Recht op partneralimentatie
Echtgenoten en geregistreerde partners zijn onderhoudsplichtig. Dat betekent dat u verplicht bent om voor elkaar te zorgen, ook financieel. Na het beëindigen van uw relatie blijft de onderhoudsplicht voor uw ex-partner bestaan.
U heeft recht op alimentatie van uw partner als:
- u getrouwd of geregistreerd partner bent geweest én
- uw ex-partner meer inkomen heeft
Partneralimentatie na huwelijk
U kunt samen afspraken maken over de partneralimentatie. Wordt u het niet eens over de hoogte van het bedrag? Dan kunt u het LBIO inschakelen om dit voor u te berekenen.
Uw afspraken over partneralimentatie legt u schriftelijk vast in uw echtscheidingsconvenant. Uw echtscheidingsconvenant dient u samen met uw echtscheidingsverzoek in bij de rechtbank.
Komt u er samen niet uit? Dan kunt u de rechter vragen om partneralimentatie vast te stellen. De rechter bepaalt dan:
- of u recht heeft op alimentatie van uw partner
- hoeveel partneralimentatie u krijgt
Partneralimentatie na geregistreerd partnerschap
Heeft u geen minderjarige kinderen? Dan kunt u samen uw scheiding regelen. U maakt dan ook samen afspraken over partneralimentatie. Komt u niet uit de hoogte van de partneralimentatie? Dan kunt u het LBIO inschakelen om dit voor u te berekenen.
De afspraken legt u vast in een overeenkomst. U kunt uw overeenkomst laten opstellen door:
- een notaris
- een mediator
- een (gezamenlijke) advocaat
Heeft u minderjarige kinderen? Of komt u er niet samen uit? Dan moet u naar de rechtbank om uw echtscheiding te regelen. De rechter bepaalt dan ook uw partneralimentatie. U heeft hiervoor een advocaat nodig.
Heeft u samengewoond met uw ex-partner? Dan heeft u alleen recht op partneralimentatie als dit in uw samenlevingscontract is afgesproken.