Overslaan en naar de inhoud gaan
Ga meteen naar
Stap 1

Beoordeel of de ander aansprakelijk is

U kunt alleen een schadevergoeding krijgen als de andere partij aansprakelijk is. Uw schade ontstond dan door een fout van de ander. Dit heet een onrechtmatige daad.

U moet zelf bewijzen dat de andere partij een fout maakte en dat u daardoor schade heeft. Dit bewijst u bijvoorbeeld met foto’s van de situatie en verklaringen van getuigen en artsen.

Er gelden extra regels voor de aansprakelijkheid bij een verkeersongeluk, de aansprakelijkheid bij een ongeluk op het werk en bij een medische fout.

Eigen schuld

Heeft u zelf ook schuld aan de gebeurtenis? Dan krijg u mogelijk maar een deel van uw schade vergoed.

Stap 2

Maak een overzicht van uw schade

Houd een lijst bij van alle kosten die u maakt omdat u letsel heeft. En van de kosten die u nog verwacht. U moet deze kosten bewijzen. Dit doet u bijvoorbeeld met rekeningen, foto’s en verklaringen van getuigen en artsen.

Kosten die onder letselschade vallen zijn bijvoorbeeld:

  • schade aan uw spullen, zoals uw auto of kleding
  • medische kosten, zoals het eigen risico van uw zorgverzekering
  • reiskosten
  • huishoudelijke hulp
  • verlies van inkomen omdat u bijvoorbeeld niet kon werken
  • studievertraging
  • kosten voor activiteiten die u niet meer kunt doen, bijvoorbeeld sportlessen
  • kosten voor spullen die u nu niet meer kunt gebruiken, zoals uw sportspullen

Smartengeld voor pijn

Voor uw verdriet of pijn door uw letsel kunt u smartengeld vragen. Smartengeld is dan een onderdeel van uw hele letselschadevergoeding.

Raakte u ernstig gewond? Of verwacht u altijd last te houden van uw letsel? Dan is uw schade vaak lastig te bepalen. Vraag zo snel mogelijk hulp aan een advocaat of uw rechtsbijstandsverzekeraar.

Stap 3

Controleer of uw verzekeraar schade vergoedt

Vaak betaalt uw zorgverzekering de kosten voor een medische behandeling. De kosten die uw eigen verzekeraar niet vergoedt, kunt u terugvragen aan de andere partij. Denk aan het eigen risico, de eigen bijdrage en medische kosten die buiten de verzekering vallen. Zet deze kosten op uw schadelijst.

Controleer of u nog andere verzekeringen heeft die de schade vergoeden, bijvoorbeeld uw autoverzekering bij een verkeersongeluk. Gaat de premie hierdoor omhoog? Vraag dit terug aan de andere partij.

U mag schade niet dubbel vergoed krijgen. Wat uw eigen verzekeraar vergoedt, mag u dus niet ook nog terugvragen aan de andere partij.

Stap 4

Stel de andere partij aansprakelijk

Vraag eerst uw verzekeraar om hulp bij het aansprakelijk stellen van de andere partij.

Krijgt u geen hulp van uw verzekeraar of heeft u geen verzekering? Stel dan zelf de andere partij aansprakelijk. Stuur een aangetekende brief naar de verzekeraar van de andere partij. Gebruik hiervoor een van onze voorbeeldbrieven. Weet u niet wie de verzekeraar is? Stuur dan de brief naar de andere partij.

Letselschade na verkeersongeluk

Gebruik een van deze voorbeeldbrieven na een ongeluk in het verkeer:

Letselschade na arbeidsongeval

Gebruik deze voorbeeldbrief na een ongeluk op het werk:

Andere situaties

Bij letselschade door een andere situatie gebruikt u deze voorbeeldbrief:

Heeft u letselschade door een misdrijf? Dan kunt u misschien schadevergoeding eisen via de strafzaak.

Stap 5

Vraag hulp van een mediator of advocaat

Wil de andere partij of zijn verzekeraar uw schade niet betalen? Of wordt u het niet eens over de hoogte van de schadevergoeding? Vraag dan hulp aan een mediator of advocaat. Wij kunnen u doorsturen.

Bel gratis 0800 - 8020 Gratis persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
  • Krijg ik de kosten voor mijn letselschadeadvocaat vergoed?

    Geeft de andere partij toe dat hij uw letselschade moet betalen? Dan kunt u ook een vergoeding vragen voor de kosten van uw advocaat.

    Geeft de andere partij niet toe dat hij uw letselschade moet betalen? Dan bepaalt de rechter wie uw schade betaalt. Vraag de rechter dan om vergoeding van uw advocaatkosten door de andere partij.

    Het moet wel redelijk zijn dat u een letselschadeadvocaat inhuurde. Ook de hoogte van de kosten moet redelijk zijn. Werk dat niet nodig was, of een hele dure advocaat krijgt u waarschijnlijk niet vergoed.

Terug naar boven Shape