Beslag op inboedel door deurwaarder | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus zijn al onze vestigingen dicht. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. Excuses voor het ongemak.
Ga meteen naar
Stap 1

U ontvangt het vonnis of dwangbevel

Als u een rekening niet betaalt, kan de schuldeiser uw situatie voorleggen aan de rechter. Vindt de rechter dat u de rekening moet betalen? Dan ontvangt u een vonnis (de uitspraak).

Vonnis bezorgen

De deurwaarder bezorgt eerst het vonnis aan u en vraagt u binnen 2 dagen te betalen. De deurwaarder mag het vonnis ook bij uw huisgenoten of in uw brievenbus achterlaten.

Is het vonnis ‘uitvoer bij voorraad’? Dan mag de deurwaarder direct beslag leggen nadat u het vonnis heeft ontvangen. ‘Uitvoerbaar bij voorraad’ betekent dat het vonnis wordt uitgevoerd ondanks dat u nog in beroep kan.

Regels overheid

Bent u geld verschuldigd aan een overheidsinstantie? Dan hoeft een rechter niet naar uw situatie te kijken. U ontvangt dan een dwangbevel.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,10 p/min.*
Bel maandag tot en met donderdag 09.00 – 17.00 uur.
Op vrijdag 9.00 - 13.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Stap 2

De deurwaarder legt beslag

De deurwaarder geeft een ‘beslagexploot’ af. Dit is een officieel stuk waarmee het beslag wordt gelegd.

Lijst met inboedel

Bovendien maakt de deurwaarder een lijst van de spullen die in uw huis staan. Deze lijst heet een ‘proces-verbaal’. Om het proces-verbaal op te maken komt de deurwaarder bij u langs. De deurwaarder beschrijft zo nauwkeurig mogelijk wat precies onder het beslag valt.

Bent u niet thuis? Dan mag de deurwaarder met politie en een slotenmaker naar binnen om het proces-verbaal op te maken. Hij kan ook een beschrijving maken van de spullen die hij door uw raam ziet. De deurwaarder bezorgt dit proces-verbaal binnen 3 dagen aan u. In dit stuk staat vaak ook de datum van verkoop aangekondigd.

Als de deurwaarder een slotenmaker meeneemt, komen er extra kosten bij. U kunt deze extra kosten voorkomen door de deurwaarder binnen te laten.

Stap 3

De deurwaarder kondigt de verkoop aan

De deurwaarder kondigt de datum en het tijdstip van de verkoop van uw spullen aan. Dit gebeurt vaak tegelijk met het bezorgen van het proces-verbaal. Dit mag ook 3 dagen nadat u het proces-verbaal heeft ontvangen.

Aankondiging verkoop

De deurwaarder plakt een aankondiging van de verkoop van uw spullen op de deur of het raam van uw woning. Hij kan de verkoop ook in de plaatselijke krant vermelden.

Stap 4

De deurwaarder verkoopt uw spullen

Op de aangekondigde datum en tijd worden uw spullen ‘bij opbod’ of ‘bij inschrijving’ verkocht. Degene die het meest biedt op de spullen kan deze dan van de deurwaarder kopen.

Tussen het betekenen van het beslagexploot en het verkopen van de spullen zit minimaal 4 weken.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Wanneer kan goederenbeslag niet?

  De deurwaarder mag het beslag op uw spullen alleen aankondigen als hij het beslag ook uit gaat voeren. Zet de deurwaarder het beslag niet door? Dan kan dit in strijd zijn met de gedragsregels. Ook kan het beslag op uw spullen onredelijk zijn. Bijvoorbeeld als uw spullen minder waard zijn dan de kosten van het beslag.

  Beslagverbod bepaalde spullen

  De wet geeft aan dat er op bepaalde spullen geen beslag mag worden gelegd. Het gaat om:

  • uw bed en beddengoed
  • uw kleding
  • eten en drinken voor één maand
  • gereedschap dat u nodig heeft om uw brood mee te verdienen
  • spullen waarvan u met een notariële akte kan laten zien dat deze niet van u zijn
  • spullen van een (onder)huurder. U moet de deurwaarder dan wel een huurcontract kunnen laten zien.

  Neem contact op met een van onze juristen om uw situatie te bespreken.

  Bel ons 0900 - 8020 € 0,10 p/min.*
  Bel maandag tot en met donderdag 09.00 – 17.00 uur.
  Op vrijdag 9.00 - 13.00 uur.
  U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
  Bekijk alle contactmogelijkheden
 • Welke kosten mag de deurwaarder rekenen voor het beslag op mijn spullen?

  De deurwaarder geeft meerdere officiële stukken af als hij goederenbeslag legt. De deurwaarder rekent kosten voor:

  • het afgeven van het vonnis
  • het afgeven van het beslagexploot
  • het maken en afgeven van het proces-verbaal
  • de slotenmaker (als u niet thuis bent)
  • de aanzegging van de verkoop
  • het aanplakken van de openbare verkoop
  • de aankondiging in de krant
  • de openbare verkoop

  De kosten voor de slotenmaker en de advertentie in de krant moet u ook betalen. Deze kosten kunnen verschillen.

  De hoogte van de kosten die een deurwaarder mag berekenen zijn wettelijk vastgelegd.

 • Kan een deurwaarder beslag leggen voor een schuld van mijn (meerderjarige) kind?

  U bent niet verantwoordelijk voor de schulden van uw meerderjarige kinderen. Woont uw meerderjarige kind bij u thuis? Dan loopt u wel het risico dat de deurwaarder ook beslag op uw spullen legt.

  Controle Basisregistratie personen

  De deurwaarder controleert de basisregistratie personen (BRP). Hierin staat niet geregistreerd welke spullen van u zijn. Dit kunt u aantonen met aankoopbewijzen of met een notariële akte. Verhuurt u een kamer aan uw meerderjarige kind? Geef dan (een kopie van) de huurovereenkomst aan de deurwaarder. De deurwaarder beslist of hij beslag legt op de goederen in de desbetreffende kamer.

  Schulden van iemand anders

  Als er een ander persoon met schulden op uw adres staat ingeschreven, dan loopt u het risico dat er ook beslag wordt gelegd op uw spullen. Andersom geldt hetzelfde. Als u schulden heeft, dan kan de deurwaarder mogelijk beslag leggen op de spullen van de persoon die bij u inwoont.

  De deurwaarder controleert in de basisregistratie personen (BRP) op welk adres u staat ingeschreven. In de BRP staat niet welke spullen van u en welke van de andere persoon zijn.
   
  U toont met een notariële akte aan welke spullen eigendom van u en welke spullen eigendom van een ander zijn. Heeft u een onderhuurovereenkomst of kamerhuurovereenkomst? U geeft dan hiermee aan waar uw spullen in uw woning staan. De deurwaarder bepaalt of hij hiermee rekening houdt.

Terug naar boven Shape