Overslaan en naar de inhoud gaan
Dit doet een deurwaarder

Wettelijke taken

De taken van de gerechtsdeurwaarder staan in de wet. Een deurwaarder:

  • kan u dagvaarden. Een dagvaarding is een uitnodiging om bij de rechter te komen.
  • maakt akten op. Een akte is een officieel document. Bijvoorbeeld een 'proces-verbaal' bij beslag op uw inboedel. Een proces-verbaal is een lijst van alle spullen in uw huis waar beslag op ligt.

Na een uitspraak van de rechter mag de deurwaarder:

  • beslag leggen op uw loon, bankrekening of spullen
  • uw woning ontruimen

Deurwaarder inschakelen

Een bedrijf of incassobureau kan een deurwaarder inschakelen als u uw schulden niet betaalt. U kunt ook zelf een deurwaarder inschakelen. Bijvoorbeeld als u een rechtszaak tegen iemand begint.

Een deurwaarder is niet hetzelfde als een incassobureau.

Deurwaarder aan de deur

Betaalt u uw schulden aan een persoon of bedrijf niet? Of vindt de ander dat u moet betalen, maar bent u het daar niet mee eens? Dan kan de andere partij een deurwaarder inschakelen. De deurwaarder komt dan bij u langs. Bijvoorbeeld om u te dagvaarden of om u uit huis te zetten. Of om beslag te leggen.

Beslag leggen

Soms mag de deurwaarder beslag leggen. Dit betekent dat de deurwaarder een deel van uw loon of uitkering inhoudt. Of geld van uw bankrekening afhaalt. De deurwaarder kan ook uw spullen uit uw huis halen

De deurwaarder mag beslag leggen als:

  • de rechter bepaalt dat u moet betalen
  • u een dwangbevel kreeg van een overheidsinstantie zoals de gemeente of de Belastingdienst
  • u zelf toestemming gaf voor beslag. Bijvoorbeeld in uw hypotheekakte.

Kosten deurwaarder

Krijgt u een dagvaarding en beslist de rechter dat de andere partij gelijk heeft? Dan beslist de rechter ook of u de kosten van de deurwaarder moet betalen.

Legt de deurwaarder beslag of wordt u uit huis gezet? Dan moet u die kosten in ieder geval betalen. Heeft u vragen over de kosten van de deurwaarder? Neem dan contact op met een van onze juristen.

Zelf deurwaarder inschakelen

Heeft u een probleem met een persoon of bedrijf? Krijgt u bijvoorbeeld nog geld van iemand? En lukt het niet om het probleem samen op te lossen? Dan kunt u een deurwaarder inschakelen. Bijvoorbeeld om een rechtszaak te starten. Of om na de rechtszaak de ander te houden aan de uitspraak van de rechter.

Rechtszaak starten

Wilt u een rechtszaak starten? En kunt u met uw probleem naar de kantonrechter? Dan heeft u een deurwaarder nodig. De deurwaarder maakt voor u een dagvaarding. Dit is een uitnodiging aan de ander om voor de rechter te komen.

In de dagvaarding staat wat het probleem is, en wat u wilt. Bijvoorbeeld dat de ander u betaalt. De deurwaarder stuurt de dagvaarding naar de andere partij en naar de rechtbank. Hiermee start de rechtszaak.

Houden aan uitspraak rechter

Deed de rechter uitspraak in de rechtszaak die u aanspande? Dan krijgt u een vonnis. De deurwaarder geeft u een kopie van het vonnis. En hij brengt een kopie naar de andere partij. Dit heet 'betekenen'.

Houdt de andere partij zich niet aan de uitspraak van de rechter? Dan kunt u opnieuw de deurwaarder om hulp vragen. Hij kan de andere partij dwingen om zich aan de uitspraak van de rechter te houden.

Moet de andere partij u betalen? Dan kan de deurwaarder ervoor zorgen dat u uw geld krijgt. Bijvoorbeeld door beslag te leggen op het inkomen van de andere partij. Sprak de rechter uit dat de andere partij zijn huis uit moet? Dan helpt de deurwaarder bij de huisuitzetting.

Kosten deurwaarder inschakelen

Als u een deurwaarder inschakelt, dan moet u hem meestal eerst een voorschot betalen. Start u een rechtszaak en wint u de rechtszaak? Dan moet de andere partij soms de kosten van de deurwaarder betalen. Als u de rechtszaak verliest, moet u de deurwaarder zelf betalen.

Vaste prijs

Voor sommige taken van de deurwaarder geldt een vaste prijs. Zoals het maken van een dagvaarding of beslag leggen op spullen. Voor andere taken bepaalt de deurwaarder zijn eigen prijs. Vraag de deurwaarder van tevoren naar de kosten.

Heeft u vragen over de kosten van de deurwaarder? Neem dan contact op met een van onze juristen.

Klacht over deurwaarder

De deurwaarder moet zich aan regels houden. Doet hij dit niet? Of bent u niet tevreden over zijn werk? Dan kunt u een klacht indienen tegen de deurwaarder.

Meer informatie over dit onderwerp
  • Hoe schakel ik een deurwaarder in?

    Heeft u een deurwaarder nodig? Dan kunt u een deurwaarder zoeken via de website van de KBvG (Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders).

  • Wanneer krijg ik via de deurwaarder mijn geld terug?

    Dit hangt af van uw situatie. Staat in het vonnis dat de andere partij u moet betalen? Dan kunt u opnieuw de deurwaarder om hulp vragen. Hij kan de andere partij dwingen om zich aan de uitspraak van de rechter te houden.

    Is de uitspraak 'uitvoerbaar bij voorraad'? Dan mag de deurwaarder beginnen met beslag leggen zodra hij de uitspraak bij de andere partij heeft bezorgd. Door beslag te leggen krijgt de deurwaarder geld van de andere partij. Dit geld geeft hij daarna aan u.

    Is de uitspraak niet 'uitvoerbaar bij voorraad'? Dan moet de deurwaarder 8 dagen wachten met beslag leggen.

    Weinig geld

    Heeft de andere partij weinig geld? Dan krijgt u uw geld in delen terug. Soms duurt het daardoor maanden of jaren voordat u het hele bedrag terug heeft. Gaat de andere partij failliet? Dan krijgt u soms uw geld niet terug.

Terug naar boven Shape