Overslaan en naar de inhoud gaan

Bereken de beslagvrije voet

De beslagvrije voet is voor iedereen anders. Het uitgangspunt is 90% van de bijstandsnorm. Dit wordt het normbedrag genoemd. Vervolgens moet de deurwaarder rekening houden met uw persoonlijke situatie. Er wordt gekeken naar uw:

 • gezinssamenstelling
 • inkomen
 • woonlasten
 • zorgkosten
 • toeslagen van de Belastingdienst

Het normbedrag dat voor u geldt, wordt verhoogd met een gedeelte van uw woonlasten en zorgkosten. Stuur de deurwaarder een berekening van uw beslagvrije voet.

Meerdere inkomsten

Heeft u meerdere inkomsten waar beslag op ligt? Dan geldt de beslagvrije voet voor alle inkomsten. Ligt er beslag op één van uw inkomsten? Dan wordt uw andere inkomen op uw beslagvrije voet in mindering gebracht.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Wat moet ik doen als de beslagvrije voet niet goed is berekend?

  Stuur de deurwaarder een aangetekende brief (voorbeeldbrief verzoek om aanpassing beslagvrije voet) waarin u vraagt om uw beslagvrije voet aan te passen.

  • Leg in de brief duidelijk uit waarom de beslagvrije voet niet klopt.
  • Stuur een berekening mee van uw beslagvrije voet en stuur bewijsstukken mee van uw woon- en zorgkosten.
  • Vraag om aanpassing van de beslagvrije voet en om aanpassing in het beslagregister.
  • Vraag om terugbetaling van het bedrag dat teveel is ingehouden.
  • Bewaar een kopie van de brief en het verzendbewijs.

  Klacht deurwaarder

  Als u de juiste informatie heeft gegeven, is de deurwaarder verplicht de beslagvrije voet aan te passen. U kunt een klacht indienen bij de deurwaarder als hij uw beslagvrije voet niet aanpast, of als hij het bedrag dat te veel is ingehouden niet terug betaalt.

  Verandert er iets in uw persoonlijke situatie? Geeft dit door aan de deurwaarder, want misschien moet de beslagvrije voet wel worden aangepast.

 • Mag de deurwaarder beslag leggen als mijn inkomen lager is dan mijn beslagvrije voet?

  Nee. Als uw inkomen lager is dan uw beslagvrije voet, is er geen ruimte voor beslag. Uw werkgever of uitkeringsinstantie maakt dan niets over aan de deurwaarder.

  Vakantiegeld

  Vakantiegeld is een aanvulling op uw inkomen. Als er beslag ligt op uw inkomen én er is beslagruimte (uw inkomen is hoger dan uw beslagvrije voet), dan mag er ook beslag worden gelegd op uw vakantiegeld.

  Wanneer uw inkomen lager is dan de beslagvrije voet, is er geen ruimte voor beslag. De deurwaarder houdt dan niks van uw inkomen in. In dit geval kan het zo zijn dat er ook geen beslag op uw vakantiegeld mag worden gelegd.

  Wordt er beslag gelegd op uw inkomen en vraagt u zich af of dit op de juiste manier gebeurt? Neem contact met ons op om uw situatie te bespreken.

  Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
  Bel elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
  U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
  Bekijk alle contactmogelijkheden
 • Kunnen meerdere deurwaarders beslag leggen op mijn inkomen?

  Ja, dit kan én dit mag ook. Uw beslagvrije voet geldt voor alle deurwaarders.

  Beslagregister

  De eerste deurwaarder die beslag legt op uw inkomen registreert dit beslag in het beslagregister. Een tweede deurwaarder kan in dit register zien dat er beslag ligt. De tweede deurwaarder kan zich vervolgens melden bij de eerste deurwaarder. Ditzelfde geldt voor een volgende deurwaarder. Samen moeten zij de opbrengst van het beslag delen.

  Het beslagregister moet voorkomen dat deurwaarders onnodig kosten maken voor het uitvoeren van het beslag en zorgt er ook voor dat de beslagvrije voet op een goede manier is vastgelegd en wordt verdeeld.

Terug naar boven Shape