Logo Het Juridisch Loket
Cookie Privacy

Heb ik recht op nabestaandenpensioen bij echtscheiding?

Bent u gescheiden en overlijdt uw ex-partner? Dan kunt u recht hebben op bijzonder nabestaandenpensioen of bijzonder partnerpensioen. Ook als u uit elkaar ging na samenwonen kunt u hier recht op hebben.

Ga meteen naar

Veelgestelde vragen

Na huwelijk of geregistreerd partnerschap

Was u getrouwd of geregistreerd partner? Dan kunt u recht hebben op bijzonder nabestaandenpensioen. Dit is pensioen dat u krijgt nadat uw ex-partner overlijdt. De gemeente geeft het overlijden van uw ex-partner door aan het pensioenfonds. U ontvangt daarna automatisch bericht van het pensioenfonds.

Bijzonder nabestaandenpensioen is meestal 70% van het pensioen dat is opgebouwd tijdens uw huwelijk of partnerschap. Vraag dit na bij het pensioenfonds.

Let op

In uw echtscheidingsconvenant, huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden kunt u andere afspraken maken. Daarin kan bijvoorbeeld staan dat uw ex-partner geen bijzonder nabestaandenpensioen krijgt.


Opbouwbasis of risicobasis

Of u nabestaandenpensioen krijgt, hangt ook af van de regels van het pensioenfonds. Het nabestaandenpensioen kan op opbouwbasis of risicobasis zijn:

  • Gaat het om nabestaandenpensioen met een opbouwbasis? Dan heeft u altijd recht op pensioen van uw overleden ex-partner. Ook als u bent gescheiden van uw ex-partner.
  • Gaat het om nabestaandenpensioen met een risicobasis? Dan stopt het recht op partnerpensioen bij de scheiding. U heeft geen recht op bijzonder nabestaandenpensioen.

Weet u niet om welke soort pensioen het gaat? Vraag dit na bij het pensioenfonds.

Na samenwonen

Woonde u samen, zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap? Ook dan kunt u recht hebben op bijzonder nabestaandenpensioen als de relatie stopt. Dat hangt af van de regels die gelden voor het pensioen van uw ex-partner. Zo moet er meestal een samenlevingscontract zijn. Controleer deze regels bij het pensioenfonds van uw ex-partner.

Bent u geholpen met deze informatie?

Veelgestelde vragen

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Hoe verdelen we ons ouderdomspensioen bij echtscheiding?
Logo Het Juridisch Loket

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso
Logo Ministerie van Justitie en Veiligheid

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven