Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus zijn al onze vestigingen dicht. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. Excuses voor het ongemak.
Ga meteen naar
Stap 1

Maak een overzicht van uw financiën

Maak een overzicht van:

 • uw inkomsten
 • uitgaven
 • schulden

Bezuinig waar u kunt. Bijvoorbeeld door abonnementen op te zeggen, zoals een tijdschrift of een maandelijkse loterij. Zo houdt u meer geld over om aan uw schulden te betalen. 

Komt u hier niet uit? Vraag dan hulp aan maatschappelijk werk of het sociaal wijkteam van uw gemeente bij het maken van een financieel overzicht.

Stap 2

Stel een betalingsregeling voor

Neem contact op met de schuldeisers. Stel een bedrag voor dat u maandelijks kunt aflossen. Stuur uw overzicht mee, zodat de schuldeiser kan zien hoeveel u kunt aflossen. U kunt eventueel ook een berekening van uw beslagvrije voet meesturen.

Stuur uw voorstel per brief of e-mail naar uw schuldeiser en vraag om een ontvangstbewijs. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief betalingsregeling.

Betalingsregeling nakomen

Spreekt u een betalingsregeling af? Maak dan op tijd het bedrag aan uw schuldeiser over.

Komt u uw betalingsregeling niet na? Dan kan uw schuldeiser:

 • aan de rechter een vonnis vragen om bijvoorbeeld loonbeslag te leggen
 • een dwangbevel afgeven. Hierdoor kan een deurwaarder beslag leggen.

Voorkom dat u hierdoor extra kosten moet betalen. Stel de betalingsregeling op tijd voor en kom afspraken na.

Stap 3

Vraag hulp aan een budgetbeheerder

Lukt het niet om uw schulden zelf te regelen? Vraag dan hulp aan een budgetbeheerder.

U kunt o.a. een budgetbeheerder inschakelen als:

 • u veel complexe schulden heeft
 • het niet lukt om haalbare afspraken te maken met uw schuldeisers
 • het u niet lukt om rond te komen met het geld dat u maandelijks ontvangt

U kunt budgetbeheer aanvragen via uw gemeente of een budgetbeheerder in uw regio.

Stap 4

Vraag schuldhulpverlening bij gemeente

Lukt het niet om zelf uw schulden te betalen? Meld u dan aan bij schuldhulpverlening van uw gemeente.

Wordt u officieel toegelaten tot schuldhulpverlening? Dan start er een vrijwillig 'minnelijk schuldsaneringstraject'. Uw schuldhulpverlener maakt dan afspraken met uw schuldeisers over het betalen van de schulden.

Stap 5

Verzoek om toelating tot Wsnp

Bent u niet toegelaten tot schuldhulpverlening? Dan kunt u bij de rechtbank een verzoek indienen voor toelating tot de Wettelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen (Wsnp).

Uw schuldhulpverlener helpt u het verzoek op te stellen en geeft een verklaring af waarom het 'minnelijke schuldentraject' is mislukt. Een Wsnp-traject duurt minimaal 3 jaar.

Stap 6

Vraag een faillissement aan

U kunt een persoonlijk faillissement aanvragen als uw Wsnp wordt afgewezen. De rechter spreekt een faillissement uit als u uw schulden niet meer kunt betalen. 

Heeft u niet genoeg geld om uw schulden te betalen? Dan wordt het faillissement opgeheven ‘wegens gebrek aan baten’. Uw schulden blijven dan staan.  

U moet de kosten van het faillissement zelf betalen. Een persoonlijk faillissement is in de praktijk dus geen (blijvende) oplossing.

U kunt tegen de afwijzing van een Wsnp-verzoek in beroep. U kunt hiervoor een advocaat inschakelen. Vanaf de datum van de uitspraak heeft u hier 8 dagen te tijd voor. Dit is een zeer korte termijn! Neem contact op met een van onze juristen. Wij verwijzen u door naar een advocaat.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,10 p/min.*
Bel maandag tot en met donderdag 09.00 – 17.00 uur.
Op vrijdag 9.00 - 13.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
 • Mag een schuldeiser of deurwaarder mijn verzoek om een betalingsregeling afwijzen?

  Ja, dit mag. Een schuldeiser is niet verplicht om een betalingsregeling aan te gaan. Vaak helpt het om een overzicht te geven van uw inkomsten en uitgaven. U kunt ook een berekening van uw beslagvrije voet met onze voorbeeldbrief betalingsregeling meesturen. Dan kan de schuldeiser of deurwaarder zien hoeveel u kunt aflossen.

  Krijgt u hulp via schuldhulpverlening? Dan gaan schuldeisers sneller akkoord met een regeling.

  Loopt er al een betalingsregeling? Dan mag een deurwaarder deze niet zomaar stoppen of beslag leggen. Beslag leggen kan dan onrechtmatig zijn.

 • Krijg ik een betalingsregeling voor CJIB-boetes?

  Boetes van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) moet u vaak in 1 keer betalen. Lukt het niet uw boete te betalen? Vraag dan aan het CJIB om een betalingsregeling. U krijgt de betalingsregeling als er nog geen deurwaarder is ingeschakeld. Ook mag er nog geen dwangmiddel zijn ingezet, zoals het tijdelijk afpakken van uw rijbewijs.

  Vraag het CJIB om een noodstop als u meerdere schulden heeft. Krijgt u een noodstop? Dan hoeft u mogelijk 4 maanden uw boetes niet te betalen. Wel moet u bij uw gemeente schuldhulpverlening aanvragen.

 • Kom ik voor de Wsnp in aanmerking als mijn inkomen te laag is en/of mijn schulden te hoog zijn?

  Uw inkomen te laag

  Bij aanvang van de Wsnp berekent uw bewindvoerder hoeveel u aan uw schulden kunt aflossen. Het bedrag dat u nodig heeft om van te leven, wordt het ‘vrij te laten bedrag’ genoemd.

  Heeft u minder inkomen dan uw vrij te laten bedrag? Dan kunt u toch toegelaten worden tot de Wsnp. Tijdens de Wsnp moet u er alles aan doen om voldoende inkomen te krijgen. Zo kan uw bewindvoerder u verplichten om voldoende te solliciteren.

  Schulden te hoog

  Heeft u schulden die u zelf niet meer kunt oplossen? Dan heeft u ‘problematische schulden’. Dit is een voorwaarde om voor de Wsnp in aanmerking komen. Schulden zijn dus niet te hoog.

Terug naar boven Shape