Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik ben getrouwd op of na 1 januari 2018

Sinds 1 januari 2018 trouwt u automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat:

  • bezittingen of schulden die vóór het huwelijk van u waren, van u blijven. Denk aan een eigen huis of auto.
  • alle bezittingen of schulden die vóór het huwelijk van u samen waren, van u samen blijven.
  • alle bezittingen en schulden die u tijdens het huwelijk heeft, van u samen zijn.
  • een erfenis of schenking van uzelf is en niet van u samen. Ook als u de erfenis of schenking krijgt tijdens uw huwelijk.

Voor het geregistreerd partnerschap gelden dezelfde regels.

Huwelijkse voorwaarden

Wilt u liever zelf bepalen welke bezittingen en schulden van u samen zijn en welke niet? Dan kunt u huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden afspreken bij de notaris. Dit kan voordat u trouwt of tijdens het huwelijk.

Scheiden

Gaat u scheiden? Dan moet u bewijzen welke bezittingen en schulden van wie zijn. Kunt u dit niet? Dan zijn deze mogelijk toch van u samen.

Ik ben getrouwd voor 1 januari 2018

Trouwde u voor 1 januari 2018? Dan trouwde u automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Al het bezit en alle schulden van voor en tijdens het huwelijk zijn van u samen. Had u bijvoorbeeld een eigen huis? Dan is dat huis vanaf uw huwelijk van u samen. Voor het geregistreerd partnerschap gelden dezelfde regels.

Er zijn een paar uitzonderingen. Bijvoorbeeld als in een testament staat dat een erfenis voor u alleen is. Ook bouwt u beiden eigen pensioenrechten op.

Huwelijkse voorwaarden

Wilt u geen algehele gemeenschap van goederen meer? Dan kunt u tijdens uw huwelijk huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden afspreken bij de notaris. Hierin bepaalt u zelf welke bezittingen en schulden van u samen zijn en welke niet.

Scheiden

Gaat u scheiden? Dan moet u uw spullen en schulden verdelen. Dat doet u volgens de afspraken die u tijdens uw huwelijk heeft gemaakt.

Terug naar boven Shape