Logo Het Juridisch Loket
Cookie Privacy

Hoe pak ik een echtscheiding aan?

Als u wilt scheiden, moet u veel regelen. Probeer samen met uw ex-partner afspraken te maken over de verdeling van uw spullen en de woning. Heeft u kinderen? Dan moet u een ouderschapsplan maken en een omgangsregeling afspreken.

Samen afspraken maken

Als u wilt scheiden, moeten u en uw ex-partner samen afspraken maken. Bijvoorbeeld over uw kinderen en uw spullen. Dit geldt ook als u wilt scheiden van tafel en bed. Wat u allemaal moet verdelen, hangt af van hoe u bent getrouwd:

Volg het stappenplan hieronder. Lukt het niet om samen met uw ex-partner afspraken te maken? Vraag dan hulp aan een mediator of advocaat.

Bent u klaar met afspraken maken? Dan kunt u de scheiding aanvragen bij de rechter. Hierbij heeft u een advocaat nodig.

Als u een geregistreerd partnerschap heeft

Heeft u een geregistreerd partnerschap en wilt u uit elkaar? Dan volgt u andere stappen. Behalve als u samen kinderen onder de 18 jaar heeft. Dan volgt u dezelfde stappen als voor een echtscheiding.

Goed om te weten

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 1

Maak afspraken met uw ex-partner

Bespreek uw situatie met uw ex-partner. Probeer samen afspraken te maken en schrijf ze op. Maak bijvoorbeeld afspraken over:

Afspraken met hulp van een mediator

Lukt het niet om samen met uw ex-partner afspraken te maken over de echtscheiding? Vraag dan of uw ex-partner mee wil naar een mediator. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief voorstellen mediation aan ex-partner.

Een mediator begeleidt het gesprek tussen u en uw ex-partner. Hij helpt u een oplossing te vinden waarmee u beiden tevreden bent. Als het jullie lukt om samen met de mediator afspraken te maken, zet de mediator deze afspraken op papier.

Afspraken met hulp van een advocaat

Wilt u of wil uw ex-partner geen mediation? Of lukt het niet om via mediation afspraken te maken? Vraag dan hulp aan een advocaat. U en uw ex-partner kunnen allebei een eigen advocaat om hulp vragen. Uw advocaat staat aan uw kant en verdedigt uw zaak. Hij kan onderhandelen met de advocaat van uw ex-partner.

U kunt een tijdelijke oplossing afspreken

Het kan lang duren voordat uw echtscheiding officieel is. Daarom moet u soms tijdelijke afspraken maken. Bijvoorbeeld over de omgangsregeling of kinderalimentatie. Of over wie er voorlopig in de woning blijft wonen.

Lukt het niet om met uw ex-partner tijdelijke afspraken te maken? Dan kan uw advocaat de rechter vragen om een tijdelijke oplossing. De rechter beslist dan bijvoorbeeld over wie er tijdelijk in het huis blijft wonen. Dit heet een 'voorlopige voorziening'.

Verandert er iets in uw situatie? Wordt u bijvoorbeeld werkloos en kunt u de voorlopige kinderalimentatie niet meer betalen? Geef dit dan door aan uw advocaat. Hij vraagt de rechter om de tijdelijke regel aan te passen. Doet u niets? Dan kan de rechter beslissen dat de tijdelijke maatregel na de officiële scheiding blijft gelden.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 2

Vraag de echtscheiding aan bij de rechter

U moet de echtscheiding aanvragen bij de rechtbank. Hierbij is een advocaat verplicht. 

Vragen u en uw ex-partner samen de echtscheiding aan?

Maakt u samen met uw ex-partner of via mediation afspraken over echtscheiding? Dan kunt u samen 1 advocaat inschakelen. De advocaat zet de afspraken in een contract: het ‘echtscheidingsconvenant’.

Let op

Maakt u afspraken via mediation? Dan regelt de mediator meestal een advocaat voor u. Soms is een mediator óók advocaat. De mediator vraagt dan zelf de echtscheiding aan bij de rechtbank.

Uw advocaat vraagt namens u beiden de echtscheiding aan bij de rechtbank. Dit heet een ‘gemeenschappelijk verzoek’. U hoeft niet naar de rechtbank. Want een echtscheiding op gemeenschappelijk verzoek gaat schriftelijk.

De rechter spreekt de echtscheiding uit. Hiermee zijn de afspraken in het echtscheidingsconvenant officieel.

Vraagt u alleen de echtscheiding aan?

Uw eigen advocaat vraagt voor u de echtscheiding aan bij de rechtbank. Dit heet een 'eenzijdig verzoek'.

De rechter nodigt u uit voor een zitting bij de rechtbank. Uw advocaat gaat mee naar de rechtbank. Uw ex-partner krijgt ook een uitnodiging. Hij is niet verplicht om te komen. Als uw ex-partner wel naar de zitting komt, heeft hij een eigen advocaat nodig.

Tijdens de zitting kan de rechter u vragen stellen en daarna spreekt hij de echtscheiding uit. De rechter beslist ook over de zaken waar jullie het niet over eens zijn. Bijvoorbeeld over wie de woning krijgt en bij wie de kinderen gaan wonen.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 3

Ga in hoger beroep

Bent u het niet eens met de uitspraak van de rechter? Bijvoorbeeld met de beslissing over hoe vaak u uw kinderen mag zien? Dan kunt u binnen 3 maanden in hoger beroep. Hiermee protesteert u tegen de uitspraak. Voor hoger beroep heeft u een advocaat nodig.

Gaat u niet binnen 3 maanden in hoger beroep? Dan staat de uitspraak vast.

Let op

U kunt niet in hoger beroep als u een 'akte van berusting' tekent.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 4

Geef uw echtscheiding door aan de gemeente

U moet uw echtscheiding laten inschrijven in de gemeente waar u getrouwd bent. Trouwde u in het buitenland? Dan moet u uw echtscheiding inschrijven in de gemeente Den Haag.

Een scheiding van tafel en bed moet u inschrijven bij de griffie van de rechtbank, niet bij de gemeente.

Schrijf uw scheiding in binnen 6 maanden na de uitspraak van de rechter. Meestal regelt uw advocaat dit voor u. Pas na de inschrijving is de scheiding officieel.

Let op

Schrijft u uw echtscheiding niet op tijd in? Dan blijft u getrouwd. U moet dan opnieuw uw scheiding aanvragen bij de rechter.

U kunt de echtscheiding niet meteen inschrijven

U kunt de echtscheiding pas inschrijven als de 3 maanden voor hoger beroep voorbij zijn. Wilt u hier niet op wachten? Dan kunnen u en uw ex-partner een contract tekenen waarin staat dat jullie niet in hoger beroep gaan. Dit heet een ‘akte van berusting'. U kunt de echtscheiding dan meteen inschrijven.

Bent u geholpen met deze informatie?

Meer informatie over dit onderwerp

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Wie krijgt bij echtscheiding de koopwoning?
Logo Het Juridisch Loket

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso
Logo Ministerie van Justitie en Veiligheid

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Responsible disclosure

Terug naar boven