Scheiding van tafel en bed | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan

Scheiding van tafel en bed

Scheiden van tafel en bed is een officiële procedure waarbij u:

Apart wonen

Scheiden van tafel en bed is niet hetzelfde als apart wonen. Ook niet als u op verschillende adressen bij de gemeente staat ingeschreven. Als u bent getrouwd en apart gaat wonen, blijft u getrouwd en blijft de (beperkte) gemeenschap van goederen bestaan.

Redenen scheiding van tafel en bed

U kiest voor een scheiding van tafel en bed:

 • als u niet wilt scheiden door uw geloof
 • als u financieel onafhankelijk wil zijn

Wilt u om financiële redenen van tafel en bed scheiden? Dan is het mogelijk goedkoper om huwelijkse voorwaarden te maken.

Procedure scheiding van tafel en bed

De procedure voor een scheiding van tafel en bed is hetzelfde als voor een gewone echtscheiding. Het verschil is dat u de scheiding niet inschrijft bij de gemeente. Zo blijft u officieel getrouwd.

De scheiding schrijft u wel in in het huwelijksgoederenregister. Zo weten bijvoorbeeld schuldeisers dat u financieel niet meer verbonden bent.

Als u kinderen heeft, moet u ook een ouderschapsplan opstellen.

Gevolgen scheiding van tafel en bed

Bij een scheiding van tafel en bed regelt u alles wat u ook bij een gewone echtscheiding regelt. U verdeelt dus alle bezittingen en schulden, zoals de huurwoning of koopwoning.

Als u niet meer samenwoont en de scheiding van tafel en bed heeft aangevraagd, bent u geen toeslagpartners of fiscaal partners meer.

Partneralimentatie

Na de scheiding van tafel en bed bent u financieel gescheiden. Daarom kunt u partneralimentatie afspreken, net als bij een gewone echtscheiding.

Afspraken over kinderalimentatie legt u vast in het ouderschapsplan.

Pensioen

Bij de scheiding van tafel en bed verdeelt u uw ouderdomspensioen. U verdeelt het nabestaandenpensioen niet, omdat u officieel nog getrouwd bent.

Uitkering

Als u een bijstandsuitkering krijgt of wilt aanvragen, dan krijgt u na uw scheiding een uitkering voor een alleenstaande. Dat kan als u de scheiding van tafel en bed heeft aangevraagd en niet meer samenwoont.

Als u partneralimentatie heeft afgesproken, kan dit invloed hebben op de hoogte van uw uitkering.

Erfenis

Na een scheiding van tafel en bed erft u niet meer van elkaar. Wilt u dat uw echtgenoot wel uw erfgenaam is? Dan kunt u dit regelen met een testament.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
Bel elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
 • Wat zijn de voor- en nadelen van scheiden van tafel en bed?

  Het voordeel van scheiden van tafel en bed is dat u getrouwd blijft. Dat kan fijn zijn als u een pauze of proefscheiding wilt. Of als u door uw geloof getrouwd wilt blijven. Het huwelijk kan later weer worden hersteld.

  Ook als u om financiële redenen wilt scheiden, kan scheiden van tafel en bed een oplossing zijn.

  Het nadeel van een scheiding van tafel en bed is dat u 3 jaar moet wachten om een echtscheiding aan te vragen. Dit kan vervelend zijn als u bijvoorbeeld wilt trouwen met een nieuwe partner. Wilt u eerder een echtscheiding aanvragen? Dan kan dat alleen als uw partner dat ook wil.

 • Wat kost een scheiding van tafel en bed?

  De kosten voor een scheiding van tafel en bed en een gewone echtscheiding zijn hetzelfde. U betaalt kosten voor de advocaat en kosten voor de rechter.

 • Ik heb een geregistreerd partnerschap. Kan ik van tafel en bed scheiden?

  Nee. Scheiden van tafel en bed kan alleen bij een huwelijk. Een geregistreerd partnerschap eindigt u via:

  • een juridische procedure
  • een overeenkomst tussen u en uw partner, waarin u het partnerschap ontbindt. Dit kan alleen als u geen kinderen heeft en als u het beiden met de overeenkomst eens bent. U stelt de overeenkomst op bij een notaris of een advocaat.
Terug naar boven Shape