Beslag bankrekening: mag dat? | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan
Stap 1

U ontvangt het vonnis of dwangbevel

Als u een rekening niet betaalt, kan de schuldeiser naar de rechter. Vindt de rechter dat u de rekening moet betalen? Dan ontvangt u een vonnis.

Vonnis verplicht

De deurwaarder betekent (bezorgt) eerst het vonnis aan u. De deurwaarder mag het ook bij uw huisgenoten of in uw brievenbus achterlaten. In een vonnis staat welke rekening en hoeveel kosten van de procedure u moet betalen. Met het vonnis mag de deurwaarder beslag leggen. Is het vonnis ‘uitvoer bij voorraad’? Dan kan de deurwaarder direct beslag leggen. U kunt in beide gevallen nog in beroep.

Regels voor overheid

Is uw schuldeiser een overheidsinstantie? Dan hoeft de rechter er niet aan te pas komen. De deurwaarder heeft dan voor beslagleggen alleen een dwangbevel nodig.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
Bel elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Stap 2

De deurwaarder legt beslag

Als u een vonnis of dwangbevel heeft ontvangen mag de deurwaarder bankbeslag leggen.

Als de deurwaarder beslag legt op uw bankrekening, geeft hij bij de bank een kopie van het vonnis en een beslagexploot af. Dit is een officieel stuk waarin staat dat hij beslag legt. De deurwaarder moet binnen 8 dagen een kopie van het beslagexploot aan u overhandigen. 

De deurwaarder int het saldo dat op het moment van beslag op uw rekening staat. Geld dat u na het moment van beslaglegging ontvangt, valt niet onder het beslag.

Bankbeslag voorkomen

U kunt proberen de deurwaarder een betalingsregeling aan te bieden om de kosten van het beslag te voorkomen. De deurwaarder is niet verplicht om een betalingsregeling te accepteren.

Stap 3

Verklaring van uw bank

Uw bank geeft binnen 4 weken informatie over uw banksaldo aan de deurwaarder. Dit wordt een verklaring genoemd. De deurwaarder stuurt u binnen 3 dagen een kopie van de verklaring.

Stap 4

De deurwaarder ontvangt uw saldo

Uw bank maakt het saldo over aan de deurwaarder. Is de schuld dan nog niet volledig betaald? De deurwaarder kan op een later moment opnieuw beslag leggen op uw bankrekening.

Extra kosten

Uw bank rekent extra kosten voor het uitvoeren van het bankbeslag. Hoe hoog deze kosten zijn, kunt u bekijken in de algemene voorwaarden van uw bank. De kosten worden betaald van uw ingehouden saldo.

Beslagvrije voet

Bij bankbeslag geldt geen beslagvrije voet. De deurwaarder mag uw saldo in beslag nemen dat op het moment van beslaglegging op uw bankrekening staat.

Int de deurwaarder namens de overheid? Dan mag de deurwaarder ook het saldo innen van uw kredietruimte. De deurwaarder mag ook alle bijschrijvingen van een week innemen.    

Meer informatie over dit onderwerp
 • Wat kost bankbeslag?

  Bij bankbeslag moet de deurwaarder meerdere officiële stukken afgeven. De deurwaarder rekent kosten voor:

  • het afgeven van het vonnis
  • het afgeven van het beslagexploot bij de bank
  • het afgeven van het beslagexploot aan u

  Uw bank rekent ook kosten om het beslag te regelen. De hoogte van deze kosten staan in de algemene voorwaarden van uw bank.

  Hoogte deurwaarderskosten

  De hoogte van deze kosten zijn wettelijk vastgelegd.

 • Wanneer mag bankbeslag niet?

  Bij bankbeslag geldt er geen beslagvrije voet. Soms kan het toch onredelijk zijn om beslag te leggen op uw bankrekening.

  Een beslag is bijvoorbeeld onrechtmatig als de deurwaarder steeds beslag legt op het moment dat uw inkomen wordt gestort. Of als u na de beslaglegging ‘rood staat’.  

  Denkt u dat het beslag op uw bankrekening onrechtmatig is? Neem dan telefonisch contact op met een van onze juristen om uw situatie te bespreken. 

  Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
  Bel elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
  U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
  Bekijk alle contactmogelijkheden
 • Gelden er andere regels voor de overheid bij bankbeslag?

  Ja. De overheid heeft geen vonnis van de rechter nodig om beslag te leggen op uw bankrekening. Betaalt u een rekening niet? Dan kunt u een dwangbevel krijgen als u niet meer in bezwaar of beroep kunt gaan. De vordering staat vast. Als u een dwangbevel krijgt, moet u de vordering binnen 2 dagen betalen. Na 2 dagen kan er beslag op uw bankrekening worden gelegd.

  Eenvoudig bankbeslag

  De regels die voor een overheidsvordering gelden, zijn simpeler dan een normaal bankbeslag. Voor ‘vereenvoudigd bankbeslag’ geldt:

  • De vordering mag niet meer dan € 1000 euro zijn
  • De deurwaarder mag uw banksaldo pas inhouden als de termijn (van 2 dagen) van het dwangbevel is verlopen
  • De deurwaarder mag 2 keer per maand beslag leggen (max. € 500)
  • De deurwaarder mag 3 maanden achter elkaar beslag leggen
  • De deurwaarder mag alle bijschrijvingen van 1 week in beslag nemen
  • De deurwaarder mag niet alleen uw saldo, maar ook uw kredietruimte in beslag nemen. Uw kredietruimte is het bedrag dat u rood mag staan
  • Uw bank mag de kosten voor het bankbeslag niet op uw ingenomen saldo in mindering brengen. De kosten vindt u terug in de algemene voorwaarden van uw bank.
Terug naar boven Shape