Wat kan ik doen tegen geluidsoverlast van buren?
Meld de overlast bij uw buren en zoek samen naar een oplossing. Houd een logboek bij. Als u er samen met uw buren niet uitkomt, dan kan buurtbemiddeling soms helpen. Uiteindelijk kunt u naar de rechter.
Ga meteen naar
Veelgestelde vragenBespreek de overlast met uw buren
Laat uw buren weten dat u last heeft van hun geluiden. Misschien hebben zij het niet door.
Probeer afspraken te maken, zodat u zo weinig mogelijk overlast heeft. Spreek bijvoorbeeld af op welke tijden uw buren piano spelen. Of tot hoe laat zij doorgaan met hun verbouwing.
Praktische maatregelen
Bekijk met uw buren of praktische maatregelen de situatie kunnen verbeteren. Bijvoorbeeld andere vloerbedekking of rubberen doppen onder de wasmachine.
Heeft u een huurwoning? Overleg dan ook met uw verhuurder over aanpassingen aan de woning, zodat u zo weinig mogelijk burenoverlast heeft.
Probeer buurtbemiddeling of mediation
Neem contact op met uw gemeente of sociaal wijkteam en vraag naar de mogelijkheid van buurtbemiddeling. Een buurtbemiddelaar helpt bij problemen tussen buren, zoals geluidsoverlast of intimidatie.
Heeft uw gemeente geen buurtbemiddeling? Maak dan gebruik van mediation. Een mediator begeleidt het gesprek tussen u en uw buren. Hij helpt u een oplossing te vinden waarmee u beiden tevreden bent. Het Juridisch Loket kan u doorsturen naar een mediator.
Zowel buurtbemiddeling als mediation is alleen mogelijk als u en uw buren hieraan vrijwillig meedoen.
Houd een logboek bij
Er is pas overlast als u regelmatig last heeft van uw buren. Dit moet u kunnen bewijzen. Houd daarom een logboek bij.
In het logboek schrijft u wanneer u overlast heeft en welke vorm te horen is. Neem het geluid op in uw eigen woning, zodat u kunt bewijzen hoe hard het klinkt.
Meld de overlast bij uw verhuurder of vve
Huurt u een woning of bent u eigenaar van een appartement? Meld de overlast dan bij uw verhuurder of de vereniging van eigenaars (vve). Uw verhuurder of vve moet soms iets aan de overlast doen.
Flatgebouwen en woningen van woningbouwverenigingen hebben vaak woonregels of huishoudelijke reglementen. Daarin kunnen regels staan over het voorkomen van geluidsoverlast.
Huurder woning
Huurt u een woning?
- Vraag de huishoudelijke reglementen of woonregels op bij uw verhuurder.
- Meld overtredingen van deze regels schriftelijk bij uw verhuurder.
- Neem contact op met de verhuurder om de situatie te bespreken.
Uw verhuurder moet zorgen voor huurgenot van zijn huurders. Ook moet uw verhuurder overlast aanpakken als u en uw buren bij dezelfde verhuurder huren.
Soms kan uw verhuurder blijvende geluidsoverlast alleen oplossen door de woning aan te passen. Bijvoorbeeld door isolatie van vloeren, muren of trappen.
Doet uw verhuurder niet genoeg om de overlast aan te pakken? Dan kunt u hierover klagen bij de Huurcommissie als u een sociale huurwoning huurt.
Eigenaar appartement
Als vve-lid kunt u overlast melden bij het bestuur. Overleg met de vve over een oplossing voor het probleem.
In een splitsingsakte of huishoudelijk reglement staan soms regels om overlast te voorkomen. Houdt een eigenaar zich niet aan de regels? Dan staat er soms ook in wat de vve dan kan doen. Bijvoorbeeld het geven van een boete.
Vraag hulp aan toezichthouders
Is er een toezichthouder in uw flatgebouw of wijk? Bijvoorbeeld een conciërge, stadswacht, huismeester of buurtvader? Meld de burenoverlast dan bij deze toezichthouder. De toezichthouder kan meldingen van alle bewoners of mensen in uw buurt over overlast samenvoegen. Hoe meer meldingen de toezichthouder krijgt, hoe meer mogelijkheden hij heeft om de overlast aan te pakken.
Meld de overlast bij uw gemeente
Veel gemeenten en provincies hebben een meldpunt overlast. Na uw melding kan een rapporteur langskomen om de situatie te bekijken. De rapporteur kan andere organisaties om hulp vragen als dat nodig is.
De burgemeester kan iemand een maatregel geven bij ernstige overlast of overlast die steeds terugkomt. Hij kan iemand bijvoorbeeld tijdelijk verbieden om op een terrein te komen. Of hij geeft een boete voor iedere dag dat de overlast duurt. Neem hiervoor contact op met uw gemeente.
U kunt geluidsoverlast ook melden via de website van milieuklachten.
Neem contact op met de politie
U kunt de wijkagent vragen om te bemiddelen bij burenoverlast. De politie kan optreden als iemand een strafbaar feit begaat of de openbare orde verstoort.
In veel gemeenten is 'burengerucht' strafbaar. Deze regels staan dan in een algemene plaatselijke verordening (APV). Nachtelijk burengerucht is in elke gemeente strafbaar. De politie kan dan bijvoorbeeld een proces-verbaal opmaken of radio, boxen en muziekinstrumenten in beslag nemen.
Ga naar de rechter
U kunt een rechtszaak starten tegen uw buren of uw verhuurder.
Buren
Vraag de rechter uw buren te laten stoppen met de overlast. U moet wel bewijzen dat de geluidsoverlast van uw buren voor 'onrechtmatige hinder' zorgt. Vraag hiervoor hulp aan een advocaat.
Verhuurder
Uw verhuurder moet overlast aanpakken als u en uw buren bij dezelfde verhuurder huren. Doet uw verhuurder niet genoeg? Dan levert dit soms een gebrek op waarvoor u bij de rechter huurverlaging kunt vragen. Ook kan de rechter uw verhuurder dwingen de overlast aan te pakken.