Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik ben het niet eens met de rekening

Ik ben het eens met de rekening

Meer informatie over dit onderwerp
 • Is een schuldeiser of incassobureau verplicht een betalingsherinnering te sturen?

  Schuldeisers en incassobureaus zijn verplicht een betalingsherinnering (oftewel een aanmaning) te sturen. Na deze betalingsherinnering krijgt u 14 dagen de tijd om de rekening alsnog te betalen, zonder dat er incassokosten in rekening worden gebracht.

  In deze zogenaamde 14-dagenbrief staat dat incassokosten worden berekend als u niet betaalt. Ook staat erin hoe hoog de incassokosten zijn. Als u binnen 14 dagen nog steeds niet heeft betaald, moet u ook de incassokosten betalen. Het incassobureau hoeft u dus niet opnieuw een brief te sturen.

 • Wat is het verschil tussen een deurwaarder en een incassobureau?

  Een (gerechts)deurwaarder is een openbaar ambtenaar die een aantal wettelijke taken mag uitvoeren, zoals mensen dagvaarden, akten opmaken, beslag leggen en panden ontruimen.

  Een incassobureau is een bedrijf dat voor andere bedrijven en personen rekeningen probeert te innen. Een incassobureau heeft geen dwangmiddelen en geen wettelijke status; iedereen kan een incassobureau beginnen.

  Veel deurwaarders runnen tegelijkertijd een incassobureau. Wanneer ze optreden als incassobureau hebben ze ook die status en mogen zij niet tegelijkertijd de wettelijke taken uitvoeren van een deurwaarder.

 • Wanneer is een rekening verjaard?

  De wet kent meerdere verjaringstermijnen. Er geldt een algemene verjaringstermijn van 20 jaar. Er bestaan uitzonderingen op deze algemene verjaringstermijn. Zo geldt een verjaringstermijn van 5 jaar bij:

  • het niet nakomen van een verplichting uit een overeenkomst (bijvoorbeeld een geldlening);
  • periodieke betalingen, zoals huur of overeenkomsten voor een bepaalde tijd met een maandelijkse betaling;
  • betalingen die u niet verschuldigd bent, maar toch betaald heeft;
  • betalingen die u heeft ontvangen, maar niet voor u bestemd zijn. 

  Consumentenvorderingen

  Consumentenvorderingen verjaren na 2 jaar. Een consumentenvordering is een rekening die volgt uit een overeenkomst die u als consument heeft gesloten. Energiecontracten vallen hier ook onder.

  Geldt er een korte verjaringstermijn, maar ligt er inmiddels een uitspraak van de rechter? Dan geldt er een verjaringstermijn van 20 jaar.
  Een verjaringstermijn kan ook worden 'gestuit'. Dit betekent dat de verjaringstermijn opnieuw begint te lopen als u opnieuw met de rekening wordt geconfronteerd.

  Is het niet helemaal duidelijk welke verjaringstermijn in uw situatie geldt? Neem dan contact op met een van onze juristen.

  Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
  Bel elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
  U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
  Bekijk alle contactmogelijkheden
Terug naar boven Shape