Overslaan en naar de inhoud gaan

Eens over wie in de woning blijft

Bent u het eens over wie in de woning blijft? Dan moet u soms uw verhuurder vragen om het huurcontract aan te passen. Dit hangt af van of u hoofdhuurder of medehuurder bent.

Kijk in uw huurcontract

U bent hoofdhuurder als alleen uw naam op het contract staat. Als uw naam niet op het contract staat, bent u door uw huwelijk of geregistreerd partnerschap automatisch medehuurder. Als u beiden op het huurcontract staat, dan bent u allebei ‘contractuele medehuurder’.

U bent alleen medehuurder als u tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap echt in de woning woonde. Tijdens de scheiding tijdelijk ergens anders wonen maakt niet uit. U blijft dan medehuurder.

Bent u niet getrouwd of geregistreerd partner? Dan heeft u geen recht op de woning als uw naam niet op het contract staat.

Ik ben hoofdhuurder

Blijft u in de woning wonen? Dan hoeft uw verhuurder het contract niet aan te passen. U moet wel aan de verhuurder melden dat u de woning vanaf nu alleen huurt.

Ik ben medehuurder

Gaat uw ex-partner ermee akkoord dat u de woning houdt? Dan kunt u in de woning blijven. Het huurcontract loopt dan gewoon door. U moet de verhuurder wel schriftelijk melden dat u vanaf nu alleen de woning huurt. Uw ex-partner (de hoofdhuurder) moet het huurcontract opzeggen. Dit doet u allebei op hetzelfde moment, met ieder een eigen aangetekende brief.

Contractuele medehuur

Staat u beiden op het huurcontract? Dan bent u allebei contractuele medehuurder. De huurder die in de woning blijft, vraagt aan de verhuurder of dit mag. Gaat de verhuurder akkoord? Dan is het belangrijk om de afspraken op papier te zetten. De huurder die blijft, gaat door met de huurovereenkomst.

Gaat de verhuurder niet akkoord? Dan kunt u naar de rechter. Wij kunnen u doorsturen naar een advocaat. Of vraag advies aan uw rechtsbijstandverzekeraar.

Oneens over wie in de woning blijft

Bent u het niet eens over wie in de woning blijft? Dan kunt u de hulp van een mediator vragen. Een mediator helpt u en de andere partij om samen een oplossing te vinden.  

Komt u er ook via een mediator niet uit? Dan kunt u de rechter vragen wie in de huurwoning mag blijven. De persoon die in de woning blijft, meldt dit aan de verhuurder. De rechter bepaalt wanneer de huur ingaat voor de huurder die in de woning blijft. Op dezelfde dag stopt de huur voor degene die vertrekt.

Neem contact op met een van onze juristen als u hulp wilt van een advocaat.

Meer informatie over dit onderwerp
  • Wie heeft er meer kans op de huurwoning als we beiden de woning willen?

    De rechter weegt de belangen af van u en uw ex-partner. De rechter bekijkt bijvoorbeeld:

    • bij wie de kinderen het meest verblijven
    • of u de huur kunt betalen
    • hoelang u samen in de woning heeft gewoond

    De rechter beslist wie in de woning blijft. Heeft een van de partijen een kind of kinderen bij zich wonen? Dan beslist de rechter eerder dat deze partij de woning krijgt.

    Doorgeven aan verhuurder

    Degene die blijft, moet dit aan de verhuurder doorgeven. Moet u allebei uit de woning? Dan moet de hoofdhuurder dit doorgeven aan de verhuurder.

Terug naar boven Shape