Overslaan en naar de inhoud gaan

Eens over wie in de woning blijft

Bent u er samen uit over wie in de huurwoning blijft? Dan moet u mogelijk de verhuurder vragen om het contract aan te passen. Kijk in uw huurcontract wie huurder is. Staat het contract alleen op uw naam? Dan bent u de hoofdhuurder.

Staat het contract niet op uw naam? Dan bent u vanzelf medehuurder bij huwelijk of geregistreerd partnerschap. Bent u niet getrouwd, of bent u geen geregistreerd partner? Dan bent u niet vanzelf medehuurder bij einde relatie

Ik ben hoofdhuurder

Blijft u in de woning wonen? Dan hoeft uw verhuurder het contract niet aan te passen. U moet wel aan de verhuurder melden dat u de woning voortaan alleen huurt.

Ik ben medehuurder

Gaat uw ex-partner ermee akkoord dat u in de woning blijft? Dan kunt u in de woning blijven. Het huurcontract loopt dan gewoon door. U moet de verhuurder wel schriftelijk melden dat u voortaan alleen de woning huurt. Uw ex-partner (hoofdhuurder) moet het huurcontract opzeggen. Dit doet u allebei op hetzelfde moment, met ieder een eigen aangetekende brief.

Contractuele medehuur

Staat u beiden op het huurcontract? Dan bent u allebei een contractuele medehuurder. De huurder die in de woning blijft, vraagt aan de verhuurder of dit mag. Gaat de verhuurder akkoord? Dan is het belangrijk om de afspraken op papier te zetten. De huurder die blijft, gaat door met de huurovereenkomst.

Gaat de verhuurder niet akkoord? Dan kunt u naar de rechter. Wij kunnen u doorsturen naar een advocaat. Of vraag advies aan uw rechtsbijstandverzekeraar.

Oneens over wie in de woning blijft

Komt u er samen niet uit wie in de woning blijft? Dan kunt u de hulp van een mediator vragen. Een mediator helpt u en de andere partij om samen een oplossing te vinden.  

Komt u er ook via een mediator niet uit? Dan kunt u de rechter vragen wie in de huurwoning mag blijven. De persoon die in de woning blijft, meldt dit aan de verhuurder. De rechter bepaalt wanneer de huur ingaat voor de huurder die in de woning blijft. Op dezelfde dag eindigt de huur voor degene die vertrekt.

Neem contact op met een van onze juristen als u hulp wilt van een advocaat.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Wie heeft er meer kans op de huurwoning als we beiden de woning willen?

  De rechter weegt de belangen af van u en uw ex-partner. De rechter bekijkt bijvoorbeeld:

  • bij wie de kinderen het meest verblijven
  • of u de huur kunt betalen
  • hoelang u samen in de woning heeft gewoond

  De rechter beslist wie in de woning blijft. Heeft een van de partijen een kind of kinderen bij zich wonen? Dan beslist de rechter eerder dat deze partij de woning krijgt.

  Doorgeven aan verhuurder

  Degene die blijft, moet dit aan de verhuurder doorgeven. Moet u allebei uit de woning? Dan moet de hoofdhuurder dit doorgeven aan de verhuurder.

Terug naar boven Shape