Overslaan en naar de inhoud gaan
Ga meteen naar

Recht op partneralimentatie

Bij huwelijk of geregistreerd partnerschap moet u financieel voor elkaar zorgen. Ook na het einde van uw relatie moet u dit nog een tijd doen. U heeft recht op partneralimentatie in deze situaties samen:

 • U was getrouwd of u had een geregistreerd partnerschap.
 • Uw ex-partner heeft meer inkomen.

Woonde u samen zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap? Dan heeft u alleen recht op partneralimentatie als dit in uw samenlevingscontract staat.

Duur partneralimentatie

Partneralimentatie duurt maximaal 12 jaar. Het hangt ervan af wanneer u gescheiden bent en of u samen kinderen heeft. Soms is ook uw leeftijd belangrijk.

Scheiding in 2020 of later

Vroeg u de scheiding aan op 1 januari 2020 of later? Dan duurt uw partneralimentatie de helft van het aantal jaren huwelijk of geregistreerd partnerschap, tot maximaal 5 jaar. Was u bijvoorbeeld 4 jaar getrouwd? Dan heeft u recht op 2 jaar partneralimentatie. 

Er kunnen extra regels gelden:

 • Heeft u samen kinderen? Dan stopt de partneralimentatie pas als het jongste kind 12 jaar wordt. Voorbeeld: Was u 4 jaar getrouwd en is uw jongste kind 4 jaar oud? Dan heeft u recht op 8 jaar partneralimentatie.
 • Bent u meer dan 15 jaar getrouwd of geregistreerd partner? En bent u maximaal 10 jaar jonger dan uw AOW-leeftijd? Dan duurt de partneralimentatie tot uw AOW-leeftijd.
 • Bent u meer dan 15 jaar getrouwd of geregistreerd partner? En bent u meer dan 10 jaar jonger dan uw AOW-leeftijd? En bent u geboren op of voor 1 januari 1970? Dan heeft u recht op 10 jaar partneralimentatie.

Gelden voor u meerdere situaties tegelijk? Dan geldt de langste periode.

Verlengen partneralimentatie

Komt u in ernstige problemen als de alimentatie stopt? Dan kunt u de rechter vragen de periode te verlengen. U kunt ook samen een kortere of langere periode afspreken. Dit moet u vastleggen in uw echtscheidingsconvenant of andere overeenkomst.

Scheiding vóór 2020

Vroeg u de echtscheiding aan tussen 1 juli 1994 en 1 januari 2020? Dan gelden andere regels:

 • Duurde het huwelijk of partnerschap korter dan 5 jaar en heeft u geen kinderen? Dan heeft u net zo lang recht op partneralimentatie als het huwelijk of partnerschap duurde.
 • Duurde uw huwelijk of geregistreerd partnerschap langer dan 5 jaar? Dan heeft u maximaal 12 jaar recht op partneralimentatie.

Heeft u samen kinderen? Dan heeft u maximaal 12 jaar recht op partneralimentatie.

Partneralimentatie berekenen

U kunt samen afspraken maken over de partneralimentatie. Wordt u het niet eens over de hoogte van het bedrag? Dan kunt u een berekening aanvragen bij het LBIO.

Uw afspraken over partneralimentatie schrijft u op in uw echtscheidingsconvenant. Ook andere afspraken over uw echtscheiding zet u hierin. Uw echtscheidingsconvenant en uw echtscheidingsverzoek stuurt u via een advocaat naar de rechtbank. De rechter spreekt de echtscheiding uit.

Komt u er samen niet uit? Dan kunt u de rechter vragen de partneralimentatie te bepalen.

Jaarlijkse indexering

Elk jaar op 1 januari gaat de partneralimentatie omhoog met een percentage. Dat heet 'indexering'. Uw ex-partner moet de alimentatie met dit percentage verhogen. 

Soms heeft u geen recht op verhoging van de alimentatie. Bijvoorbeeld als de rechter dat heeft bepaald. Ook kunt u met uw ex-partner afspreken dat de alimentatie alleen toeneemt, als het inkomen van uw ex-partner stijgt. Dit moet u vastleggen in uw echtscheidingsconvenant of overeenkomst.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Hoe regel ik partneralimentatie na geregistreerd partnerschap?

  Heeft u geen minderjarige kinderen? Dan regelt u samen uw scheiding. U maakt dan samen afspraken over partneralimentatie. Komt u niet uit de hoogte van de partneralimentatie? Dan kunt u een berekening aanvragen bij het LBIO.

  De afspraken laat u op papier zetten door een:

  • notaris
  • mediator
  • advocaat voor u samen

  Rechter

  Heeft u minderjarige kinderen? Of komt u er niet samen uit? Dan moet u naar de rechtbank om uw echtscheiding te regelen. De rechter bepaalt dan ook uw partneralimentatie. U heeft hiervoor een advocaat nodig.

 • Hoe bepaalt de rechter de hoogte van de partneralimentatie?

  Hoeveel partneralimentatie u krijgt, hangt af van wat u nodig heeft (behoefte) en wat uw ex-partner kan betalen (draagkracht).

  Alimentatieberekening

  De rechter gebruikt voor de berekening de Trema-normen. Dit zijn regels en adviezen voor het berekenen van alimentatie. Hiervoor kijkt de rechter naar:

   • uw inkomen
   • uw leeftijd
   • uw kansen op werk
   • uw uitgaven tijdens het huwelijk/partnerschap

  De rechter hoeft zich niet te houden aan de Trema-normen. Bij bijzondere omstandigheden mag de rechter een andere beslissing nemen. Bijvoorbeeld als u een ernstig ziek kind heeft.

 • Wat is een niet-wijzigingsbeding?

  U kunt samen afspreken dat de alimentatie niet verandert. Het alimentatiebedrag blijft dan hetzelfde, ook als de situatie verandert. Deze afspraak heet een niet-wijzigingsbeding. Dit spreekt u dan meestal af in uw echtscheidingsconvenant.

  In bijzondere situaties kan de rechter de alimentatie toch wijzigen.

 • Kan mijn ex-partner de partneralimentatie afkopen?

  Ja, dat kan. U ontvangt dan de hele partneralimentatie in een keer. U moet dit samen schriftelijk afspreken.

  Als u een groot bedrag ontvangt, rekent de Belastingdienst dit bij uw inkomen. Hierdoor moet u misschien meer belasting betalen. Ook kan dit gevolgen hebben voor uw toeslagen. Vraag daarom eerst advies aan een financieel adviseur.

 • Betaal ik belasting over mijn partneralimentatie?

  Ja. Als u partneralimentatie ontvangt, rekent de Belastingdienst dit bij uw inkomen. U betaalt dan inkomstenbelasting en premies over uw partneralimentatie.

  Betaalt u partneralimentatie? Dan is dit aftrekbaar van uw inkomstenbelasting. U betaalt dan minder belasting over uw inkomen.

Terug naar boven Shape