Overslaan en naar de inhoud gaan
Ga meteen naar
Stap 1

U ontvangt een vonnis, beschikking of dwangbevel

Een deurwaarder mag niet zomaar spullen uit uw huis halen. U krijgt eerst een vonnis, beschikking of dwangbevel.

Vonnis of beschikking

Een vonnis of een beschikking is de beslissing van de rechter. Zegt de rechter dat u de schuld moet betalen? Dan mag de deurwaarder met deze uitspraak beslag leggen op uw spullen.

De deurwaarder bezorgt de uitspraak bij u thuis en vraagt u binnen 2 dagen te betalen. Bent u er niet? Dan mag de deurwaarder de uitspraak ook aan een huisgenoot geven of in uw brievenbus stoppen.

Staat in het vonnis of de beschikking dat dit 'uitvoerbaar bij voorraad' is? Dan mag de deurwaarder meteen beginnen met het beslag. Ook als u nog via hoger beroep kunt protesteren tegen de uitspraak van de rechter.

Staat nergens dat het vonnis of de beschikking 'uitvoerbaar bij voorraad' is? Dan mag de deurwaarder pas beslag leggen als u niet meer in beroep kunt.

Dwangbevel bij overheid

Moet u geld betalen aan een overheidsinstantie, zoals de Belastingdienst of uw gemeente? Dan ontvangt u een dwangbevel in plaats van een vonnis of een beschikking. Dit hoeft niet via de rechter.

Bel gratis 0800 - 8020 Gratis persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Stap 2

De deurwaarder maakt een lijst van uw spullen

De deurwaarder komt bij u langs en maakt een lijst van de spullen die in uw huis staan. Deze lijst heet een 'proces-verbaal'. In het proces-verbaal beschrijft hij zo precies mogelijk op welke spullen hij beslag legt.

Bent u niet thuis? Dan mag de deurwaarder met politie en een slotenmaker naar binnen om het proces-verbaal te maken. Hij kan ook spullen beschrijven die hij door uw raam ziet, bijvoorbeeld een televisie.

De deurwaarder geeft dit proces-verbaal binnen 3 dagen aan u. In dit stuk staat vaak ook de datum waarop hij de spullen wil verkopen.

Genoeg spullen

Soms zijn er niet genoeg spullen om beslag op te leggen. De kosten van het beslag zullen dan hoger zijn dan de opbrengst van de verkoop. De deurwaarder mag het beslag dan niet doorzetten.

Zijn er wel voldoende spullen om te verkopen? Dan geeft de deurwaarder ook een 'beslagexploot' af. Dit is een officieel stuk waarmee de deurwaarder het beslag legt.

Als de deurwaarder een slotenmaker meeneemt, moet u extra kosten betalen. U kunt deze extra kosten voorkomen door de deurwaarder binnen te laten.

Stap 3

De deurwaarder maakt de verkoop bekend

De deurwaarder maakt bekend wanneer en hoe laat de verkoop van uw spullen begint. Dit gaat via internet.

Het bekendmaken gebeurt vaak tegelijk met het bezorgen van het proces-verbaal. Dit mag ook 3 dagen nadat u het proces-verbaal ontvangt.

Stap 4

De deurwaarder verkoopt uw spullen

De deurwaarder verkoopt uw spullen aan de hoogste bieder. Dit gebeurt minimaal 4 weken nadat u het beslagexploot krijgt.

Meer informatie over dit onderwerp
  • Wanneer mag beslag op inboedel niet?

    Beslag op spullen is vaak een heftige situatie. Veel mensen schrikken van het idee dat de deurwaarder hun spullen gaat verkopen. Zij zullen dan ook van alles proberen om dit beslag te voorkomen.

    Sommige deurwaarders maken hier gebruik van. Zij dreigen met beslag in de hoop dat mensen toch gaan betalen. Dan kan dit in strijd zijn met de gedragsregels waar deurwaarders zich aan moeten houden.

    Onrechtmatig beslag

    Ook kan het beslag op uw spullen onredelijk zijn. Bijvoorbeeld als het beslag meer kost dan uw spullen opleveren. Het beslag is dan onrechtmatig. U kunt dan de deurwaarder vragen om het beslag terug te draaien.

    Spullen met beslagverbod

    De wet geeft aan dat de deurwaarder op bepaalde spullen geen beslag mag leggen. Het gaat om:

    • basis inboedel zoals bedden, beddengoed, tafel, stoelen, gordijnen, servies, kasten, koelkast en wasmachine
    • kleding
    • eten en drinken
    • spullen voor persoonlijke verzorging zoals een föhn of een scheerapparaat
    • spullen die u in Nederland nodig heeft voor een normaal leven zoals een mobiele telefoon of een computer
    • speelgoed van uw kinderen
    • spullen die u nodig heeft om uw inkomen te houden of voor een studie
    • belangrijke persoonlijke spullen zoals een trouwring of fotoboeken
    • huisdieren en spullen die u nodig heeft voor het verzorgen van uw huisdieren
    • spullen die niet van u zijn volgens een akte van de notaris. Dit staat bijvoorbeeld in een samenlevingsovereenkomst.
    • spullen van een huurder of onderhuurder. U moet de deurwaarder dan wel een huurcontract kunnen laten zien.

    Heeft u veel of dure spullen? Dan kan er uitzondering zijn op het verbod. Bijvoorbeeld als u kasten vol met dure merkkleding heeft, of meerdere dure smartphones. Dan kan de deurwaarder hier soms toch beslag op leggen.

    Twijfelt u of het beslag van de deurwaarder mag? Neem contact op met een van onze juristen om uw situatie te bespreken.

  • Welke kosten mag de deurwaarder rekenen voor het beslag op mijn spullen?

    De deurwaarder maakt officiële stukken over het inboedelbeslag. De deurwaarder rekent kosten voor

    • het bezorgen van het vonnis of de beschikking
    • het bezorgen van het beslagexploot
    • het maken en bezorgen van het proces-verbaal
    • de slotenmaker (als u niet thuis bent)
    • het officieel bekendmaken van de verkoop
    • het aanplakken van posters over de openbare verkoop
    • het bekendmaken van het beslag in de krant
    • de openbare verkoop

    De hoogte van de kosten die een deurwaarder mag berekenen staan in de wet. De kosten voor de slotenmaker en de advertentie in de krant kunnen verschillen.

  • Kan een deurwaarder beslag leggen op mijn spullen door schulden van mijn kind?

    U bent niet verantwoordelijk voor de schulden van uw meerderjarige kinderen. Woont uw meerderjarige kind bij u thuis? Dan kan de deurwaarder soms wel beslag leggen op uw spullen.

    Controle Basisregistratie Personen

    De deurwaarder controleert de adresgegevens in de Basisregistratie Personen (BRP). Daar staat waar uw kind woont. Maar in de BRP staat niet welke spullen van uw kind zijn en welke van u. U moet daarom zelf bewijzen wat van u is, bijvoorbeeld met bonnetjes of een akte van een notaris.

    Verhuurt u een kamer aan uw meerderjarige kind? Geef dan een kopie van de huurovereenkomst aan de deurwaarder. De deurwaarder beslist of hij beslag legt op de spullen in die kamer.

    Schulden van iemand anders

    Zijn de schulden van iemand anders die op uw adres staat ingeschreven? Dan bestaat het risico dat de deurwaarder ook beslag legt op uw spullen. En andersom. Heeft u zelf schulden? Dan kan de deurwaarder ook beslag leggen op spullen van de persoon die bij u woont. Tenzij die persoon kan aantonen welke spullen van hem zijn.

    De deurwaarder controleert in de basisregistratie personen (BRP) op welk adres u staat ingeschreven. In de BRP staat niet welke spullen van u en welke van de ander zijn.

    Met een akte van de notaris bewijst u welke spullen van u zijn en welke van een ander. Heeft u een onderhuurovereenkomst of kamerhuurovereenkomst? Dan geeft u hiermee aan hoe de woning is verdeeld. De deurwaarder bepaalt of hij dit voldoende vindt.

  • Wat is conservatoir beslag?

    Conservatoir beslag is een tijdelijk beslag. De deurwaarder mag dan zonder aankondiging uw geld of spullen vasthouden, totdat de rechter beslist of u executoriaal beslag krijgt. Executoriaal beslag is het ‘echte’ beslag, als de rechter of overheid vindt dat u de rekening moet betalen. 

    Toestemming conservatoir beslag

    Conservatoir beslag mag alleen met toestemming van de rechter. Vraag de deurwaarder daarom altijd om de beschikking. In deze uitspraak van de rechter moet staan dat de deurwaarder conservatoir beslag mag leggen.

    Reden conservatoir beslag

    Rechtszaken over executoriaal beslag kunnen lang duren. Deurwaarders kunnen voor conservatoir beslag kiezen, om te voorkomen dat mensen een mogelijk beslag tegenwerken. Bijvoorbeeld door snel hun spaargeld op te maken. Of door hun dure auto te verkopen en de winst uit te geven. Ze moeten wel aan de rechter uitleggen waarom ze denken dat u het beslag gaat tegenwerken.

    Belastingdienst

    Overheidsorganisaties zoals de Belastingdienst moeten voor conservatoir beslag ook toestemming vragen aan de rechter. Vraag dus ook in dat geval om de beschikking. Voor executoriaal beslag hoeft een overheidsorganisatie niet naar de rechter. Dat doet de overheid zelf, via een dwangbevel.

    Oneens met conservatoir beslag

    Bent u het niet eens met het conservatoir beslag? Neem contact op met een van onze juristen voor meer informatie of voor een verwijzing naar een advocaat.

Terug naar boven Shape