Wie krijgt bij echtscheiding de huurwoning?

Dit hangt af van het huurcontract. Staat u beiden op het huurcontract, dan kunt u de verhuurder vragen om u als alleenhuurder te accepteren. Staat het huurcontract alleen op uw naam? Dan moet u slechts de verhuurder schriftelijk melden dat u alleen in de huurwoning woont.

Als uw huwelijk of geregistreerd partnerschap eindigt moet u beslissen wie in de gezamenlijke huurwoning kan blijven. Het hangt af van uw huurcontract wat uw rechten zijn. Kijk daarin of het op naam staat van u allebei (samenhuur), of op één naam (medehuur).

  • Samenhuur: u wordt allebei genoemd in het huurcontract. U bent samen de huur aangegaan. Bij scheiding moet u ook samen de huur opzeggen. Is uw partner het ermee eens dat u in de huurwoning blijft? Vraag dan de verhuurder u als alleenhuurder te accepteren. Gaat deze akkoord, dan zegt u samen het oude huurcontract op en krijgt u een nieuw contract alleen op uw naam. De verhuurder kan weigeren u als alleenhuurder te accepteren.
  • Medehuur: het huurcontract staat op één naam. Door uw huwelijk of geregistreerd partnerschap bent u als niet genoemde partner automatisch medehuurder geworden. Is uw partner het ermee eens dat u in de huurwoning blijft? Dan kunt u blijven zitten. Het huurcontract loopt gewoon door. U hoeft alleen maar de verhuurder schriftelijk te melden dat u voortaan alleen in de woning woont. De verhuurder kan geen bezwaar maken.

Meer informatie over dit onderwerp

  • Wat kan ik doen als de verhuurder mij weigert als alleenhuurder?

    Bij samenhuur kan de verhuurder u, als achterblijvende partner, een huurcontract weigeren of nieuwe voorwaarden stellen. Accepteert de verhuurder u niet als alleenhuurder, vraag dan aan de kantonrechter of u het huurrecht kunt krijgen. U heeft daarvoor geen advocaat nodig. De rechter kijkt zowel naar uw belangen als naar die van de verhuurder. Wegen die van u zwaarder, dan krijgt u het huurrecht toegewezen. Maar de rechter kan ook beslissen dat het huurcontract wordt beëindigd. In dat geval kunt u niet in de woning blijven en uw partner ook niet.

Anderen bekeken ook: