Logo
Cookie Privacy

Hoe werkt beslaglegging op mijn inboedel?

Als u uw schulden niet betaalt, kan een deurwaarder beslag leggen op uw spullen. Dit mag alleen met een vonnis, beschikking of dwangbevel. De deurwaarder maakt dan een lijst van uw spullen en verkoopt ze.

Ga meteen naar

Veelgestelde vragen
Stap 1

U ontvangt een vonnis, beschikking of dwangbevel

Een deurwaarder mag niet zomaar spullen uit uw huis halen. U krijgt eerst een vonnis, beschikking of dwangbevel.

Vonnis of beschikking

Een vonnis of een beschikking is de beslissing van de rechter. Zegt de rechter dat u de schuld moet betalen? Dan mag de deurwaarder met deze uitspraak beslag leggen op uw spullen.

De deurwaarder bezorgt de uitspraak bij u thuis en vraagt u binnen 2 dagen te betalen. Bent u er niet? Dan mag de deurwaarder de uitspraak ook aan een huisgenoot geven of in uw brievenbus stoppen.

Staat in het vonnis of de beschikking dat dit 'uitvoerbaar bij voorraad' is? Dan mag de deurwaarder meteen beginnen met het beslag. Ook als u nog via hoger beroep kunt protesteren tegen de uitspraak van de rechter.

Staat nergens dat het vonnis of de beschikking 'uitvoerbaar bij voorraad' is? Dan mag de deurwaarder pas beslag leggen als u niet meer in beroep kunt.

Dwangbevel bij overheid

Moet u geld betalen aan een overheidsinstantie, zoals de Belastingdienst of uw gemeente? Dan ontvangt u een dwangbevel in plaats van een vonnis of een beschikking. Dit hoeft niet via de rechter.

Bent u geholpen met deze informatie?

Bel gratis

Bel gratis

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Bekijk alle contactmogelijkheden

Stap 2

De deurwaarder maakt een lijst van uw spullen

De deurwaarder komt bij u langs en maakt een lijst van de spullen die in uw huis staan. Deze lijst heet een 'proces-verbaal'. In het proces-verbaal beschrijft hij zo precies mogelijk op welke spullen hij beslag legt.

Bent u niet thuis? Dan mag de deurwaarder met politie en een slotenmaker naar binnen om het proces-verbaal te maken. Hij kan ook spullen beschrijven die hij door uw raam ziet, bijvoorbeeld een televisie.

De deurwaarder geeft dit proces-verbaal binnen 3 dagen aan u. In dit stuk staat vaak ook de datum waarop hij de spullen wil verkopen.

Genoeg spullen

Soms zijn er niet genoeg spullen om beslag op te leggen. De kosten van het beslag zullen dan hoger zijn dan de opbrengst van de verkoop. De deurwaarder mag het beslag dan niet doorzetten.

Zijn er wel voldoende spullen om te verkopen? Dan geeft de deurwaarder ook een 'beslagexploot' af. Dit is een officieel stuk waarmee de deurwaarder het beslag legt.

Let op

Als de deurwaarder een slotenmaker meeneemt, moet u extra kosten betalen. U kunt deze extra kosten voorkomen door de deurwaarder binnen te laten.


Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 3

De deurwaarder maakt de verkoop bekend

De deurwaarder maakt bekend wanneer en hoe laat de verkoop van uw spullen begint. Dit gaat via internet.

Het bekendmaken gebeurt vaak tegelijk met het bezorgen van het proces-verbaal. Dit mag ook 3 dagen nadat u het proces-verbaal ontvangt.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 4

De deurwaarder verkoopt uw spullen

De deurwaarder verkoopt uw spullen aan de hoogste bieder. Dit gebeurt minimaal 4 weken nadat u het beslagexploot krijgt.

Bent u geholpen met deze informatie?

Meer informatie over dit onderwerp

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Hoe werkt loonbeslag?
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven