Overslaan en naar de inhoud gaan
Ga meteen naar

Na huwelijk of geregistreerd partnerschap

Was u getrouwd of geregistreerd partner? Dan kunt u recht hebben op bijzonder nabestaandenpensioen. Dit is pensioen dat u krijgt nadat uw ex-partner overlijdt. De gemeente geeft het overlijden van uw ex-partner door aan het pensioenfonds. U ontvangt daarna automatisch bericht van het pensioenfonds.

Bijzonder nabestaandenpensioen is meestal 70% van het pensioen dat is opgebouwd tijdens uw huwelijk of partnerschap. Vraag dit na bij het pensioenfonds.

In uw echtscheidingsconvenant, huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden kunt u andere afspraken maken. Daarin kan bijvoorbeeld staan dat uw ex-partner geen bijzonder nabestaandenpensioen krijgt.

Opbouwbasis of risicobasis

Of u nabestaandenpensioen krijgt, hangt ook af van de regels van het pensioenfonds. Het nabestaandenpensioen kan op opbouwbasis of risicobasis zijn:

 • Gaat het om nabestaandenpensioen met een opbouwbasis? Dan heeft u altijd recht op pensioen van uw overleden ex-partner. Ook als u bent gescheiden van uw ex-partner.
 • Gaat het om nabestaandenpensioen met een risicobasis? Dan stopt het recht op partnerpensioen bij de scheiding. U heeft geen recht op bijzonder nabestaandenpensioen.

Weet u niet om welke soort pensioen het gaat? Vraag dit na bij het pensioenfonds.

Na samenwonen

Woonde u samen, zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap? Ook dan kunt u recht hebben op bijzonder nabestaandenpensioen als de relatie stopt. Dat hangt af van de regels die gelden voor het pensioen van uw ex-partner. Zo moet er meestal een samenlevingscontract zijn. Controleer deze regels bij het pensioenfonds van uw ex-partner.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Heb ik recht op bijzonder nabestaandenpensioen als ik niet in gemeenschap van goederen ben getrouwd?

  Ook als u niet bent getrouwd in gemeenschap van goederen, heeft u als ex-partner meestal recht op bijzonder nabestaandenpensioen.

  Andere afspraken

  Wilt u zelf andere afspraken maken? Dan regelt u dit in de huwelijkse voorwaarden of het echtscheidingsconvenant. In een echtscheidingsconvenant staan afspraken over de scheiding.

  Het is belangrijk dat u het duidelijk laat opschrijven als u allebei geen bijzonder nabestaandenpensioen wilt. Als u niets regelt, geldt de wet. Daarin staat dat ex-partners recht hebben op nabestaandenpensioen.

 • Heb ik recht op bijzonder nabestaandenpensioen als mijn ex-partner is hertrouwd?

  Ja, als uw ex-partner opnieuw trouwt heeft u nog steeds recht op het bijzonder nabestaandenpensioen. Dit geldt ook als uw ex-partner een nieuwe geregistreerd partner krijgt. U heeft recht op het nabestaandenpensioen dat is opgebouwd tijdens uw huwelijk of partnerschap. Dat gaat af van het partnerpensioen dat de nieuwe partner krijgt.

Terug naar boven Shape