Overslaan en naar de inhoud gaan

Samenlevingscontract

Zeker als u een koopwoning heeft of samen kinderen hebt of wilt, is een samenlevingscontract aan te raden. U beslist zelf wat erin komt te staan. Bijvoorbeeld hoe u de woonlasten en kosten voor levensonderhoud verdeelt. Maar ook wat er gebeurt met de spullen die u samen hebt gekocht, als u uit elkaar gaat of een van u komt te overlijden. Ook kunt u afspreken wie er in de woning mag blijven wonen wanneer u uit elkaar gaat.

Als u een notarieel samenlevingscontract afsluit, bent u automatisch elkaars fiscaal partner. Op de website van de Belastingdienst vindt u de regels over fiscaal partnerschap.

Een samenlevingscontract is iets anders dan een testament. Door een samenlevingscontract wordt u géén erfgenaam van uw partner. Daarvoor heeft u een testament nodig. U kunt in een notarieel samenlevingscontract wel afspreken dat u de gezamenlijke bezittingen (zoals de koopwoning) krijgt bij overlijden van uw partner.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Is een samenlevingscontract verplicht?

  Nee. U kunt ook zonder samenlevingscontract gewoon gaan samenwonen. De wet verplicht het namelijk niet. Het opstellen van een samenlevingscontract is wel aan te bevelen. Het kan problemen voorkomen als één van u overlijdt of de relatie wil beëindigen.

  Daarnaast kan een (notarieel) samenlevingscontract nodig zijn voor woningbouwverenigingen, pensioenfondsen en andere instanties. Soms stelt bijvoorbeeld een bank een samenlevingscontract verplicht om een hypotheek te kunnen krijgen.

 • Wat kan ik afspreken in een samenlevingscontract?

  Alles wat u allebei belangrijk vindt. Bijvoorbeeld:

  • Hoe u de kosten van de gezamenlijke huishouding (en eventueel de inkomsten) wilt verdelen.
  • Welke spullen persoonlijk eigendom zijn en welke gezamenlijk.
  • Als er kinderen zijn: afspraken over de verzorging en opvoeding.
  • Wat er gebeurt als u uit elkaar gaat. Hoe verdeelt u de samen gekochte spullen, wie mag er in de woning blijven, enzovoort.
  • Wat er gebeurt als één van beide partners overlijdt. Wilt u dat uw partner van u erft? Dan is het verstandig ook een testament te laten opstellen.
  • Hoe geschillen worden opgelost.

  Op de website Notaris.nl vindt u meer informatie over wat u in een samenlevingscontract kan regelen. Het opstellen van een samenlevingscontract door een notaris kost geld. De kosten verschillen per notaris, want de notaristarieven zijn vrij. Heeft u minder inkomen en vermogen? Dan komt u misschien in aanmerking voor een lager tarief voor de notaris.

 • Hoe eindigt een samenlevingscontract?

  In uw samenlevingscontract staat vermeld hoe het contract eindigt. Vaak staat er dat de overeenkomst eindigt bij:

  • einde relatie: als er een aangetekende brief wordt gestuurd aan de ander of u apart gaat wonen;
  • overlijden;
  • huwelijk.

  Bij het beëindigen van het samenwonen moet u zich houden aan de afspraken die in het samenlevingscontract zijn vastgelegd.

 • Mijn samenlevingscontract komt tot een einde. Hoe zit het met de kinderen?

  Heeft u samen het gezag over de kinderen? Dan moet u ook bij een samenlevingsovereenkomst samen een ouderschapsplan opstellen. Hierin legt u afspraken vast over de omgang en alimentatie. Ook beschrijft u andere belangrijke beslissingen in het leven van de kinderen. Meer weten over het ouderschapsplan? Bekijk dan onze pagina: 'Wat staat er in een ouderschapsplan?'