Mag een deurwaarder beslag leggen op mijn bankrekening?

Heeft de deurwaarder een vonnis of dwangbevel? Dan mag hij beslag leggen op uw bankrekening. De deurwaarder int het saldo dat op het moment van beslag op uw rekening staat. Bankbeslag wordt vaak pas uitgevoerd nadat loonbeslag is geprobeerd. Lees hieronder welke stappen de deurwaarder neemt bij bankbeslag.

Stap 1

U ontvangt het vonnis of dwangbevel

Als u een rekening niet betaalt kan de schuldeiser de situatie voorleggen aan de rechter. Vindt de rechter dat u de rekening moet betalen? Dan ontvangt u een vonnis (de uitspraak). De deurwaarder betekent (bezorgt) eerst het vonnis of het dwangbevel aan u. De deurwaarder mag het ook bij uw huisgenoten of in uw brievenbus achterlaten.

In een vonnis heeft de rechter bepaald dat u een bepaalde rekening (en de kosten voor de procedure) moet betalen. Met het vonnis kan de deurwaarder beslag leggen. Is het vonnis ‘uitvoer bij voorraad’? Dan kan de deurwaarder direct beslag leggen nadat u het vonnis ontvangen heeft. ‘Uitvoerbaar bij voorraad’ betekent dat het vonnis wordt uitgevoerd, ondanks dat u nog in beroep kan.

Wanneer u geld moet betalen aan een overheidsinstantie, is er geen vonnis nodig, maar een dwangbevel om beslag te kunnen leggen.

Stap 2

De deurwaarder legt beslag

De deurwaarder legt beslag bij uw bank. Hij geeft daar een kopie van het vonnis en een beslagexploot af. Dit is een officieel stuk waarin staat dat hij beslag legt. De deurwaarder moet binnen 8 dagen een kopie van het beslagexploot aan u overhandigen.

Stap 3

Verklaring van uw bank

Uw bank geeft na 4 weken informatie over uw banksaldo aan de deurwaarder. Dit wordt een verklaring genoemd. De deurwaarder stuurt u binnen 3 dagen een kopie van de verklaring.

Stap 4

De deurwaarder ontvangt uw saldo

Uw bank maakt het saldo over aan de deurwaarder, dat op de verklaring is ingevuld. De bank rekent extra kosten voor het uitvoeren van het bankbeslag. Deze kosten worden op het ingehouden saldo in mindering gebracht. Dit vindt u in de Algemene Voorwaarden van uw bank.

Meer informatie over dit onderwerp

 • Wanneer mag bankbeslag niet?

  Bij bankbeslag geldt er geen beslagvrije voet. Toch moet u voldoende inkomen overhouden om van te kunnen leven. Daarom kan het soms onredelijk zijn om beslag te leggen op uw bankrekening. Als de deurwaarder bijvoorbeeld meedere malen achter elkaar beslag legt op het moment dat uw inkomen wordt gestort. Of wanneer u één bankrekening heeft waarop uw enige inkomen gestort wordt. In deze situaties kan een beslag ‘onrechtmatig’ zijn.

  Neem telefonisch contact op met één van onze juristen om uw situatie te bespreken. 

 • Gelden er andere regels voor de overheid?

  Ja. De overheid heeft geen vonnis van de rechter nodig om beslag te leggen. Betaalt u een rekening niet? Dan kunt u een dwangbevel krijgen als u niet meer in bezwaar of beroep kunt gaan. De vordering staat vast. Als u een dwangbevel krijgt, moet u de vordering binnen 2 dagen betalen. Na 2 dagen kan er beslag op uw bankrekening worden gelegd.

  De regels die voor een overheidsvordering gelden, zijn simpeler dan een normaal bankbeslag. Voor ‘vereenvoudigd bankbeslag’ geldt:

  • De vordering mag niet meer dan € 1000 euro zijn;
  • De deurwaarder mag uw banksaldo pas inhouden als de termijn (van twee dagen) van het dwangbevel is verlopen;
  • De deurwaarder mag 2 keer per maand beslag leggen (max. € 500);
  • De deurwaarder mag 3 maanden achter elkaar beslag leggen;
  • De deurwaarder mag alle bijschrijvingen van 1 week in beslag nemen;
  • De deurwaarder mag niet alleen uw saldo, maar ook uw kredietruimte in beslag nemen. Uw kredietruimte is het bedrag dat u rood mag staan;
  • Uw bank mag de kosten voor het bankbeslag niet op uw ingenomen saldo in mindering brengen. De kosten vindt u terug in de Algemene Voorwaarden van uw bank.
 • Wat kost bankbeslag?

  De deurwaarder moet een aantal officiële stukken afgeven. Hiervoor mag de deurwaarder een aantal kosten rekenen. Daarnaast mag ook de bank kosten in rekening brengen. De deurwaarder rekent kosten voor het afgeven van:

  • het vonnis of het dwangbevel (€ 77,39),
  • het vonnis of het dwangbevel en het beslagexploot aan uw bank (€ 168,56),
  • het beslagexploot aan u (€ 68,09).


  Bankbeslag kost dus minimaal € 314,04 (excl. de kosten van de bank). De kosten die de deurwaarder berekent kunt u terugvinden in het ‘Besluit tarieven ambtshandelingen gerechtsdeurwaarder’. De kosten die uw bank berekent vindt u terug in de algemene voorwaarden van uw bank.