Overslaan en naar de inhoud gaan

Deurwaarder heeft geen toestemming

Een deurwaarder mag alleen beslag leggen met toestemming van de rechter. Vraag de deurwaarder daarom altijd of hij toestemming heeft en vraag bewijs hiervan. Dit is een officieel document zoals een vonnis.

Heeft u een schuld bij een overheidsorganisatie zoals de gemeente of de Belastingdienst? Dan is toestemming van de rechter niet nodig. U krijgt dan een dwangbevel. Hiermee geeft de overheid toestemming voor het beslag.

Toestemming via akte

Legt de deurwaarder beslag namens uw hypotheekverstrekker of pandhouder, bijvoorbeeld de bank? Dan is toestemming van een rechter of overheid niet altijd nodig. Meestal gaf u zelf al toestemming toen u de hypotheekakte of pandakte tekende.

Weet u niet of het beslag namens uw hypotheekverstrekker terecht is? Neem dan contact met op met een van onze juristen.

Geen toestemming

Heeft de deurwaarder geen toestemming? Dan is het beslag onrechtmatig. De deurwaarder mag uw spullen of geld niet in beslag nemen.

Beslag op spullen die niet van mij zijn

Heeft u een schuld en legt de deurwaarder beslag? Dat mag alleen op:

Zijn de spullen van iemand anders? Van iemand die niet de schuld hoeft te betalen? Dan mag het beslag niet. De eigenaar kan dan de deurwaarder vragen om zijn spullen terug te geven. Hij moet wel kunnen bewijzen dat het zijn spullen zijn.

Ik heb een betalingsregeling

Heeft u een afspraak over het terugbetalen van een schuld? En houdt u zich hieraan? Dan mag een deurwaarder deze betalingsregeling niet zomaar stoppen.

Legt de deurwaarder toch beslag voor deze schuld? Dan maakt hij 'misbruik van zijn bevoegdheid'. Wat hij doet, mag niet.

Hoger bedrag

Soms dreigt een deurwaarder met beslag om een hoger bedrag met u af te spreken. Ook dreigen is misbruik van bevoegdheid. Dit mag niet.

Nieuwe afspraak

Wil de deurwaarder een nieuwe betalingsregeling met u maken? Zeg dan niet meteen nee. Anders mag hij soms wel beslag leggen. Vraag eerst naar de reden. En zeg dat u er even over moet nadenken.

Soms mag een deurwaarder namelijk een nieuwe afspraak met u maken. Bijvoorbeeld als uw inkomen omhoog gaat.

Weet u niet of u akkoord moet gaan met een nieuwe afspraak? Neem dan contact met op met een van onze juristen.

Beslag kost meer dan het oplevert

Beslag leggen op inboedel of andere spullen kost vaak veel geld. Is het duidelijk dat er maar weinig spullen zijn die de deurwaarder mag verkopen? En zijn die spullen niet veel waard? Dan is de kans groot dat de kosten hoger zijn dan de winst. Beslag mag dan niet.

Laat de deurwaarder u weten dat hij beslag gaat leggen op uw inboedel of andere spullen? Laat de deurwaarder dan weten dat het beslag meer kost dan de spullen waard zijn. Vraag de deurwaarder om het beslag terug te draaien.

Beslag op mijn toeslagen

Een deurwaarder mag niet zomaar beslag leggen op uw huurtoeslag, zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag. Een deurwaarder mag alleen namens:

 • de verhuurder beslag leggen op uw huurtoeslag
 • de zorgverzekeraar beslag leggen op uw zorgtoeslag
 • de kinderopvang beslag leggen op uw kinderopvangtoeslag.

Legt de deurwaarder namens iemand anders beslag op de toeslagen? Dan mag het beslag waarschijnlijk niet.

Oude schuld

Legt een vorige verhuurder, zorgverzekeraar of kinderopvang beslag op uw toeslagen voor een oude schuld? Dan mag het beslag waarschijnlijk niet.

Dubbel beslag

Legde uw schuldeiser al beslag op uw loon of uitkering? En legt hij voor dezelfde schuld ook nog beslag op uw toeslagen? Ook dan mag het beslag waarschijnlijk niet.

Belastingdienst mag verrekenen

De Belastingdienst mag geen beslag leggen op uw huurtoeslag of zorgtoeslag. Maar de Belastingdienst mag wel geld van uw toeslagen afhalen als u een schuld heeft bij uw toeslagen. Bijvoorbeeld omdat u te veel voorschot kreeg. Hiervoor betaalt u geen extra kosten. Dit is anders dan bij een beslag, daarvoor betaalt u altijd extra kosten.

Beslag op mijn bankrekening

Bij een beslag op uw bankrekening mag de deurwaarder niet al het geld van uw bankrekening halen. Hij moet rekening houden met uw beslagvrije bedrag.

Met het beslagvrije bedrag houdt u genoeg inkomen over om bijvoorbeeld uw huur, water en elektriciteit te betalen. Legt de deurwaarder beslag op een bankrekening met minder geld dan het beslagvrije bedrag? Dan is het beslag onrechtmatig.

Legt de deurwaarder meerdere keren beslag op uw bankrekening voor dezelfde schuld? Ook dan mag het beslag waarschijnlijk niet.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Wat kan ik doen als het beslag onrechtmatig is?

  Legt de deurwaarder beslag, terwijl dit niet mag? Stuur de deurwaarder een aangetekende brief waarin u vraagt om het beslag meteen terug te draaien.

  Is het beslag nog niet gelegd? Stuur dan onze voorbeeldbrief voorkomen beslag. Vraag de deurwaarder nog vóór de dag van de beslaglegging te reageren.

  Executiegeschil bij rechter

  Krijgt u geen reactie op uw brief? Soms kunt u via de rechter het beslag tegenhouden. Ligt er al beslag? Vraag dan aan de rechter om het beslag te stoppen. Dit heet een executiegeschil.

  Het is verstandig om hiervoor naar een advocaat te gaan. Neem hiervoor contact op met een van onze juristen.

  Klacht via Kamer

  Klachten over onrechtmatig beslag kunt u sturen naar de Kamer voor Gerechtsdeurwaarders. U moet dan wel eerst klagen bij de deurwaarder. Met een klacht bij de Kamer stopt u het beslag niet.

 • Wat kan ik doen bij beslag voor een onbekende schuld?

  Krijgt u beslag voor een onbetaalde rekening die u niet kent? Vraag dan bewijs van het bestaan van de rekening en de overeenkomst. Vraag ook of de deurwaarder toestemming heeft voor het beslag en vraag bewijs hiervan.

  Heeft u het bewijs gezien? Maar bent u het niet eens met het beslag? Neem dan contact op met een van onze juristen om de situatie te bespreken. Tegen een vonnis kunt u soms nog in verzet gaan bij de rechter. Dat kan binnen 4 weken nadat u van het vonnis hoorde.

 • Waar mag een deurwaarder geen beslag op leggen?

  Legt de deurwaarder beslag op uw inkomen? Dan mag hij géén beslag leggen op uw beslagvrije voet. Dit is het deel van het inkomen dat u nodig heeft voor uw vaste lasten en boodschappen.

  Legt de deurwaarder beslag op uw inboedel? Dan mag hij niet op alle spullen beslag leggen. Voor sommige spullen zoals uw bed of eten en drinken geldt een beslagverbod.

  Legt de deurwaarder beslag op uw bankrekening? Dan moet hij rekening houden met uw beslagvrije bedrag.

Terug naar boven Shape