Logo
Cookie Privacy

Advocaat nodig?

Wilt u een rechtszaak beginnen of moet u voor de rechter verschijnen? Dan helpt een advocaat u hierbij. Wij kunnen u doorverwijzen naar een advocaat. Als u weinig geld heeft, betaalt u alleen een eigen bijdrage. Dat werkt als volgt.

Deze tekst in eenvoudige taal

Juridische hulp

Een advocaat helpt u bij juridische problemen, zoals een echtscheiding of ontslag. Hij:

  • geeft advies

  • onderhandelt met de andere partij

  • gaat met u naar de rechter als er een rechtszaak is

Een advocaat is niet altijd verplicht.

Verschil advocaat en mediator

Bij juridische problemen kan een mediator ook helpen. Het verschil met een advocaat is dat een advocaat alleen aan uw kant staat. En hij mag u verdedigen bij een rechtszaak. Een mediator helpt u én de andere partij om er samen uit te komen, als u dat beiden wilt. Er is dan geen rechtszaak nodig. Vaak is mediation sneller en daardoor ook goedkoper.

Rechtsbijstandverzekering of vakbond

Heeft u een rechtsbijstandverzekering? Neem dan contact met hen op voor juridische hulp.

Bent u lid van een vakbond? Dan kunt u hen vragen om juridische hulp. De vakbond helpt bij problemen met werk. En soms ook bij andere dingen. Bijvoorbeeld als u een vergoeding wilt voor letselschade. Of hulp bij het aanvragen van een uitkering.

Kosten advocaat

Een advocaat inschakelen kost geld. Hoeveel, dat verschilt per advocaat. Een advocaat bepaalt zelf hoeveel hij vraagt voor zijn werk. Vraag uw advocaat hoeveel hij rekent en wat mogelijke andere kosten bij een rechtszaak zijn. Zo maakt u een inschatting van de totale kosten.

Heeft u een laag inkomen en weinig spaargeld? Dan hoeft u de kosten van de advocaat misschien niet te betalen. De overheid betaalt de kosten dan voor u. Dit noemen we 'gesubsidieerde rechtsbijstand' of 'een toevoeging'. Uw advocaat regelt de aanvraag voor een toevoeging. De Raad voor Rechtsbijstand beslist of u recht heeft op de toevoeging.

Als u een toevoeging krijgt, moet u nog wel een eigen bijdrage betalen. Hoeveel u zelf betaalt, hangt af van hoeveel u verdient. 

Doorverwijzing Juridisch Loket

Als u met uw juridische probleem bij ons komt, kijken we eerst samen naar uw situatie. We kijken of een advocaat nodig is en of u de advocaat zelf kunt betalen. Als we u doorverwijzen naar een advocaat, krijgt u een verwijsbrief. Deze verwijsbrief noemen we het 'diagnosedocument'. 

Bent u geholpen met deze informatie?

Veelgestelde vragen

Delen
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven