Scheiding van tafel en bed | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan

Redenen voor scheiding van tafel en bed

Bij een scheiding van tafel en bed blijft u getrouwd, maar wordt uw gemeenschap van goederen beëindigd. U kunt kiezen om van tafel en bed te scheiden als u bijvoorbeeld:

 • om religieuze redenen niet wilt scheiden
 • een eigen woning heeft met een restschuld, die u eerst wilt verkopen
 • uw vermogen wilt scheiden, omdat één van de echtgenoten een eigen bedrijf wilt starten

Wilt u om financiële redenen van tafel en bed scheiden? Dan is het mogelijk goedkoper om huwelijkse voorwaarden op te stellen.

De procedure

De procedure voor een scheiding van tafel en bed verloopt hetzelfde als een echtscheiding.

Bij een scheiding van tafel en bed wordt de uitspraak van de rechter niet in de burgerlijke registers ingeschreven. U blijft hierdoor nog officieel getrouwd. Uw scheiding van tafel en bed wordt ingeschreven in het huwelijksgoederenregister.

Heeft u kinderen? Dan moet u ook een ouderschapsplan opstellen.

Leeft u gescheiden van uw echtgenoot? Dan bent u niet gescheiden van tafel en bed.

Kosten scheiden tafel en bed

De kosten voor een echtscheiding en een scheiding van tafel en bed zijn hetzelfde. U betaalt:

Gemeenschap van goederen

Net als bij een echtscheiding verdwijnt uw gemeenschap van goederen. U moet alle goederen en schulden verdelen, zoals bijvoorbeeld uw woning en hypotheek.

Na uw scheiding van tafel en bed bent u zelf verantwoordelijk voor uw eigen vermogen en uw eigen schulden.

Uitkering bij scheiden van tafel en bed

Bij een scheiding van tafel en bed kunt u partneralimentatie afspreken. Heeft u een uitkering? Dan kan heeft invloed op uw alimentatie-afspraken.

Heeft u een bijstandsuitkering? Of wilt u bijstand aanvragen? Dan heeft u hier pas recht op zodra u niet meer samenleeft én scheiding van tafel en bed heeft aangevraagd.

U bent geen toeslagpartner of geen fiscaal partner meer, als u op een ander adres staat ingeschreven als uw echtgenoot én u een scheiding van tafel en bed heeft aangevraagd.

Pensioen

Na uw scheiding van tafel en bed kunt u het ouderdomspensioen verdelen. Bouwt u nabestaandenpensioen op? Dan loopt dit na een scheiding van tafel en bed wel door.

Erfenis

Na een scheiding van tafel en bed erft u niet meer van elkaar. U kunt wel van elkaar erven, als dit in een testament is geregeld.

Voor- en nadelen van scheiden van tafel en bed

Voordeel van een scheiding van tafel en bed is dat u getrouwd blijft. Wilt u een pauze of proefscheiding? Dan kan het huwelijk weer worden hersteld. Heeft u religieuze of financiële redenen om te scheiden? Dan blijft u met een scheiding van tafel en bed wel officieel getrouwd.

Nadeel van een scheiding van tafel en bed is dat u 3 jaar moet wachten om een echtscheiding aan te vragen. Wilt u trouwen met uw nieuwe partner? Dan moet u 3 jaar wachten en een echtscheiding aanvragen. Wilt uw echtgenoot ook scheiden? Dan hoeft u niet te wachten.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Ik heb een geregistreerd partnerschap. Kan ik van tafel en bed scheiden?

  Nee. Scheiden van tafel en bed kan alleen bij een huwelijk. Een geregistreerd partnerschap laat u ontbinden via:

  • een overeenkomst tussen beide partners waarin zij het partnerschap ontbinden;
  • een juridische procedure.

  U kunt alleen kiezen voor de overeenkomst, als u beiden hiermee instemt en er geen kinderen betrokken zijn. De overeenkomst laat u opstellen door een notaris of een advocaat. De verklaring kunt u laten inschrijven in de burgerlijke registers.

 • Hoe regel ik een scheiding van tafel en bed?

  Een scheiding van tafel en bed regelt u op dezelfde manier als een echtscheiding. U kunt proberen om onderling afspraken te maken. Lukt dit niet? Dan kunt u de hulp inroepen van een mediator.

  Het verzoek om scheiding van tafel en bed dient u in bij de rechtbank. Hiervoor heeft u een advocaat nodig. Mogelijk kunt u voor de kosten van uw mediator of advocaat subsidie krijgen.

  Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
  Bel elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
  U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
  Bekijk alle contactmogelijkheden
Terug naar boven Shape