Wat is mediation? | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan

Wanneer heb je mediation nodig?

Een mediator probeert met beide partijen een oplossing te vinden. In situaties waarbij u met elkaar te maken blijft hebben, kan mediation een uitkomst zijn. Denk aan burenruzies of een conflict met een werkgever.

Mediation is geschikt voor alle soorten conflicten en is meestal sneller en goedkoper dan procederen. Het is ook mogelijk om online mediation in te schakelen.

Als beide partijen willen meewerken, kunnen wij u verwijzen naar een mediator bij u in de buurt.

Kosten mediator

Mediators hebben geen vaste prijzen voor conflictbemiddeling. Een mediator beslist zelf welke financiële afspraken hij met u maakt. Vraag uw mediator tijdens het eerste gesprek om een inschatting van de kosten. Een mediator berekent voor zijn diensten meestal een uurtarief (inclusief of exclusief btw).

Voor mediation krijgt u soms subsidie, ook wel ‘toevoeging’ genoemd. Uw zaak moet dan voldoen aan de voorwaarden. Daarnaast mag uw inkomen en vermogen niet te hoog zijn. U betaalt altijd een eigen bijdrage.

Een doorverwijzing naar een mediator geeft geen garantie op gesubsidieerde rechtsbijstand (ook wel 'toevoeging' genoemd). De Raad voor de Rechtsbijstand bepaalt of u aan de voorwaarden voldoet.

Veelgestelde vragen
  • Hoe kom ik aan een mediator?

    Wij kunnen u verwijzen naar een mediator bij u in de buurt. Kiest u liever zelf een mediator? Op de website van Mediation Nederland (initiatief van Mediatorsfederatie Nederland) staat een overzicht van alle mediators.

    Kijk voor online mediation op de website van de Vereniging van Online Mediators.

Terug naar boven Shape