Logo Het Juridisch Loket
Cookie Privacy

Wie krijgt bij echtscheiding de huurwoning?

Bij echtscheiding beslist u samen wie de huurwoning krijgt. Soms moet de verhuurder het contract aanpassen. Komt u er samen niet uit? Dan beslist de rechter.

U bent het:

Eens over wie in de woning blijft
Oneens over wie in de woning blijft

Eens over wie in de woning blijft

Bent u het eens over wie in de woning blijft? Dan moet u soms uw verhuurder vragen om het huurcontract aan te passen. Dit hangt af van of u hoofdhuurder of medehuurder bent.

Kijk in uw huurcontract

U bent hoofdhuurder als alleen uw naam op het contract staat. Als uw naam niet op het contract staat, bent u door uw huwelijk of geregistreerd partnerschap automatisch medehuurder. Als u beiden op het huurcontract staat, dan bent u allebei ‘contractuele medehuurder’.

Let op

U bent alleen medehuurder als u tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap echt in de woning woonde. Tijdens de scheiding tijdelijk ergens anders wonen maakt niet uit. U blijft dan medehuurder.


Bent u niet getrouwd of geregistreerd partner? Dan heeft u geen recht op de woning als uw naam niet op het contract staat.

Ik ben hoofdhuurder

Blijft u in de woning wonen? Dan hoeft uw verhuurder het contract niet aan te passen. U moet wel aan de verhuurder melden dat u de woning vanaf nu alleen huurt.

Ik ben medehuurder

Gaat uw ex-partner ermee akkoord dat u de woning houdt? Dan kunt u in de woning blijven. Het huurcontract loopt dan gewoon door. U moet de verhuurder wel schriftelijk melden dat u vanaf nu alleen de woning huurt. Uw ex-partner (de hoofdhuurder) moet het huurcontract opzeggen. Dit doet u allebei op hetzelfde moment, met ieder een eigen aangetekende brief.

Contractuele medehuur

Staat u beiden op het huurcontract? Dan bent u allebei contractuele medehuurder. De huurder die in de woning blijft, vraagt aan de verhuurder of dit mag. Gaat de verhuurder akkoord? Dan is het belangrijk om de afspraken op papier te zetten. De huurder die blijft, gaat door met de huurovereenkomst.

Gaat de verhuurder niet akkoord? Dan kunt u naar de rechter. Wij kunnen u doorsturen naar een advocaat. Of vraag advies aan uw rechtsbijstandverzekeraar.

Bent u geholpen met deze informatie?

Bekijk onze video

Moet ik het huis bij mijn ex opeisen om een sociale huurwoning te krijgen?

Oneens over wie in de woning blijft

Bent u het niet eens over wie in de woning blijft? Dan kunt u de hulp van een mediator vragen. Een mediator helpt u en de andere partij om samen een oplossing te vinden.  

Komt u er ook via een mediator niet uit? Dan kunt u de rechter vragen wie in de huurwoning mag blijven. De persoon die in de woning blijft, meldt dit aan de verhuurder. De rechter bepaalt wanneer de huur ingaat voor de huurder die in de woning blijft. Op dezelfde dag stopt de huur voor degene die vertrekt.

Neem contact op met een van onze juristen als u hulp wilt van een advocaat.

Bent u geholpen met deze informatie?

Veelgestelde vragen

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Hoe pak ik een echtscheiding aan?
Logo Het Juridisch Loket

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso
Logo Ministerie van Justitie en Veiligheid

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven