocaat bij u in de buurt. U kunt ook zelf een advocaat zoeken.

  Kijk op de website van de Nederlandse Orde van Advocaten voor alle in Nederland ingeschreven advocaten.

 • Wat kost een advocaat?

  Advocaten hebben geen vaste tarieven. Een advocaat beslist zelf welke financiële afspraken hij met u maakt. Vraag uw advocaat tijdens het eerste gesprek om een inschatting van de kosten.

  Een advocaat berekent voor zijn diensten meestal een uurtarief (inclusief of exclusief btw). Meer informatie over hoe een advocaat rekent, vindt u op de website van de Nederlandse Orde van Advocaten.

  Ook voor een advocaat krijgt u soms subsidie. Onze juristen kunnen bekijken of u hiervoor in aanmerking komt.

 • Hoe helpt het diagnosedocument bij het inschakelen van een advocaat?

  Als u uw problemen niet zelf kunt oplossen, verwijst onze jurist u soms door naar een advocaat. Het Juridisch Loket stelt een diagnose en maakt vervolgens een diagnosedocument op. In dit document staat waarom onze jurist vindt dat u in uw situatie een advocaat nodig heeft. Het diagnosedocument krijgt u mee voor uw advocaat. Met dit diagnosedocument krijgt u misschien korting op uw eigen bijdrage.
  Een doorverwijzing naar een advocaat geeft geen garantie op het recht op gefinancierde rechtsbijstand (ook wel 'toevoeging' genoemd). Voor gefinancierde rechtsbijstand moet u voldoen aan de voorwaarden. De Raad voor Rechtsbijstand bepaalt of u hieraan voldoet.

Terug naar boven Shape