Ik heb een advocaat nodig | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan

Diagnosedocument

Als wij u verwijzen naar een advocaat krijgt u een verwijsbrief (diagnosedocument). In dit document staat waarom onze jurist vindt dat u een advocaat nodig heeft. 

U kunt een diagnosedocument aanvragen via 0900-8020 (€ 0,25 p/min) of tijdens het inloopspreekuur. Wij hebben uw burgerservicenummer (BSN) nodig om een doorverwijzing te maken.

Eigen bijdrage advocaat

De hulp van een advocaat is niet gratis (pro deo). Als uw inkomen en vermogen onder de jaarlijks vastgestelde grens ligt, betaalt u een eigen bijdrage. Hoe lager uw inkomen is, hoe minder u zelf hoeft te betalen.

Met het diagnosedocument krijgt u misschien een korting van € 55 op uw eigen bijdrage.

Een doorverwijzing geeft geen garantie op gesubsidieerde rechtsbijstand ('toevoeging' genoemd). De Raad voor Rechtsbijstand bepaalt of u aan de voorwaarden voor gesubsidieerde rechtsbijstand voldoet.

Een rechtszaak kost geld. Naast de kosten voor een advocaat betaalt u mogelijk kosten voor de deurwaarder en de rechtbank.

Geen second opinion

Het Juridisch Loket geeft geen second opinion over zaken die al in behandeling zijn bij een advocaat. Ook controleren we niet het werk van uw advocaat.

Bent u niet tevreden over de hulp van uw advocaat? Bespreek uw vragen of klachten altijd eerst met uw advocaat. Komt u er samen niet uit? Dan kunnen wij u informeren over uw mogelijkheden, zoals het indienen van een klacht bij of over uw advocaat.

Veelgestelde vragen
 • Waar vind ik een advocaat?

  Het Juridisch Loket kan u verwijzen naar een gespecialiseerde advocaat bij u in de buurt. U kunt ook zelf een advocaat zoeken.

  Kijk op de website van de Nederlandse Orde van Advocaten voor alle in Nederland ingeschreven advocaten.

 • Wat kost een advocaat?

  Advocaten hebben geen vaste tarieven. Een advocaat beslist zelf welke financiële afspraken hij met u maakt. Vraag uw advocaat tijdens het eerste gesprek om een inschatting van de kosten.

  Een advocaat berekent voor zijn diensten meestal een uurtarief (inclusief of exclusief btw). Meer informatie over hoe een advocaat rekent, vindt u op de website van de Nederlandse Orde van Advocaten.

  Onze juristen kunnen kijken of u in aanmerking komt voor subsidie, ook wel ‘toevoeging’ genoemd. Echter de Raad voor Rechtsbijstand bepaalt of u aan de voorwaarden voor gefinancierde rechtsbijstand voldoet.

  Een doorverwijzing naar een advocaat geeft geen garantie op het recht op gefinancierde rechtsbijstand (ook wel 'toevoeging' genoemd). Voor gefinancierde rechtsbijstand moet u voldoen aan de voorwaarden.

Terug naar boven Shape