Overslaan en naar de inhoud gaan

Legt de deurwaarder beslag op uw inkomen? Dan moet hij altijd rekening houden met uw beslagvrije voet. Dat is het bedrag dat u moet overhouden om bijvoorbeeld uw huur en boodschappen van te betalen.

Deurwaarder berekent beslagvrije voet

De deurwaarder berekent minimaal 1 keer per jaar uw beslagvrije voet. Hiervoor vraagt hij uw gegevens op bij instanties zoals UWV, de gemeente en de Belastingdienst.

De deurwaarder laat u weten met welke gegevens hij uw beslagvrije voet berekent. Wijzigen deze gegevens tijdens het beslag? Geef dit dan door aan de deurwaarder. Want uw beslagvrije voet kan hierdoor omhoog of omlaag gaan.

Beslagvrije voet controleren

Wilt u controleren of het bedrag van de deurwaarder klopt? Dan kunt u zelf uw beslagvrije voet berekenen. Gebruik hiervoor het rekenprogramma voor de beslagvrije voet.

De beslagvrije voet is voor iedereen anders en hangt af van uw inkomen en gezinssituatie.

 • Bent u alleenstaand zonder kinderen? Dan is uw beslagvrije voet in 2023 maximaal € 1.892,73.
 • Bent u een alleenstaande ouder? Dan is uw beslagvrije voet in 2023 maximaal € 2.031,34.
 • Bent u getrouwd of samenwonend zonder kinderen? Dan is uw beslagvrije voet in 2023 maximaal € 2.498,47.
 • Bent u getrouwd of samenwonend met kinderen? Dan is uw beslagvrije voet in 2023 maximaal € 2.533,99.

Uw beslagvrije voet mag niet hoger zijn dan 95% van uw inkomen. Zo houdt u 5% van uw inkomen over om uw schulden mee af te lossen. In bijzondere situaties kunt u de deurwaarder vragen om uw beslagvrije voet te verhogen. Bijvoorbeeld als u hoge woonkosten heeft.

Heeft u vragen over het berekenen van uw beslagvrije voet? Neem dan contact op met een van onze juristen.

Beslagvrije voet klopt niet

Denkt u dat uw beslagvrije voet niet klopt? Of kloppen de gegevens die de deurwaarder gebruikte niet? Stuur de deurwaarder dan een aangetekende brief waarin u vraagt uw beslagvrije voet aan te passen. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief verzoek om aanpassing beslagvrije voet.

Meld fouten bij de deurwaarder binnen 4 weken nadat hij beslag legt. Dan moet de deurwaarder uw beslagvrije voet aanpassen vanaf het begin van het beslag. U krijgt dan het geld dat te veel is ingehouden terug. Meldt u fouten na 4 weken? Dan hoeft de deurwaarder pas vanaf dat moment uw beslagvrije voet aan te passen.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Kan ik mijn deurwaarder vragen om mijn beslagvrije voet te verhogen?

  Het hangt af van uw woning of u de deurwaarder kunt vragen om een hogere beslagvrije voet. Dat kan in de volgende situaties:

  • U heeft een koopwoning en u heeft nog niet de maximale beslagvrije voet. Of u huurt bijvoorbeeld een kamer, woonboot, recreatiewoning of tijdelijke woning zonder recht op huurtoeslag.
  • U heeft woonkosten die hoger zijn dan € 888,87 en u heeft de maximale beslagvrije voet. De verhoging is voor maximaal 24 maanden. U krijgt geen verhoging als uw partner voldoende inkomen heeft om de woonkosten te betalen.

  Verhoging door rechter

  Heeft u geen recht op verhoging van uw beslagvrije voet? Of komt u ondanks een verhoging van de deurwaarder in grote problemen door uw beslagvrije voet? Dan kunt u de rechter vragen om uw beslagvrije voet te verhogen. Neem contact op met een van onze juristen om uw situatie te bespreken.

 • Heb ik recht op een beslagvrije voet als ik in het buitenland woon?

  Woont u in het buitenland en legt de deurwaarder beslag op uw Nederlandse inkomen? Dan heeft u recht op een beslagvrije voet. Dit is vaak een lager bedrag dan in Nederland. Dit komt doordat de deurwaarder geen informatie kan opzoeken over uw inkomen en met wie u woont. Stuur deze informatie daarom naar de deurwaarder.

  De beslagvrije voet is een bedrag om van te leven. Hoeveel geld u daarvoor nodig heeft, verschilt per land. Daarom is uw beslagvrije voet in het ene land hoger dan in het andere land.

 • Kunnen meerdere deurwaarders beslag leggen op mijn inkomen?

  Ja, dit mag. Als meerdere deurwaarders beslag leggen, verandert uw beslagvrije voet niet. Uw beslagvrije voet geldt voor alle deurwaarders samen.

  Eerste deurwaarder contactpersoon

  De deurwaarder die als eerste beslag legt, is uw contactpersoon. Deze deurwaarder mag een andere deurwaarder aanwijzen als contactpersoon.

  Beslag aanmelden beslagregister

  De eerste deurwaarder die beslag legt op uw inkomen, zet dit beslag in het beslagregister. Zo zien andere deurwaarders dat er al beslag ligt. De volgende deurwaarder moet zich melden bij de contactpersoon. De opbrengst van het beslag moeten alle deurwaarders samen delen.

  Voor elk beslag moet u kosten betalen. Het beslagregister zorgt ervoor dat deurwaarders niet onnodig beslag leggen. En u geen onnodige kosten hoeft te betalen.

 • Mag de sociale dienst een schuld met mijn uitkering verrekenen?

  Dat mag als het een uitkeringsschuld is, bijvoorbeeld te veel ontvangen bijstand. De sociale dienst van de gemeente gebruikt dan een deel van uw uitkering voor het betalen van uw schuld. U ontvangt hierdoor een lagere uitkering.

  De sociale dienst mag niet uw beslagvrije voet gebruiken. Dat is het geld dat u nodig heeft om van te leven. De sociale dienst moet daarom uw gegevens opvragen en uw beslagvrije voet berekenen.

  U kunt zelf uw beslagvrije voet controleren. Klopt de berekening van de sociale dienst niet? En krijgt u daardoor minder geld dan de beslagvrije voet? Vraag de sociale dienst dan om de verrekening aan te passen. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief verzoek om aanpassing beslagvrije voet.

Terug naar boven Shape