Overslaan en naar de inhoud gaan

Nabestaandenpensioen bij echtscheiding

Als u bent gescheiden en uw ex-partner overlijdt, heeft u recht op (een deel van) het nabestaandenpensioen. Dit wordt 'partnerpensioen' of 'bijzonder nabestaandenpensioen' genoemd. Het bijzonder nabestaandenpensioen bestaat uit het hele bedrag dat is opgebouwd tot aan het tijdstip van de echtscheiding.

Volgens de Pensioenwet hebben, zowel ex-echtgenoten als ex-geregistreerd partners, recht op bijzonder nabestaandenpensioen.

Nabestaandenpensioen bij samenwonen

Soms hebben samenwonende partners recht op bijzonder nabestaandenpensioen na verbreking van de relatie. U kunt aan het pensioenfonds van uw ex-partner vragen om een bewijs van aanspraak op nabestaandenpensioen.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
Bel elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
  • Ik was onder huwelijkse voorwaarden getrouwd. Heb ik dan recht op bijzonder nabestaandenpensioen?

    Ook als u was getrouwd buiten iedere gemeenschap van goederen (koude uitsluiting), dan heeft u als ex-partner recht op bijzonder nabestaandenpensioen. Als u dat wilt, kunt u geheel of gedeeltelijk afzien van dit recht.

    Dit regelt u in de huwelijkse voorwaarden of het echtscheidingsconvenant. Het is belangrijk dat u duidelijk laat opnemen dat u afziet van het nabestaandenpensioen. Anders blijft de Pensioenwet gelden, waarin ex-partners recht hebben op nabestaandenpensioen.

  • Mijn ex-partner is opnieuw getrouwd. Heb ik dan recht op bijzonder nabestaandenpensioen?

    Ook als uw ex-partner opnieuw is getrouwd, heeft u nog steeds recht op het bijzonder nabestaandenpensioen. Uw deel van het pensioen wordt bij overlijden in mindering gebracht op het pensioen van de latere echtgenote van uw ex-partner. 

Terug naar boven Shape