Overslaan en naar de inhoud gaan
Ga meteen naar

Recht op de helft

Bij een scheiding heeft u allebei recht op de helft van uw partners pensioen. Dit staat in de wet. Het gaat alleen om het pensioen dat u opbouwde tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap. Deze verdeling heet ‘pensioenverevening’.

Zelf verdeling bepalen

Als u het pensioen op een andere manier wilt verdelen, kunt u hier afspraken over maken. Deze afspraken laat u door een notaris opschrijven in uw huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Of u laat een advocaat of mediator deze afspraken opschrijven in een echtscheidingsconvenant. Dit is een document waarin alle afspraken staan, zoals de verdeling van uw spullen, woning, pensioen, schulden en hoe u de alimentatie regelt.

U kunt kiezen voor:

  • een andere verdeling. U verrekent dan uw recht op pensioen met andere rechten. U kiest bijvoorbeeld voor minder partneralimentatie als u een groter deel van het pensioen krijgt.
  • geen verdeling. U houdt allebei uw eigen opgebouwde pensioenrechten. U kunt hiervoor kiezen als u allebei bijna evenveel pensioen opbouwde.
  • conversie: U splitst het ouderdomspensioen in 2 potjes. Ieder krijgt zijn ‘eigen’ deel van het pensioen. Dit wordt aan u uitbetaald zodra u zelf recht heeft op pensioen.

Regelt u niets? Dan geldt de verdeling uit de wet en krijgt u allebei de helft.

Betaling via pensioenfonds of ex

Geef uw scheiding binnen 2 jaar door aan het pensioenfonds. Het pensioenfonds betaalt dan het pensioen uit aan u en uw ex-partner. Dit begint als de persoon die het pensioen opbouwde met pensioen gaat. Met het formulier van de overheid geeft u de verdeling van het pensioen door aan het pensioenfonds.

Stuurt u het formulier te laat op? Dan heeft u allebei nog steeds recht op de helft. Maar u moet het ouderdomspensioen zelf aan elkaar uitbetalen. Krijgt u uw deel niet als uw ex-partner met pensioen gaat? Neem dan contact op met een van onze juristen.

Pensioen dat u niet verdeelt

De regels voor het verdelen van pensioen gelden voor de meeste vormen van ouderdomspensioen. Er zijn ook vormen van pensioen die u niet hoeft te verdelen, zoals:

  • AOW, het ouderdomspensioen dat u krijgt van de overheid
  • lijfrente, een verzekering die geld uitbetaalt tot de verzekerde overlijdt
  • nabestaandenpensioen, een uitkering die u kunt krijgen als uw partner of ouders overlijden
Meer informatie over dit onderwerp
  • Golden er vroeger andere regels voor verdeling van ouderdomspensioen?

    De regels over de verdeling van het ouderdomspensioen zijn vaak veranderd.

    Gescheiden tussen 1981 en 1995

    Bent u gescheiden tussen 27 november 1981 en 1 mei 1995? Ook dan heeft u recht op een gedeelte van het pensioen van uw ex-partner. Is tijdens uw scheiding het pensioen niet verdeeld? Dan heeft u mogelijk nog steeds recht op een deel van het pensioen van uw ex-partner. Of andersom. U moet dan wel in gemeenschap van goederen zijn getrouwd. Ook moet er pensioen zijn opgebouwd tijdens het huwelijk.

    Was u niet getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan heeft u geen recht op een deel van het pensioen van uw ex-partner.

    Gescheiden vóór 1981

    Vóór 27 november 1981 waren er geen regels voor de verdeling van pensioen.

  • Heb ik recht op ouderdomspensioen als ik samenwoon?

    De regels voor het verdelen van het pensioen gelden niet als u samenwoont zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap. U kunt wel afspraken maken over de verdeling in een samenlevingscontract. Informeer bij uw pensioenfonds of u het pensioen kunt verdelen. En vraag na hoe u de afspraken moet doorgeven.

  • Hoe wordt het ouderdomspensioen na echtscheiding uitbetaald?

    Stuurde u het formulier binnen 2 jaar op naar het pensioenfonds? Dan betaalt dit fonds het pensioen aan u uit. Bent u te laat? Dan moet u het pensioen zelf aan elkaar uitbetalen.

    Start en einde

    Bouwde uw ex-partner het pensioen op? Dan krijgt u uw deel vanaf het moment dat uw ex-partner met pensioen gaat. Overlijdt uw ex-partner? Dan stopt het ouderdomspensioen. U heeft dan misschien recht op bijzonder nabestaandenpensioen.

    Sprak u conversie af van het ouderdomspensioen? Dan is uw deel omgezet in een eigen recht op pensioen. Het maakt dan niet meer uit wanneer uw ex-partner met pensioen gaat. Het begint wanneer u zelf recht heeft op pensioen. En het stopt als u zelf overlijdt.

    Het pensioenfonds verdeelt het pensioen niet als u een klein pensioen heeft.

  • Wat gebeurt er met het ouderdomspensioen als een van ons na de verdeling overlijdt?

    Bouwde uw ex-partner het pensioen op? Dan heeft u mogelijk recht op bijzonder nabestaandenpensioen als uw ex-partner overlijdt.

    Krijgt uw ex-partner een deel van uw pensioen? Dan krijgt u uw volledige pensioen als uw ex-partner eerder overlijdt.
    Koos u voor conversie van uw pensioen? En overlijdt uw ex-partner? Dan krijgt u dat deel van uw pensioen niet meer terug.

Terug naar boven Shape