Recht op een bijstandsuitkering
U heeft recht op een bijstandsuitkering, als u aan een aantal voorwaarden voldoet:
- U bent Nederlander of u heeft een geldige verblijfsvergunning.
- U bent 18 jaar of ouder.
- U woont in Nederland.
- U heeft onvoldoende inkomen of vermogen om te kunnen leven.
- U heeft geen recht op een andere uitkering.
Ook moet u laten zien dat u er alles aan doet om werk te zoeken en te houden.
Niet te veel vermogen
Om recht te hebben op een bijstandsuitkering, mag u niet te veel 'vermogen' hebben. Vermogen is bijvoorbeeld spaargeld, een erfenis of waardevolle spullen zoals een auto. De spullen van alle gezinsleden tellen mee.
Uw vermogen mag maximaal € 15.210 zijn als u getrouwd bent, samenwoont of alleenstaand ouder bent. Woont u alleen? Dan mag uw vermogen maximaal € 7.605 zijn.
Ook uw koophuis valt onder uw vermogen. Is de waarde van uw woning hoger dan uw hypotheek? Dan is er overwaarde. Het hangt af van de overwaarde van uw woning of u recht heeft op bijstand.
Bijstand aanvragen
U vraagt de bijstandsuitkering digitaal aan bij UWV of persoonlijk bij uw gemeente. Woont u in een inrichting of heeft u geen vaste woon- of verblijfplaats? Dan vraagt u de uitkering aan bij de gemeente.
Startdatum bijstandsuitkering
De startdatum van uw bijstandsuitkering is de datum van uw aanvraag. Vanaf deze datum heeft u recht op de uitkering. Maar u krijgt het geld pas als de gemeente beslist dat u recht heeft op de uitkering. Meestal beslist de gemeente binnen 8 weken na uw aanvraag. Soms heeft u recht op een voorschot. U krijgt dan alvast een deel van de uitkering.
Jongeren tussen de 18 en 27 jaar
Bent u tussen de 18 en 27 jaar? Dan zijn er extra regels. Na uw aanvraag geldt een zoektijd van 4 weken. Binnen deze 4 weken moet u actief op zoek gaan naar werk of een opleiding. Doet u dat niet? Dan heeft u geen recht op bijstand.
U krijgt ook geen bijstandsuitkering als u:
- recht heeft op studiefinanciering
- onderwijs kunt volgen dat door de overheid wordt betaald. Zoals het Voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (Vavo) of een BBL-opleiding.
Na de zoektijd
Na de zoektijd van 4 weken kunt u de bijstandsuitkering officieel aanvragen. Beslist de gemeente dat u recht heeft op bijstand? Dan krijgt u bijstand vanaf de eerste aanvraag. U krijgt dus ook bijstand over de zoektijd van 4 weken.
Hoogte bijstand
Het bedrag dat u kunt krijgen, heet de bijstandsnorm. Deze norm hangt af van uw situatie. Bent u getrouwd of heeft u een gezamenlijke huishouding? Dan krijgt u 100% van het netto minimumloon.
Woont u alleen of bent u alleenstaande ouder? Dan ontvangt u 70% van het netto minimumloon. Een alleenstaande ouder krijgt daarnaast ook een kindgebonden budget. Dit is een extra vergoeding voor kinderen tot 18 jaar.
Woont u samen, maar heeft u geen gezamenlijke huishouding? Of woont u met meer volwassenen in huis? Dan krijgt u mogelijk minder bijstand door de 'kostendelersnorm'.
Kostendelersnorm
Als u met meer volwassenen in 1 huis woont, kunt u kosten voor bijvoorbeeld huur en energie met elkaar delen. De gemeente ziet u dan als 'kostendelers'. De hoogte van uw bijstandsuitkering wordt hierop aangepast. Dit heet de kostendelersnorm. Hoe meer kostendelers, hoe lager uw bijstandsuitkering.
Vanaf 2023 tellen uw inwonend kind of andere huisgenoten tot 27 jaar niet mee als kostendeler. Uw bijstand gaat niet omlaag.
Bent u jonger dan 27 jaar en heeft u bijstand? Dan gaat uw bijstand omlaag als u met uw ouders of andere volwassenen vanaf 27 jaar woont. Hun inkomen telt mee voor de kostendelersnorm.
Minder bijstand voor jongeren tussen de 18 en 21 jaar
Bent u tussen de 18 en 21 jaar? Dan krijgt u minder bijstand, omdat uw ouders 'onderhoudsplichtig' zijn. Dit betekent dat zij moeten betalen voor bijvoorbeeld uw eten, onderdak en opleiding.
Is dit niet mogelijk? Dan krijgt u soms toch een hogere uitkering. Bijvoorbeeld als:
- uw ouders niet genoeg geld hebben
- u geen contact heeft met uw ouders
- uw ouders niet meer leven