Logo
Cookie Privacy

Wanneer is beslag door de deurwaarder onrechtmatig?

Voor beslag is toestemming nodig van de rechter of overheid. Maar ook met toestemming mag een deurwaarder niet overal beslag op leggen. Zo mag hij alleen beslag leggen op spullen van de persoon die de schuld moet betalen.

Kies uw situatie:

Deurwaarder heeft geen toestemming
Beslag op spullen die niet van mij zijn
Ik heb een betalingsregeling
Beslag kost meer dan het oplevert
Beslag op mijn toeslagen
Beslag op mijn bankrekening

Deurwaarder heeft geen toestemming

Een deurwaarder mag alleen beslag leggen met toestemming van de rechter. Vraag de deurwaarder daarom altijd of hij toestemming heeft en vraag bewijs hiervan. Dit is een officieel document zoals een vonnis.

Heeft u een schuld bij een overheidsorganisatie zoals de gemeente of de Belastingdienst? Dan is toestemming van de rechter niet nodig. U krijgt dan een dwangbevel. Hiermee geeft de overheid toestemming voor het beslag.

Toestemming via akte

Legt de deurwaarder beslag namens uw hypotheekverstrekker of pandhouder, bijvoorbeeld de bank? Dan is toestemming van een rechter of overheid niet altijd nodig. Meestal gaf u zelf al toestemming toen u de hypotheekakte of pandakte tekende.

Weet u niet of het beslag namens uw hypotheekverstrekker terecht is? Neem dan contact met op met een van onze juristen.

Geen toestemming

Heeft de deurwaarder geen toestemming? Dan is het beslag onrechtmatig. De deurwaarder mag uw spullen of geld niet in beslag nemen.

Bent u geholpen met deze informatie?

Beslag op spullen die niet van mij zijn

Heeft u een schuld en legt de deurwaarder beslag? Dat mag alleen op:

Zijn de spullen van iemand anders? Van iemand die niet de schuld hoeft te betalen? Dan mag het beslag niet. De eigenaar kan dan de deurwaarder vragen om zijn spullen terug te geven. Hij moet wel kunnen bewijzen dat het zijn spullen zijn.

Bent u geholpen met deze informatie?

Ik heb een betalingsregeling

Heeft u een afspraak over het terugbetalen van een schuld? En houdt u zich hieraan? Dan mag een deurwaarder deze betalingsregeling niet zomaar stoppen.

Legt de deurwaarder toch beslag voor deze schuld? Dan maakt hij 'misbruik van zijn bevoegdheid'. Wat hij doet, mag niet.

Hoger bedrag

Soms dreigt een deurwaarder met beslag om een hoger bedrag met u af te spreken. Ook dreigen is misbruik van bevoegdheid. Dit mag niet.

Nieuwe afspraak

Wil de deurwaarder een nieuwe betalingsregeling met u maken? Zeg dan niet meteen nee. Anders mag hij soms wel beslag leggen. Vraag eerst naar de reden. En zeg dat u er even over moet nadenken.

Soms mag een deurwaarder namelijk een nieuwe afspraak met u maken. Bijvoorbeeld als uw inkomen omhoog gaat.

Weet u niet of u akkoord moet gaan met een nieuwe afspraak? Neem dan contact met op met een van onze juristen.

Bent u geholpen met deze informatie?

Beslag kost meer dan het oplevert

Beslag leggen op inboedel of andere spullen kost vaak veel geld. Is het duidelijk dat er maar weinig spullen zijn die de deurwaarder mag verkopen? En zijn die spullen niet veel waard? Dan is de kans groot dat de kosten hoger zijn dan de winst. Beslag mag dan niet.

Laat de deurwaarder u weten dat hij beslag gaat leggen op uw inboedel of andere spullen? Laat de deurwaarder dan weten dat het beslag meer kost dan de spullen waard zijn. Vraag de deurwaarder om het beslag terug te draaien.

Bent u geholpen met deze informatie?

Stuur een aangetekende brief

Voorbeeldbrief onrechtmatig beslag

Beslag op mijn toeslagen

Een deurwaarder mag niet zomaar beslag leggen op uw huurtoeslag, zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag. Een deurwaarder mag alleen namens:

  • de verhuurder beslag leggen op uw huurtoeslag
  • de zorgverzekeraar beslag leggen op uw zorgtoeslag
  • de kinderopvang beslag leggen op uw kinderopvangtoeslag.

Legt de deurwaarder namens iemand anders beslag op de toeslagen? Dan mag het beslag waarschijnlijk niet.

Oude schuld

Legt een vorige verhuurder, zorgverzekeraar of kinderopvang beslag op uw toeslagen voor een oude schuld? Dan mag het beslag waarschijnlijk niet.

Dubbel beslag

Legde uw schuldeiser al beslag op uw loon of uitkering? En legt hij voor dezelfde schuld ook nog beslag op uw toeslagen? Ook dan mag het beslag waarschijnlijk niet.

Belastingdienst mag verrekenen

De Belastingdienst mag geen beslag leggen op uw huurtoeslag of zorgtoeslag. Maar de Belastingdienst mag wel geld van uw toeslagen afhalen als u een schuld heeft bij uw toeslagen. Bijvoorbeeld omdat u te veel voorschot kreeg. Hiervoor betaalt u geen extra kosten. Dit is anders dan bij een beslag, daarvoor betaalt u altijd extra kosten.

Bent u geholpen met deze informatie?

Beslag op mijn bankrekening

Bij een beslag op uw bankrekening mag de deurwaarder niet al het geld van uw bankrekening halen. Hij moet rekening houden met uw beslagvrije bedrag.

Met het beslagvrije bedrag houdt u genoeg inkomen over om bijvoorbeeld uw huur, water en elektriciteit te betalen. Legt de deurwaarder beslag op een bankrekening met minder geld dan het beslagvrije bedrag? Dan is het beslag onrechtmatig.

Legt de deurwaarder meerdere keren beslag op uw bankrekening voor dezelfde schuld? Ook dan mag het beslag waarschijnlijk niet.

Bent u geholpen met deze informatie?

Meer informatie over dit onderwerp

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Hoe werkt loonbeslag?
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven