Logo
Cookie Privacy

Wat is scheiden van tafel en bed?

Als u gaat scheiden van tafel en bed, blijft u officieel getrouwd. Maar u moet wel hetzelfde regelen als bij een gewone scheiding. Bijvoorbeeld het verdelen van uw spullen en schulden. Als u kinderen heeft, moet u ook een ouderschapsplan maken.

Ga meteen naar

Veelgestelde vragen

Officieel proces

Scheiden van tafel en bed is een officieel proces waarbij u:

  • getrouwd blijft

  • uw (beperkte) gemeenschap van goederen verdeelt

  • een ouderschapsplan moet maken als u kinderen heeft

  • partneralimentatie kunt afspreken

  • de rechter moet vragen om uw scheiding van tafel en bed uit te spreken

Gescheiden wonen

Scheiden van tafel en bed gaat dus verder dan gescheiden wonen. Het is ook niet voldoende om op verschillende adressen ingeschreven te staan. Bent u getrouwd en gaat u apart wonen? Dan blijft uw huwelijk en uw (beperkte) gemeenschap van goederen bestaan.

Redenen scheiding van tafel en bed

U kiest bijvoorbeeld voor een scheiding van tafel en bed:

  • als scheiden niet past bij uw geloof

  • als u financieel los van elkaar wilt zijn

Wilt u om financiële redenen van tafel en bed scheiden? Dan kunt u kijken of het voor u misschien beter is om huwelijkse voorwaarden te maken.

Procedure scheiding van tafel en bed

De procedure voor een scheiding van tafel en bed is hetzelfde als voor een gewone echtscheiding. Het verschil is dat u de scheiding niet inschrijft bij de gemeente. Zo blijft u officieel getrouwd. Uw scheiding komt wel in het huwelijksgoederenregister te staan. Zo weten bijvoorbeeld schuldeisers dat u financieel niet meer bij elkaar hoort.

Als u kinderen heeft, moet u ook een ouderschapsplan maken.

Gevolgen scheiding van tafel en bed

Bij een scheiding van tafel en bed regelt u alles wat u ook bij een gewone scheiding regelt. U verdeelt dus alles wat u bezit en alle schulden. U bepaalt bijvoorbeeld wie de huurwoning krijgt of wie de koopwoning krijgt.

Woont u niet meer samen en heeft u de scheiding van tafel en bed aangevraagd? Dan bent u geen toeslagpartners of fiscaal partners meer. Dit betekent dat de Belastingdienst u niet meer als partners ziet. U hoeft bijvoorbeeld niet meer samen belastingaangifte te doen. Ook telt uw ex-partner niet meer mee voor uw zorgtoeslag.

Partneralimentatie

Na de scheiding van tafel en bed bent u financieel gescheiden. Daarom kunt u partneralimentatie afspreken, net als bij een gewone scheiding. Afspraken over kinderalimentatie schrijft u op in het ouderschapsplan.

Pensioen

Bij de scheiding van tafel en bed verdeelt u uw ouderdomspensioen. U verdeelt het nabestaandenpensioen niet, omdat u officieel nog getrouwd bent.

Uitkering

Heeft u een bijstandsuitkering of wilt u die aanvragen? Dan krijgt u na uw scheiding een uitkering voor een alleenstaande. Dat kan vanaf het moment dat u de scheiding van tafel en bed heeft aangevraagd en niet meer samenwoont. Als u partneralimentatie afspreekt, kan dit invloed hebben op de hoogte van uw uitkering.

Erfenis

Na een scheiding van tafel en bed erft u niet meer van elkaar. Wilt u dat uw echtgenoot wel uw erfgenaam is? Dan moet u dit regelen via een testament.

Bent u geholpen met deze informatie?

Meer informatie over dit onderwerp

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Hoe pak ik een echtscheiding aan?
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven