Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is mediation en wat doet een mediator?

In een vroeg stadium probeert de mediator met beide partijen een structuele oplossing te vinden. In situaties waarbij u met elkaar te maken blijft hebben, kan mediation een uitkomst zijn. Denk aan burenruzies of een conflict met een werkgever. Mediation biedt dan een oplossing die u zelf in de hand heeft.

Mediation is geschikt voor alle soorten conflicten, en is meestal sneller en goedkoper dan procederen. De voorwaarde voor mediation is dat beide partijen hier vrijwillig aan meewerken.

Het is ook mogelijk om online mediation in te schakelen. Kijk voor meer informatie op de website van de Vereniging van Online Mediators.

Ook voor mediation krijgt u soms subsidie. Uw mediator vraagt dit aan bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Wilt u weten of mediation bij uw situatie past? Neem dan contact met ons op. Na beoordeling van uw situatie kunnen wij u doorverwijzen naar een mediator.

Een doorverwijzing naar een mediator geeft geen garantie op het recht op gefinancierde rechtsbijstand (ook wel 'toevoeging' genoemd). Voor gefinancierde rechtsbijstand moet u voldoen aan de voorwaarden. De Raad voor Rechtsbijstand bepaalt of u hieraan voldoet.

Veelgestelde vragen
  • Hoe kom ik aan een mediator?

    Als beide partijen willen meewerken, kunnen wij u verwijzen naar een mediator bij u in de buurt. Zoekt u liever zelf een mediator? Kijk voor een overzicht van alle mediators op de website van Mediation Nederland (initiatief van Mediatorsfederatie Nederland).

  • Wat zijn de kosten voor conflictbemiddeling door een mediator?

    Mediators hebben geen vaste prijzen voor conflictbemiddeling. Een mediator beslist zelf welke financiële afspraken hij met u maakt. Vraag uw mediator tijdens het eerste gesprek om een inschatting van de kosten. Een mediator berekent voor zijn diensten meestal een uurtarief (let op of dit inclusief of exclusief btw is). Meer informatie over de kosten van een mediator vindt u op de website van Mediation Nederland.

Terug naar boven Shape