Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus werken wij anders. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. Onze jurist kan besluiten een afspraak met u te maken.
Ga meteen naar

Samenlevingscontract opstellen

Als u gaat samenwonen of al samenwoont, kunt u een samenlevingscontract opstellen. Dit kan met uw partner, maar ook met een vriend of familielid waarmee u in een huis woont. U kunt maar met 1 persoon een samenlevingsovereenkomst sluiten.

U kunt zelf afspraken opschrijven over het samenwonen. U kunt dit ook door een notaris laten doen. Dan heeft u een notarieel samenlevingscontract.

Voordelen notarieel samenlevingscontract

Een samenlevingscontract is niet verplicht als u samenwoont. Maar sommige banken willen dat u een notarieel samenlevingscontract heeft, als u een hypotheek afsluit. Ook pensioenfondsen vragen vaak een notarieel samenlevingscontract om elkaar als partner aan te melden.

U kunt ook afspraken maken voor als een van de partners overlijdt. Deze afspraken zijn alleen geldig als ze in een notarieel samenlevingscontract staan.

Komt uw partner de afspraken in de samenlevingsovereenkomst niet na? Dan is een notariële overeenkomst sterker bewijs dan een zelfgemaakt contract. Dat geldt ook bij problemen met een schuldeiser van een van de partners.

Afspraken tijdens samenwonen

In een samenlevingscontract maakt u afspraken voor tijdens het samenwonen. Zoals:

 • Wat valt onder de kosten van de huishouding?
 • Betaalt u de boodschappen ieder voor de helft of naar verhouding van uw inkomen?
 • Wat als de ene partner de verbouwing betaalt in de koopwoning van de andere partner?
 • Van wie zijn de meubels en de auto?

Afspraken na samenwonen

In een samenlevingscontract maakt u ook afspraken voor na de samenwoning. De samenwoning kan eindigen door scheiden, overlijden, trouwen of geregistreerd partnerschap. U kunt voor iedere situatie aparte afspraken maken. Bijvoorbeeld over:

Verblijvingsbeding

Het voordeel van een notarieel samenlevingscontract is dat u afspraken kan maken die gelden bij overlijden. Dit heet een verblijvingsbeding. Dat kan alleen voor spullen die van u samen zijn, zoals meubels, auto en de woning. U spreekt dan af dat deze spullen bij overlijden van de ander worden. Dat kan met en zonder vergoeding voor uw erfgenamen.

Met een verblijvingsbeding krijgt uw partner automatisch de gezamenlijke spullen als u overlijdt. De spullen die niet van u samen zijn, vallen in uw erfenis. Wilt u dat uw partner die spullen ook krijgt? Dan moet u een testament maken waarin dat staat.

Samenlevingscontract ontbinden

Hoe een samenlevingsovereenkomst eindigt, spreekt u af in het contract. Meestal moet de ene partner de andere partner een (aangetekende) brief sturen dat de samenleving eindigt. Of het samenwonen eindigt, omdat u apart gaat wonen.

Bij overlijden, trouwen of het aangaan van een geregistreerd partnerschap eindigt het samenlevingscontract daardoor.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Wat kost een notarieel samenlevingscontract?

  Iedere notaris bepaalt zijn eigen prijs. Vraag daarom aan de notaris wat de kosten zijn voor het laten opstellen van een samenlevingscontract. Soms betaalt u de notaris per uur en soms spreekt u een vaste prijs af. Vraag de notaris om dit op papier te zetten, voordat hij begint aan de werkzaamheden.

 • Wat moet ik regelen als ik een samenlevingscontract sluit?

  Als u een samenlevingsovereenkomst sluit, moet u veel regelen. Bijvoorbeeld:

  • inschakelen van een notaris
  • fiscaal partnerschap controleren
  • toeslagen aanpassen

  Gebruik de checklist zodat u niets vergeet.

 • Wat moet ik regelen als ik uit elkaar ga?

  Eindigt uw relatie en had u een samenlevingscontract? Dan staan daarin de afspraken die u heeft gemaakt over het einde van uw relatie. Is iets niet geregeld? Dan moet u daarover alsnog afspraken maken. Bijvoorbeeld wie in de gezamenlijke koopwoning of huurwoning mag blijven wonen.

  Als u samen kinderen heeft, moet u ook een ouderschapsplan opstellen. Daarin maakt u afspraken over bijvoorbeeld de omgangsregeling en de kinderalimentatie.

  Als u bent aangemeld bij elkaars pensioenfonds, moet u doorgeven dat uw relatie is geëindigd. Doe dit binnen 2 jaar na het einde van uw relatie.

Terug naar boven Shape