Hoe pak ik een echtscheiding aan? | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus zijn al onze vestigingen dicht. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. Excuses voor het ongemak.
Stap 1

Maak samen afspraken

Bespreek uw situatie met uw partner. Probeer samen afspraken te maken en zet deze op papier. Bijvoorbeeld over:

(Beperkte) gemeenschap van goederen

Hoe u uw spullen verdeelt, hangt af van of u bent getrouwd in (beperkte) gemeenschap van goederen

Heeft u voor of tijdens uw huwelijk bij een notaris afspraken gemaakt over uw bezittingen en schulden? Dan heeft u huwelijkse voorwaarden. Hierin staan afspraken die tijdens uw huwelijk en bij een echtscheiding gelden.

Stap 2

Samen scheiden: mediation

Lukt het niet om samen met uw partner afspraken te maken over de echtscheiding? Vraag dan hulp van een mediator. Een mediator is onpartijdig en bemiddelt tussen u en uw partner.

De mediator neemt geen beslissingen. Hij begeleidt het gesprek tussen u en uw partner. De mediator helpt u een oplossing te vinden, waarmee u beiden tevreden bent.

De mediator zet de afspraken die u maakt op papier. De mediator of een advocaat vraagt daarna de echtscheiding aan bij de rechter.

Stap 3

Scheiden met advocaat

Wilt u of uw partner geen mediation? Of lukt het niet om via mediation afspraken te maken? Schakel dan een advocaat in.

De advocaat komt voor uw belangen op. Hij kan onderhandelen met de advocaat van uw partner. De advocaat vraagt de echtscheiding aan bij de rechtbank en helpt u in deze rechtszaak.

Stap 4

Neem tijdelijke maatregelen

Soms moet u tijdelijke afspraken maken, totdat de rechter de echtscheiding heeft uitgesproken. Bijvoorbeeld over uw kinderen of uw woning.

Lukt het niet om met uw partner tijdelijke afspraken te maken? Dan kan uw advocaat de rechter om een “voorlopige voorziening” vragen. Dat is een tijdelijke maatregel totdat de echtscheidingsprocedure klaar is.

Een voorlopige voorziening is geen maatregel voor altijd. Zijn er belangrijke wijzigingen in uw situatie? Dan kunt u om aanpassing vragen. Als u niets doet, wordt de tijdelijke maatregel vaak omgezet in een permanente uitspraak.

Stap 5

Vraag echtscheiding aan bij rechter

Vraag de echtscheiding aan bij de rechtbank. Hiervoor is een advocaat verplicht. Uw advocaat kan de echtscheiding aanvragen op gemeenschappelijk of eenzijdig verzoek.

Echtscheiding op gemeenschappelijk verzoek

Heeft u met uw partner of via mediation afspraken gemaakt over de echtscheiding? Dan kunt u samen één advocaat inschakelen. De advocaat zet de afspraken in een echtscheidingsconvenant en, als het nodig is, in een ouderschapsplan. Hij vraagt namens u beiden de echtscheiding aan bij de rechtbank en stuurt uw afspraken mee.

De rechter spreekt de echtscheiding uit en keurt in zijn uitspraak uw afspraken goed.

Echtscheiding op eenzijdig verzoek

Lukt het niet om samen met uw partner afspraken te maken? Dan vraagt uw eigen advocaat voor u de echtscheiding aan bij de rechtbank. Hij stelt hiervoor een verzoekschrift op. De advocaat van uw partner kan op dit verzoekschrift reageren.

De rechter nodigt u uit voor een zitting bij de rechtbank. Uw advocaat gaat mee naar de zitting. De rechter kan u vragen stellen. De rechter spreekt na de zitting de echtscheiding uit. Hij kan hierbij beslissingen nemen over de zaken, waar u het niet over eens bent. Bijvoorbeeld over uw woning of omgang met de kinderen. 

Stap 6

Stel hoger beroep in

Bent u het niet eens met (een deel van) de uitspraak van de rechter? Bijvoorbeeld de beslissing over de omgang met de kinderen? Dan kunt u binnen 3 maanden in hoger beroep. Hiervoor is een advocaat verplicht.

Gaat u niet binnen 3 maanden in hoger beroep? Dan staat de uitspraak vast.

Stap 7

Laat de echtscheidingsbeschikking inschrijven

Uw echtscheiding is officieel als de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

Uw advocaat schrijft de echtscheiding in, nadat de termijn van 3 maanden voor hoger beroep voorbij is. Gaat u of uw ex-partner niet in hoger beroep? Dan kunt u beiden een “akte van berusting” tekenen. De echtscheiding kan dan eerder worden ingeschreven.

U moet uw echtscheiding inschrijven binnen 6 maanden, nadat de uitspraak vast staat. Doet u dit niet? Dan blijft u getrouwd en moet u opnieuw een echtscheidingsprocedure starten.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,10 p/min.*
Bel maandag tot en met donderdag 09.00 – 12.30 uur en 13.30 - 17.00 uur.
Op vrijdag 9.00 - 13.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
 • Wat zijn de kosten van een echtscheiding?

  Bij een echtscheiding krijgt u in elk geval te maken met:

  Eventueel kunnen daar kosten bijkomen zoals:

  • kosten van een mediator
  • kosten voor het opvragen van uittreksels
  • advieskosten (bijvoorbeeld van een belastingconsulent, accountant of fiscalist)

  De meeste rechtsbijstandverzekeringen sluiten echtscheidingsprocedures uit. Soms worden wel de kosten van een mediator vergoed. Voor lagere inkomens is gesubsidieerde rechtsbijstand mogelijk voor zowel een mediator als een advocaat.

 • Hoe lang duurt scheiden?

  De duur van een echtscheidingsprocedure is verschillend. 

  Kunt u samen snel en makkelijk afspraken maken? Dan kunt u bijvoorbeeld uw scheiding online regelen of hulp vragen aan een mediator. Uw echtscheiding kan binnen een paar maanden geregeld zijn. Dit hangt ook af van hoe druk het bij de rechtbank is. Een 'gemeenschappelijk verzoek' gaat vaak het snelst.

  Heeft u ieder een eigen advocaat en bent u het niet eens over de verdeling? Dan duurt de procedure vaak langer en kan een scheiding zelfs jaren duren.

 • Kan ik ook scheiden van tafel en bed?

  Ja, dat kan. Bij een scheiding van tafel en bed blijft u getrouwd, maar wordt uw (beperkte) gemeenschap van goederen beëindigd. De procedure voor een scheiding van tafel en bed is hetzelfde als bij een 'gewone' echtscheiding.

 • Hoe kan ik een geregistreerd partnerschap ontbinden?

  Het beëindigen van een geregistreerd partnerschap verloopt hetzelfde als de beëindiging van een huwelijk, maar dat hoeft niet altijd.

  Heeft u geen minderjarige kinderen? Dan kunt u uw geregistreerd partnerschap ook ontbinden ‘met wederzijds goedvinden’ via een notaris of advocaat. U hoeft dan niet naar de rechter.

Terug naar boven Shape