Waar moet ik op letten bij een scheiding van tafel en bed?

In de praktijk is er niet veel verschil tussen een echtscheiding en een scheiding van tafel en bed. Bij een scheiding van tafel en bed blijft u officieel getrouwd. Toch moet u dezelfde zaken regelen als bij een echtscheiding. Hier leest u waar u op moet letten.

Redenen voor scheiding van tafel en bed

Bij een scheiding van tafel en bed blijft u getrouwd, maar wordt uw gemeenschap van goederen beëindigd. U kunt kiezen om van tafel en bed te scheiden als u bijvoorbeeld:

  • om religieuze redenen niet wilt scheiden;
  • een eigen woning heeft met een restschuld, die u eerst wilt verkopen;
  • uw vermogen wilt scheiden, omdat één van de echtgenoten een eigen bedrijf wilt starten.

Wilt u om financiële redenen van tafel en bed scheiden? Dan is het mogelijk goedkoper om huwelijkse voorwaarden  op te stellen.

De procedure

De procedure voor een scheiding van tafel en bed verloopt hetzelfde als een echtscheiding. Bij een scheiding van tafel en bed wordt de uitspraak van de rechter niet in de burgerlijke registers ingeschreven. U blijft hierdoor nog officieel getrouwd. Uw scheiding van tafel en bed wordt ingeschreven in het huwelijksgoederenregister. Heeft u kinderen? Dan moet u ook een ouderschapsplan opstellen.

Leeft u gescheiden van uw echtgenoot? Dan bent u niet gescheiden van tafel en bed.

Gemeenschap van goederen

Net als bij een echtscheiding verdwijnt uw gemeenschap van goederen. U moet alle goederen en schulden verdelen, zoals bijvoorbeeld uw woning en hypotheek. Na uw scheiding van tafel en bed bent u zelf verantwoordelijk voor uw eigen vermogen en uw eigen schulden.

Inkomen

Bij een scheiding van tafel en bed blijft u onderhoudsplichtig voor uw echtgenoot. U kunt partneralimentatie afspreken. Wilt u bijstand aanvragen? Dan kan dit zodra u niet meer samen leeft én de scheiding van tafel en bed heeft aangevraagd. 

U bent geen toeslagpartner of fiscaal partner meer, als u op een ander adres staat ingeschreven als uw echtgenoot én u een scheiding van tafel en bed heeft aangevraagd.  

Pensioen

Na uw scheiding van tafel en bed kunt u het ouderdomspensioen verdelen. Bouwt u nabestaandepensioen op? Dan loopt dit na een scheiding van tafel en bed wel door.

Erfenis

Na een scheiding van tafel en bed erft u niet meer van elkaar. U kunt wel van elkaar erven, als dit in een testament is geregeld.