Overslaan en naar de inhoud gaan
Ga meteen naar
Stap 1

Maak samen afspraken

Bespreek uw situatie met uw partner. Probeer samen afspraken te maken en zet deze op papier. Later zet een advocaat deze afspraken in een document, het 'echtscheidingsconvenant'.

U maakt bijvoorbeeld afspraken over:

Verdeling spullen en schulden

Wat u allemaal moet verdelen, hangt af van de voorwaarden waaronder u trouwde:

Stap 2

Afspraken via mediation

Lukt het niet om samen met uw ex-partner afspraken te maken over de echtscheiding? Vraag dan hulp van een mediator. Een mediator begeleidt het gesprek tussen u en uw ex-partner. De mediator neemt geen beslissingen. Hij helpt u een oplossing te vinden waarmee u beiden tevreden bent.

De mediator zet de afspraken die u maakt op papier. De mediator of een advocaat vraagt daarna de echtscheiding aan bij de rechter.

Stap 3

Afspraken via advocaat

Wilt u of wil uw ex-partner geen mediation? Of lukt het niet om via mediation afspraken te maken? Vraag dan hulp aan een advocaat.

De advocaat staat aan uw kant en verdedigt uw zaak. Hij kan onderhandelen met de advocaat van uw ex-partner. De advocaat vraagt de echtscheiding aan bij de rechtbank en helpt u in deze rechtszaak.

Stap 4

Neem tijdelijke maatregelen

Soms moet u tijdelijke afspraken maken, totdat de echtscheiding officieel is. Bijvoorbeeld over uw kinderen of uw woning.

Lukt het niet om met uw ex-partner tijdelijke afspraken te maken? Dan kan uw advocaat de rechter om een 'voorlopige voorziening' vragen. Dat is een tijdelijke maatregel totdat de echtscheidingsprocedure klaar is.

Zijn er belangrijke veranderingen in uw situatie? Vraag dan aan de rechter om de voorlopige voorziening aan te passen. Als u niets doet, neemt de rechter de tijdelijke maatregel vaak over in de uiteindelijke uitspraak.

Stap 5

Vraag echtscheiding aan bij de rechter

Vraag de echtscheiding aan bij de rechtbank. Hiervoor is een advocaat verplicht. Uw advocaat kan de echtscheiding aanvragen op gemeenschappelijk of eenzijdig verzoek. Bij een gemeenschappelijk verzoek vraagt uw advocaat de echtscheiding samen voor u en uw ex-partner aan. Bij een eenzijdig verzoek vraagt uw advocaat de echtscheiding alleen namens u aan.

Echtscheiding op gemeenschappelijk verzoek

Maakt u samen met uw ex-partner of via mediation afspraken over echtscheiding? Dan kunt u samen 1 advocaat inschakelen. De advocaat zet de afspraken in een echtscheidingsconvenant.

Uw advocaat vraagt namens u beiden de echtscheiding aan bij de rechtbank en stuurt uw echtscheidingsconvenant mee. U hoeft niet naar de rechtbank.

De rechter spreekt de echtscheiding uit en keurt in zijn uitspraak uw afspraken goed.

Echtscheiding op eenzijdig verzoek

Uw eigen advocaat vraagt voor u de echtscheiding aan bij de rechtbank. Soms stuurt uw advocaat het echtscheidingsconvenant mee, maar dat is niet verplicht. 

De rechter nodigt u uit voor een zitting bij de rechtbank. Uw advocaat gaat mee naar de zitting. De rechter kan u vragen stellen en spreekt na de zitting de echtscheiding uit. Hij kan hierbij beslissingen nemen over de zaken waarover u het niet over eens bent, bijvoorbeeld uw woning of omgang met de kinderen.

Stap 6

Stel hoger beroep in

Bent u het niet eens met de uitspraak van de rechter? Bijvoorbeeld met de beslissing over de omgang met de kinderen? Dan kunt u binnen 3 maanden in hoger beroep. Hiervoor is een advocaat verplicht.

Gaat u niet binnen 3 maanden in hoger beroep? Dan staat de uitspraak vast.

Stap 7

Geef de echtscheiding door aan de gemeente

Uw echtscheiding is officieel als de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

Uw advocaat schrijft de echtscheiding in als de termijn van 3 maanden voor hoger beroep voorbij is. Wilt u hier niet op wachten? Dan kunt u beiden een 'akte van berusting' tekenen. Uw advocaat kan de echtscheiding dan eerder inschrijven.

Uw echtscheiding moet binnen 6 maanden na de uitspraak ingeschreven staan bij de gemeente. Anders blijft u getrouwd en moet u opnieuw een echtscheidingsprocedure starten.

Meer informatie over dit onderwerp
  • Wat zijn de kosten van een echtscheiding?

    Bij een echtscheiding kunt u te maken krijgen met:

    • mediationkosten
    • advocaatkosten
    • griffierechten (de kosten die u aan de rechtbank betaalt)
    • kosten voor het opvragen van uittreksels, bijvoorbeeld uit het huwelijksregister
    • advieskosten, bijvoorbeeld van een financieel adviseur

    Online scheiden

    U kunt uw echtscheiding ook online regelen via uitelkaar.nl. Zij bieden verschillende mogelijkheden met een advocaat of mediator. Dit kan voor een deel bij hen op kantoor zijn. Wat u betaalt, hangt af van de module die u kiest. Heeft u recht op een toevoeging? Dan vragen zij die voor u aan.

    Rechtsbijstandverzekering

    De meeste rechtsbijstandverzekeringen vergoeden geen echtscheidingsprocedures. Soms krijgt u wel de kosten van een mediator vergoed. Voor lagere inkomens is subsidie mogelijk voor een mediator of advocaat.

  • Hoe lang duurt scheiden?

    De duur van een echtscheidingsprocedure is verschillend. 

    Kunt u samen snel en makkelijk afspraken maken? Dan kan uw echtscheiding binnen een paar maanden geregeld zijn. Dit hangt ook af van hoe druk het bij de rechtbank is. Een 'gemeenschappelijk verzoek' gaat vaak het snelst.

    Heeft u allebei een eigen advocaat en bent u het niet eens over de verdeling? Dan duurt de procedure vaak langer en kan een scheiding zelfs jaren duren.

  • Wat als een van ons niet wil scheiden?

    Iemand kan altijd met een advocaat een echtscheiding aanvragen bij de rechter. De ander kan dit niet tegenhouden. U kunt wel proberen er toch samen uit te komen en goede afspraken te maken. Bijvoorbeeld met hulp van een mediator.

  • Houdt de rechter rekening met de mening van mijn kind?

    Is uw kind 12 jaar of ouder? Dan krijgt uw kind een uitnodiging voor een gesprek bij de rechter. Uw kind mag dan aangeven wat het graag wil. Bijvoorbeeld bij wie het wil wonen. Uw kind mag dit niet zelf beslissen. Dat doen de ouders samen of de rechter.

    Uw kind is niet verplicht om naar de rechter te gaan. Een brief schrijven mag ook.

  • Kan ik ook scheiden van tafel en bed?

    Ja, dat kan. Bij een scheiding van tafel en bed blijft u getrouwd, maar stopt uw (beperkte) gemeenschap van goederen. De procedure voor een scheiding van tafel en bed is hetzelfde als bij een 'gewone' echtscheiding.

  • Hoe kan ik een geregistreerd partnerschap ontbinden?

    Heeft u samen kinderen jonger dan 18 jaar? Dan neemt u dezelfde stappen als bij het beëindigen van een huwelijk.

    Geen minderjarige kinderen

    Heeft u samen geen kinderen jonger dan 18 jaar? Dan kunt u uw geregistreerd partnerschap ontbinden via een notaris of advocaat. U hoeft niet naar de rechter. De notaris of advocaat zet uw afspraken op papier in een 'beëindigingsovereenkomst'. U tekent allebei de beëindigingsovereenkomst.

    Verschilt u van mening en lukt het niet goed om samen afspraken te maken? Dan kunt u ook eerst hulp vragen aan een mediator. Die zoekt samen met u naar een oplossing.

    Verschilt u te veel van mening en lukt het niet om samen afspraken te maken? Dan vraagt u een eigen advocaat om hulp. Uw advocaat probeert dan met de advocaat van de ander toch nog afspraken te maken. Alleen als u er samen écht niet uitkomt, vraagt u met uw advocaat de rechter om te beslissen.

    Geef de scheiding door aan de gemeente

    Uw scheiding is officieel als het in de burgerlijke stand bij de gemeente staat. Dit regelt meestal uw notaris of advocaat. Anders moet u het zelf doen. Pas dan stopt uw geregistreerd partnerschap officieel.

Terug naar boven Shape