De deurwaarder kan niet zomaar geld van uw bankrekening halen. Hiervoor is een vonnis, beschikking of dwangbevel nodig.
Vonnis of beschikking
Als u een rekening niet betaalt, kan de schuldeiser naar de rechter. Vindt de rechter dat u de rekening moet betalen? Dan ontvangt u een vonnis of beschikking. Dit is de uitspraak van de rechter.
De deurwaarder moet de uitspraak van de rechter aan u bezorgen. Hij mag het ook aan uw huisgenoten geven, of in uw brievenbus achterlaten. Pas daarna mag de deurwaarder beslag leggen. Is de uitspraak ‘uitvoerbaar bij voorraad’? Dan kan de deurwaarder direct beslag leggen. U kunt wel in beroep tegen de uitspraak.
Is de uitspraak niet ‘uitvoerbaar bij voorraad’? Dan moet de deurwaarder minimaal 8 dagen wachten met het leggen van het bankbeslag.
Dwangbevel bij overheid
Overheidsinstanties, zoals de gemeente of de Belastingdienst, hoeven niet naar de rechter. Zij kunnen zelf een dwangbevel schrijven. Daarmee kan de deurwaarder beslag leggen.
Bankbeslag voorkomen
Krijgt u een vonnis, beschikking of dwangbevel? Dan kunt u nog proberen met de deurwaarder een betalingsregeling af te spreken. U spreekt dan af dat u iedere maand een deel van uw schuld betaalt. Zo kunt u beslag en de kosten van het beslag voorkomen. De deurwaarder is niet verplicht om een betalingsregeling te accepteren.