Overslaan en naar de inhoud gaan
Stap 1

U ontvangt het vonnis of dwangbevel

Als u een rekening niet betaalt, kan de schuldeiser naar de rechter. Vindt de rechter dat u de rekening moet betalen? Dan ontvangt u een vonnis.

Vonnis verplicht

De deurwaarder betekent (bezorgt) eerst het vonnis aan u. De deurwaarder mag het ook bij uw huisgenoten of in uw brievenbus achterlaten. In een vonnis staat welke rekening en de kosten voor de procedure u moet betalen. Met het vonnis mag de deurwaarder beslag leggen. Is het vonnis ‘uitvoer bij voorraad’? Dan kan de deurwaarder direct beslag leggen. U kunt in beide gevallen nog in beroep.

Regels voor overheid

Is uw schuldeiser een overheidsinstantie? Dan hoeft de rechter er niet aan te pas komen. De deurwaarder heeft dan voor beslagleggen alleen een dwangbevel nodig.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
Elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Stap 2

De deurwaarder legt beslag

Als u een vonnis of dwangbevel heeft ontvangen mag de deurwaarder bankbeslag leggen.

Als de deurwaarder beslag legt op uw bankrekening, geeft hij daar een kopie van het vonnis en een beslagexploot af. Dit is een officieel stuk waarin staat dat hij beslag legt. De deurwaarder moet binnen 8 dagen een kopie van het beslagexploot aan u overhandigen, anders vervalt het beslag. 

De deurwaarder int het saldo dat op het moment van beslag op uw rekening staat.

Bankbeslag voorkomen

U kunt proberen de deurwaarder een betalingsregeling aan te bieden om de kosten van het beslag te voorkomen. De deurwaarder is niet verplicht om een betalingsregeling te accepteren.

Stap 3

Verklaring van uw bank

Uw bank geeft na 4 weken informatie over uw banksaldo aan de deurwaarder. Dit wordt een verklaring genoemd. De deurwaarder stuurt u binnen 3 dagen een kopie van de verklaring.

Stap 4

De deurwaarder ontvangt uw saldo

Uw bank maakt het saldo over aan de deurwaarder. 

Extra kosten

Uw bank rekent extra kosten voor het uitvoeren van het bankbeslag. Hoe hoog deze kosten zijn, kunt u bekijken in de algemene voorwaarden van uw bank. De kosten worden betaald van uw ingehouden saldo.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Wanneer mag bankbeslag niet?

  Bij bankbeslag geldt er geen beslagvrije voet. Toch moet u voldoende inkomen overhouden om van te kunnen leven. Daarom is het soms onredelijk om beslag te leggen op uw bankrekening.

  Onrechtmatig beslag

  Er zijn situaties waarin een beslag ‘onrechtmatig’ is. Bijvoorbeeld als de deurwaarder steeds beslag legt op het moment dat uw inkomen wordt gestort. Ook mag een deurwaarder er niet voor zorgen dat u ‘rood staat’ na een beslaglegging. Uw hele banksaldo valt onder het bankbeslag, maar niet uw kredietruimte. Uw kredietruimte is het bedrag dat u rood mag staan.

  Denkt u dat het beslag op uw bankrekening onrechtmatig is? Neem dan telefonisch contact op met een van onze juristen om uw situatie te bespreken. 

  Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
  Elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
  U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
  Bekijk alle contactmogelijkheden
 • Gelden er andere regels voor de overheid bij bankbeslag?

  Ja. De overheid heeft geen vonnis van de rechter nodig om beslag te leggen op uw bankrekening. Betaalt u een rekening niet? Dan kunt u een dwangbevel krijgen als u niet meer in bezwaar of beroep kunt gaan. De vordering staat vast. Als u een dwangbevel krijgt, moet u de vordering binnen 2 dagen betalen. Na 2 dagen kan er beslag op uw bankrekening worden gelegd.

  Eenvoudig bankbeslag

  De regels die voor een overheidsvordering gelden, zijn simpeler dan een normaal bankbeslag. Voor ‘vereenvoudigd bankbeslag’ geldt:

  • De vordering mag niet meer dan € 1000 euro zijn
  • De deurwaarder mag uw banksaldo pas inhouden als de termijn (van 2 dagen) van het dwangbevel is verlopen
  • De deurwaarder mag 2 keer per maand beslag leggen (max. € 500)
  • De deurwaarder mag 3 maanden achter elkaar beslag leggen
  • De deurwaarder mag alle bijschrijvingen van 1 week in beslag nemen
  • De deurwaarder mag niet alleen uw saldo, maar ook uw kredietruimte in beslag nemen. Uw kredietruimte is het bedrag dat u rood mag staan
  • Uw bank mag de kosten voor het bankbeslag niet op uw ingenomen saldo in mindering brengen. De kosten vindt u terug in de algemene voorwaarden van uw bank.
Terug naar boven Shape