Logo
Cookie Privacy

Wilt u hulp van een mediator?

Heeft u een juridisch meningsverschil, maar wilt u er wel samen uitkomen? Dan kan een mediator hierbij helpen. Ook als u dat niet kunt betalen. Wij kunnen u doorverwijzen naar een mediator.

Deze tekst in eenvoudige taal

Samen in gesprek

Een mediator helpt als u een verschil van mening heeft. Bijvoorbeeld met familie of een werkgever. Een mediator gaat samen met u en de andere partij het gesprek aan. U maakt samen afspraken om het probleem op te lossen. Er is dan geen rechtszaak nodig. Vooral als u met elkaar te maken blijft hebben, is dat prettig.

Verschil mediator en advocaat

Bij juridische problemen kan een advocaat ook helpen. Het verschil met een mediator is dat een mediator u én de andere partij helpt om er samen uit te komen. Een advocaat staat aan uw kant en verdedigt uw zaak. Bijvoorbeeld bij een rechtszaak. Vaak is mediation sneller en goedkoper dan de hulp van een advocaat.

Kosten mediation

Mediation kost geld. Hoeveel, dat verschilt per mediator. Een mediator bepaalt zelf hoeveel hij vraagt voor zijn werk. Vraag uw mediator hoeveel hij rekent, of vraag om een inschatting van de totale kosten.

Heeft u een laag inkomen en weinig spaargeld? Dan heeft u misschien recht op een 'toevoeging'. Dat betekent dat de overheid de kosten van de mediator voor u betaalt. U betaalt hierbij wel een eigen bijdrage. Hoe minder u verdient, hoe lager uw eigen bijdrage.

Uw mediator regelt de aanvraag voor de toevoeging. De Raad voor Rechtsbijstand beslist of u recht heeft op de toevoeging.

Doorverwijzen

Als u met uw juridische probleem bij ons komt, kijken we of een mediator u kan helpen. Voor mediation moeten beide partijen toestemming geven. Vraag de andere partij of die akkoord gaat met mediation. Als u dat lastig vindt, kunnen wij het soms voor u vragen. Dit kan alleen als uw inkomen en vermogen niet te hoog zijn. 

Wilt u allebei mediation? Dan kunnen we u in contact brengen met een mediator die bij u past. Neem voor meer informatie contact op met een van onze juristen.

Bent u geholpen met deze informatie?

Veelgestelde vragen

Delen
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven