Overslaan en naar de inhoud gaan

Wie zijn wij?

Het Juridisch Loket biedt eerste hulp bij juridische vragen. Op onze website staan tips, kant-en-klare voorbeeldbrieven en adviezen. Gemaakt door juristen, en in eenvoudige taal. Mensen met een laag inkomen kunnen ook gratis bellen met onze juristen of langskomen. Dit persoonlijke advies is alleen voor mensen die op basis van hun inkomen en/of vermogen aanspraak mogen maken op gesubsidieerde rechtsbijstand: de 6,3 miljoen Wrb-gerechtigden in ons land. 

Wij signaleren

Dagelijks zien wij de effecten van onrecht op mensenlevens. Wij zien het als onze plicht om structurele juridische problemen te signaleren en aan te kaarten. Bij wetgevers, beleidsmakers en uitvoerders. Zodat iedereen zicht houdt op rechtvaardigheid.

Wij wisselen kennis uit

Wij wisselen graag kennis en expertise uit met partners in het sociale en juridische domein. Bijvoorbeeld met de NOvA (Nederlandse Orde van Advocaten) en de Raad voor de Rechtsbijstand, maar ook met woningcorporaties, bibliotheken, wijkteams en schuldhulpverleners. Want alleen samen kunnen wij burgers nog beter helpen.

Samenwerken met het Juridisch Loket?

Wij werken regelmatig samen met partners in projecten en programma’s om de eerstelijns dienstverlening aan rechtzoekenden te verbeteren en te versterken. In alles stellen wij de burger centraal.

In Heerlen werken wij bijvoorbeeld samen met de Rechtbank en de gemeente in het project ‘Huis van het Recht’. Bij dit project hebben zich inmiddels vele andere partners uit het sociaal en juridisch domein aangemeld.

Samenwerking kan ook bestaan uit:

  • kennis uitwisselen
  • burgers helpen de juiste weg te vinden
  • misstanden en trends in de maatschappij te signaleren

Wilt u meer weten over samenwerkingsmogelijkheden? Neem dan contact op via [email protected]. Voor lokale of regionale samenwerking kunt u ook binnenlopen bij een vestiging in de buurt.

Doorverwijzen naar het Juridisch Loket?

Heeft uw inwoner of cliënt juridisch advies nodig? Dan kunt u hem of haar doorverwijzen naar het Juridisch Loket. Naar onze website waar iedereen terecht kan voor informatie, tips en voorbeeldbrieven. En naar ons telefoonnummer 0800-8020 of naar een van onze vestigingen als hij of zij Wrb-gerechtigd is.

U kunt uw cliënten helpen door uit te leggen dat zij alleen kunnen bellen of langskomen als zij een laag inkomen hebben. Adviseer hen om van tevoren hun inkomen en spaargeld van 2 jaar geleden op te zoeken. Bijvoorbeeld via Mijn Belastingdienst.

Voor persoonlijk juridisch advies moet het inkomen en spaargeld in 2021 lager zijn dan:

  Alleenstaand Gehuwd of samenwonend Eenoudergezin met minderjarig(e) kind(eren)
Maximaal verzamelinkomen 2021 € 30.000 € 42.400 € 42.400
Maximaal vermogen
2021
€ 31.340 € 62.680 € 31.340

Advocaat of mediator

Onze juristen kunnen goed inschatten wanneer uw cliënt hulp nodig heeft van een advocaat of mediator. Wij kunnen uw cliënt helpen bij het vinden van een advocaat of mediator.

Heeft u nog vragen of mist u informatie? Neem dan contact op met onze afdeling Marketing & Communicatie
Bel ons
Afdeling Marketing & Communicatie 030 - 232 64 10
E-mail ons Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Terug naar boven Shape