Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze tekst in eenvoudige taal

Juridische hulp

Een advocaat helpt u bij juridische problemen, zoals een echtscheiding of ontslag. Hij:

  • geeft advies
  • onderhandelt met de andere partij
  • gaat met u naar de rechter als er een rechtszaak is

Verschil advocaat en mediator

Bij juridische problemen kan een mediator ook helpen. Het verschil met een advocaat is dat een advocaat alleen aan uw kant staat. En hij mag u verdedigen bij een rechtszaak. Een mediator helpt u én de andere partij om er samen uit te komen, als u dat beiden wilt. Er is dan geen rechtszaak nodig. Vaak is mediation sneller en daardoor ook goedkoper.

Kosten advocaat

Een advocaat inschakelen kost geld. Hoeveel, dat verschilt per advocaat. Een advocaat bepaalt zelf hoeveel hij vraagt voor zijn werk. Vraag uw advocaat hoeveel hij rekent en wat mogelijke andere kosten bij een rechtszaak zijn. Zo maakt u een inschatting van de totale kosten.

Heeft u een laag inkomen en weinig spaargeld? Dan hoeft u de kosten van de advocaat misschien niet te betalen. De overheid betaalt de kosten dan voor u. Dit noemen we 'gesubsidieerde rechtsbijstand' of 'een toevoeging'. Uw advocaat regelt de aanvraag voor een toevoeging. De Raad voor Rechtsbijstand beslist of u recht heeft op de toevoeging.

Als u een toevoeging krijgt, moet u nog wel een eigen bijdrage betalen. Hoeveel u zelf betaalt, hangt af van hoeveel u verdient. U kunt korting krijgen op de eigen bijdrage met een doorverwijzing van het Juridisch Loket.

Doorverwijzing Juridisch Loket

Als u met uw juridische probleem bij ons komt, kijken we eerst samen naar uw situatie. We kijken of een advocaat nodig is en of u de advocaat zelf kunt betalen. Als we u doorverwijzen naar een advocaat, krijgt u een verwijsbrief. Deze verwijsbrief noemen we het 'diagnosedocument'. Dit heeft u nodig voor korting op uw eigen bijdrage.

Vanwege het coronavirus heeft u tijdelijk geen diagnosedocument nodig voor korting op uw eigen bijdrage. Beslist de Raad voor Rechtsbijstand dat u recht heeft op een toevoeging? Dan krijgt u automatisch korting op de eigen bijdrage.

Veelgestelde vragen
  • Waar vind ik een advocaat?

    Wij verwijzen u graag naar een advocaat bij u in de buurt. Zoekt u liever zelf een advocaat? Op de website van de Nederlandse Orde van Advocaten vindt u alle in Nederland ingeschreven advocaten.

  • Wat kan ik doen als ik niet tevreden ben over het werk van mijn advocaat?

    Bespreek uw vragen of klachten altijd eerst met uw advocaat zelf. Komt u er samen niet uit? Dan kunnen wij u informeren over wat u kunt doen, zoals een klacht indienen. Maar wij controleren het werk van uw advocaat niet. We geven ook geen second opinion (tweede mening) over zaken die al bij uw advocaat in behandeling zijn.

Terug naar boven Shape