Overslaan en naar de inhoud gaan
Ga meteen naar

Officieel proces

Scheiden van tafel en bed is een officieel proces waarbij u:

Gescheiden wonen

Scheiden van tafel en bed gaat dus verder dan gescheiden wonen. Het is ook niet voldoende om op verschillende adressen ingeschreven te staan. Bent u getrouwd en gaat u apart wonen? Dan blijft uw huwelijk en uw (beperkte) gemeenschap van goederen bestaan.

Redenen scheiding van tafel en bed

U kiest bijvoorbeeld voor een scheiding van tafel en bed:

 • als scheiden niet past bij uw geloof
 • als u financieel los van elkaar wilt zijn

Wilt u om financiële redenen van tafel en bed scheiden? Dan kunt u kijken of het voor u misschien beter is om huwelijkse voorwaarden te maken.

Procedure scheiding van tafel en bed

De procedure voor een scheiding van tafel en bed is hetzelfde als voor een gewone echtscheiding. Het verschil is dat u de scheiding niet inschrijft bij de gemeente. Zo blijft u officieel getrouwd. Uw scheiding komt wel in het huwelijksgoederenregister te staan. Zo weten bijvoorbeeld schuldeisers dat u financieel niet meer bij elkaar hoort.

Als u kinderen heeft, moet u ook een ouderschapsplan maken.

Gevolgen scheiding van tafel en bed

Bij een scheiding van tafel en bed regelt u alles wat u ook bij een gewone scheiding regelt. U verdeelt dus alles wat u bezit en alle schulden. U bepaalt bijvoorbeeld wie de huurwoning krijgt of wie de koopwoning krijgt.

Woont u niet meer samen en heeft u de scheiding van tafel en bed aangevraagd? Dan bent u geen toeslagpartners of fiscaal partners meer. Dit betekent dat de Belastingdienst u niet meer als partners ziet. U hoeft bijvoorbeeld niet meer samen belastingaangifte te doen. Ook telt uw ex-partner niet meer mee voor uw zorgtoeslag.

Partneralimentatie

Na de scheiding van tafel en bed bent u financieel gescheiden. Daarom kunt u partneralimentatie afspreken, net als bij een gewone scheiding. Afspraken over kinderalimentatie schrijft u op in het ouderschapsplan.

Pensioen

Bij de scheiding van tafel en bed verdeelt u uw ouderdomspensioen. U verdeelt het nabestaandenpensioen niet, omdat u officieel nog getrouwd bent.

Uitkering

Heeft u een bijstandsuitkering of wilt u die aanvragen? Dan krijgt u na uw scheiding een uitkering voor een alleenstaande. Dat kan vanaf het moment dat u de scheiding van tafel en bed heeft aangevraagd en niet meer samenwoont. Als u partneralimentatie afspreekt, kan dit invloed hebben op de hoogte van uw uitkering.

Erfenis

Na een scheiding van tafel en bed erft u niet meer van elkaar. Wilt u dat uw echtgenoot wel uw erfgenaam is? Dan moet u dit regelen via een testament.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Wat zijn de voor- en nadelen van scheiden van tafel en bed?

  Het voordeel van scheiden van tafel en bed is dat u getrouwd blijft. Dat kan fijn zijn als u een pauze of proefscheiding wilt. Of als u door uw geloof getrouwd wilt blijven. U kunt uw scheiding van tafel en bed later weer ongedaan maken. Ook als u om financiële redenen wilt scheiden, kan scheiden van tafel en bed een oplossing zijn.

  Het nadeel is dat u 3 jaar moet wachten om een gewone scheiding aan te vragen. Dit kan vervelend zijn als u bijvoorbeeld wilt trouwen met een nieuwe partner. Wilt u eerder een echtscheiding aanvragen? Dan kan dat alleen als uw partner dat ook wil.

 • Wat kost een scheiding van tafel en bed?

  De kosten voor een scheiding van tafel en bed en een gewone echtscheiding zijn hetzelfde. U betaalt kosten voor de advocaat en kosten voor de rechter.

 • Ik heb een geregistreerd partnerschap. Kan ik van tafel en bed scheiden?

  Nee. Scheiden van tafel en bed kan alleen bij een huwelijk. Een geregistreerd partnerschap stopt u via:

  • een juridische procedure
  • een overeenkomst tussen u en uw partner, waarin u het partnerschap ontbindt. Dit kan alleen als u geen kinderen heeft en als u het beiden met de overeenkomst eens bent. U stelt de overeenkomst op bij een notaris of een advocaat.
Terug naar boven Shape