Hoe pak ik een echtscheiding aan? | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus zijn al onze vestigingen dicht. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. Excuses voor het ongemak.
Ga meteen naar
Stap 1

Maak samen afspraken

Bespreek uw situatie met uw partner. Probeer samen afspraken te maken en zet deze op papier, bijvoorbeeld over:

Verdeling spullen en schulden

Wat u allemaal moet verdelen, hangt af van de voorwaarden waaronder u trouwde:

Stap 2

Afspraken via mediation

Lukt het niet om samen met uw ex-partner afspraken te maken over de echtscheiding? Vraag dan hulp van een mediator. Een mediator begeleidt het gesprek tussen u en uw ex-partner. De mediator neemt geen beslissingen. Hij helpt u een oplossing te vinden waarmee u beiden tevreden bent.

De mediator zet de afspraken die u maakt op papier. De mediator of een advocaat vraagt daarna de echtscheiding aan bij de rechter.

Stap 3

Afspraken via advocaat

Wilt u of wil uw ex-partner geen mediation? Of lukt het niet om via mediation afspraken te maken? Vraag dan hulp aan een advocaat.

De advocaat staat aan uw kant en verdedigt uw zaak. Hij kan onderhandelen met de advocaat van uw ex-partner. De advocaat vraagt de echtscheiding aan bij de rechtbank en helpt u in deze rechtszaak.

Stap 4

Neem tijdelijke maatregelen

Soms moet u tijdelijke afspraken maken, totdat de echtscheiding officieel is. Bijvoorbeeld over uw kinderen of uw woning.

Lukt het niet om met uw ex-partner tijdelijke afspraken te maken? Dan kan uw advocaat de rechter om een 'voorlopige voorziening' vragen. Dat is een tijdelijke maatregel totdat de echtscheidingsprocedure klaar is.

Zijn er belangrijke veranderingen in uw situatie? Vraag dan aan de rechter om de voorlopige voorziening aan te passen. Als u niets doet, neemt de rechter de tijdelijke maatregel vaak over in de uiteindelijke uitspraak.

Stap 5

Vraag echtscheiding aan bij de rechter

Vraag de echtscheiding aan bij de rechtbank. Hiervoor is een advocaat verplicht. Uw advocaat kan de echtscheiding aanvragen op gemeenschappelijk of eenzijdig verzoek. Bij een gemeenschappelijk verzoek vraagt uw advocaat de echtscheiding samen voor u en uw ex-partner aan. Bij een eenzijdig verzoek vraagt uw advocaat de echtscheiding alleen namens u aan.

Echtscheiding op gemeenschappelijk verzoek

Maakt u samen met uw ex-partner of via mediation afspraken over echtscheiding? Dan kunt u samen 1 advocaat inschakelen. De advocaat zet de afspraken in een echtscheidingsconvenant en, als het nodig is, in een ouderschapsplan. Hij vraagt namens u beiden de echtscheiding aan bij de rechtbank en stuurt uw afspraken mee.

De rechter spreekt de echtscheiding uit en keurt in zijn uitspraak uw afspraken goed.

Echtscheiding op eenzijdig verzoek

Uw eigen advocaat vraagt voor u de echtscheiding aan bij de rechtbank.

De rechter nodigt u uit voor een zitting bij de rechtbank. Uw advocaat gaat mee naar de zitting. De rechter kan u vragen stellen en spreekt na de zitting de echtscheiding uit. Hij kan hierbij beslissingen nemen over de zaken waarover u het niet over eens bent, bijvoorbeeld uw woning of omgang met de kinderen.

Stap 6

Stel hoger beroep in

Bent u het niet eens met de uitspraak van de rechter? Bijvoorbeeld met de beslissing over de omgang met de kinderen? Dan kunt u binnen 3 maanden in hoger beroep. Hiervoor is een advocaat verplicht.

Gaat u niet binnen 3 maanden in hoger beroep? Dan staat de uitspraak vast.

Stap 7

Geef de echtscheiding door aan de gemeente

Uw echtscheiding is officieel als de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

Uw advocaat schrijft de echtscheiding in als de termijn van 3 maanden voor hoger beroep voorbij is. Wilt u hier niet op wachten? Dan kunt u beiden een 'akte van berusting' tekenen. Uw advocaat kan de echtscheiding dan eerder inschrijven.

Uw echtscheiding moet binnen 6 maanden na de uitspraak ingeschreven staan bij de gemeente. Anders blijft u getrouwd en moet u opnieuw een echtscheidingsprocedure starten.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,10 p/min.*
Bel maandag tot en met donderdag 09.00 – 17.00 uur.
Op vrijdag 9.00 - 13.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
 • Wat zijn de kosten van een echtscheiding?

  Bij een echtscheiding kunt u te maken krijgen met:

  • mediationkosten
  • advocaatkosten
  • griffierechten (de kosten die u aan de rechtbank betaalt)
  • kosten voor het opvragen van uittreksels, bijvoorbeeld uit het huwelijksregister
  • advieskosten, bijvoorbeeld van een financieel adviseur

  Rechtsbijstandverzekering

  De meeste rechtsbijstandverzekeringen vergoeden geen echtscheidingsprocedures. Soms krijgt u wel de kosten van een mediator vergoed. Voor lagere inkomens is subsidie mogelijk voor een mediator of advocaat.

 • Hoe lang duurt scheiden?

  De duur van een echtscheidingsprocedure is verschillend. 

  Kunt u samen snel en makkelijk afspraken maken? Dan kan uw echtscheiding binnen een paar maanden geregeld zijn. Dit hangt ook af van hoe druk het bij de rechtbank is. Een 'gemeenschappelijk verzoek' gaat vaak het snelst.

  Heeft u allebei een eigen advocaat en bent u het niet eens over de verdeling? Dan duurt de procedure vaak langer en kan een scheiding zelfs jaren duren.

 • Kan ik ook scheiden van tafel en bed?

  Ja, dat kan. Bij een scheiding van tafel en bed blijft u getrouwd, maar stopt uw (beperkte) gemeenschap van goederen. De procedure voor een scheiding van tafel en bed is hetzelfde als bij een 'gewone' echtscheiding.

 • Hoe kan ik een geregistreerd partnerschap ontbinden?

  Heeft u samen minderjarige kinderen? Dan neemt u dezelfde stappen als bij het beëindigen van een huwelijk.

  Heeft u samen geen minderjarige kinderen? Dan kunt u uw geregistreerd partnerschap ook ontbinden ‘met wederzijds goedvinden’ via een notaris of advocaat. U hoeft dan niet naar de rechter.

Terug naar boven Shape