Logo
Cookie Privacy

Hoe verdelen we ons ouderdomspensioen bij echtscheiding?

Volgens de wet krijgt u de helft van het pensioen van uw ex-partner. U kunt ook andere afspraken maken. Deze afspraken laat u opschrijven in bijvoorbeeld een scheidingsconvenant.

Ga meteen naar

Veelgestelde vragen

Recht op de helft

Bij een scheiding heeft u allebei recht op de helft van uw partners pensioen. Dit staat in de wet. Het gaat alleen om het pensioen dat u opbouwde tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap. Deze verdeling heet ‘pensioenverevening’.

Zelf verdeling bepalen

Als u het pensioen op een andere manier wilt verdelen, kunt u hier afspraken over maken. Deze afspraken laat u door een notaris opschrijven in uw huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Of u laat een advocaat of mediator deze afspraken opschrijven in een echtscheidingsconvenant. Dit is een document waarin alle afspraken staan, zoals de verdeling van uw spullen, woning, pensioen, schulden en hoe u de alimentatie regelt.

U kunt kiezen voor:

  • een andere verdeling. U verrekent dan uw recht op pensioen met andere rechten. U kiest bijvoorbeeld voor minder partneralimentatie als u een groter deel van het pensioen krijgt.

  • geen verdeling. U houdt allebei uw eigen opgebouwde pensioenrechten. U kunt hiervoor kiezen als u allebei bijna evenveel pensioen opbouwde.

  • conversie: U splitst het ouderdomspensioen in 2 potjes. Ieder krijgt zijn ‘eigen’ deel van het pensioen. Dit wordt aan u uitbetaald zodra u zelf recht heeft op pensioen.

Let op

Regelt u niets? Dan geldt de verdeling uit de wet en krijgt u allebei de helft.


Betaling via pensioenfonds of ex

Geef uw scheiding binnen 2 jaar door aan het pensioenfonds. Het pensioenfonds betaalt dan het pensioen uit aan u en uw ex-partner. Dit begint als de persoon die het pensioen opbouwde met pensioen gaat. Met het formulier van de overheid geeft u de verdeling van het pensioen door aan het pensioenfonds.

Stuurt u het formulier te laat op? Dan heeft u allebei nog steeds recht op de helft. Maar u moet het ouderdomspensioen zelf aan elkaar uitbetalen. Krijgt u uw deel niet als uw ex-partner met pensioen gaat? Neem dan contact op met een van onze juristen.

Pensioen dat u niet verdeelt

De regels voor het verdelen van pensioen gelden voor de meeste vormen van ouderdomspensioen. Er zijn ook vormen van pensioen die u niet hoeft te verdelen, zoals:

  • AOW, het ouderdomspensioen dat u krijgt van de overheid

  • lijfrente, een verzekering die geld uitbetaalt tot de verzekerde overlijdt

  • nabestaandenpensioen, een uitkering die u kunt krijgen als uw partner of ouders overlijden

Bent u geholpen met deze informatie?

Veelgestelde vragen

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Hoe pak ik een echtscheiding aan?
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven