Verdelen we pensioen bij echtscheiding? | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan

Verdeling ouderdomspensioen bij scheiding

Volgens de wet heeft u bij echtscheiding allebei recht op de helft van elkaars ouderdomspensioen dat u tijdens uw huwelijk of partnerschap opbouwt. Deze verdeling heet ‘pensioenverevening’.

Andere verdeling ouderdomspensioen

U mag ook andere afspraken maken over de verdeling. U kunt kiezen voor:

 • een afwijkende verdeling: u kiest voor een andere verdeling. U kunt uw recht op ouderdomspensioen bijvoorbeeld verrekenen met andere rechten zoals de boedelverdeling of alimentatie.
 • geen verdeling: u houdt uw eigen opgebouwde pensioenrechten. U kunt hiervoor kiezen als u beide evenveel pensioen heeft opgebouwd.
 • conversie: u splitst het ouderdomspensioen in twee potjes. Ieder krijgt ‘eigen’ ouderdomspensioen. Dit wordt aan u uitbetaald als u zelf pensioengerechtigd bent.

Regelt u niets? Dan geldt automatisch de standaardverdeling. Leg andere afspraken vast in uw echtscheidingsconvenant.

Verdeling regelen via pensioenfonds

Kiest u voor de wettelijke (standaard)verdeling? Dan moet u binnen 2 jaar na uw scheiding de verdeling van uw ouderdomspensioen doorgeven aan het pensioenfonds. Uw gedeelte van het ouderdomspensioen wordt dan rechtstreeks aan u uitbetaald, zodra uw ex-partner met pensioen gaat.

Geef de verdeling van uw ouderdomspensioen aan het pensioenfonds door via het mededelingsformulier.

Stuurt u het formulier te laat op? Dan heeft u wel recht op verdeling. Alleen regelt uw pensioenuitvoerder de verdeling niet. U moet uw ouderdomspensioen dan zelf verdelen met uw ex-partner. Betaalt uw ex-partner uw deel niet, zodra hij/zij met pensioen gaat? Neem dan contact op met een van onze juristen.

Soorten pensioen verdelen

De regels voor het verdelen van pensioen (pensioenverevening) gelden voor de meeste vormen van ouderdomspensioen. Er zijn pensioenen die u niet hoeft te verdelen, zoals:

 • AOW
 • lijfrentes
 • VUT-regelingen
 • nabestaandenpensioen
Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
Bel elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
 • Golden er vroeger andere regels voor verdeling van ouderdomspensioen?

  De regels over de verdeling van het ouderdomspensioen zijn vaak veranderd.

  Gescheiden tussen 1981 en 1995

  Bent u tussen 27 november 1981 en 1 mei 1995 gescheiden? Dan gelden de regels uit het ‘Boon/Van Loon-arrest’. U heeft recht op een gedeelte van het ouderdomspensioen van uw ex-partner.

  Is tijdens uw scheiding het ouderdomspensioen niet verdeeld? Dan kunt u dit nog steeds regelen als:

  • u in gemeenschap van goederen was getrouwd
  • er pensioen is opgebouwd

  Was u getrouwd buiten gemeenschap van goederen (koude uitsluiting)? Dan heeft u geen recht op verdeling van het ouderdomspensioen van uw ex-partner.

  Gescheiden vóór 1981

  Voor 27 november 1981 waren er geen regels voor de verdeling van het ouderdomspensioen.

 • Heb ik recht op ouderdomspensioen als ik niet getrouwd of geen geregistreerd partner ben?

  De regels voor het verdelen van het pensioen gelden niet als u samenwoont.

  Toch kunt u afspraken maken over de verdeling in een samenlevingscontract. U kunt bij uw pensioenfonds informeren of u het ouderdomspensioen kunt verdelen en hoe u dit kunt melden.

 • Hoe wordt het ouderdomspensioen na echtscheiding uitbetaald?

  Heeft u het formulier binnen 2 jaar opgestuurd naar uw pensioenuitvoerder? Dan ontvangt u het pensioen van de pensioenuitvoerder.

  Start pensioen bij een standaardverdeling of afwijkende verdeling

  Heeft uw ex-partner het pensioen opgebouwd? Dan krijgt u uw deel vanaf het moment dat uw ex-partner met pensioen gaat. Overlijdt uw ex-partner? Dan krijgt u beiden geen ouderdomspensioen meer. U heeft dan misschien recht op bijzonder nabestaandenpensioen.

  Start pensioen bij conversie

  Bij afspraken over conversie heeft u een eigen recht op ouderdomspensioen. U krijgt dan het ouderdomspensioen zodra u pensioengerechtigd bent. Het maakt dus niet uit wanneer uw ex-partner met pensioen gaat.

  Heeft u recht op minder dan €497,27 bruto per jaar (in 2020)? Dan verdeelt het pensioenfonds het ouderdomspensioen niet.

 • Wat gebeurt er met het ouderdomspensioen als een van ons na de verdeling komt te overlijden?

  Overlijdt degene die het pensioen heeft opgebouwd? Dan heeft de ander mogelijk recht op bijzonder nabestaandenpensioen.

  Overlijdt degene die recht heeft op een deel van het ouderdomspensioen van de ex-partner? Dan krijgt de ex-partner die het pensioen heeft opgebouwd het volledige pensioen weer terug.

  Heeft u gekozen voor conversie? Dan krijgt de ex-partner het volledige pensioen niet terug bij overlijden van degene die recht heeft op een deel van het ouderdomspensioen.

Terug naar boven Shape