Overslaan en naar de inhoud gaan
Stap 1

Maak een overzicht van uw financiën

Maak een overzicht van uw inkomsten, uitgaven en schulden. Bezuinig waar u kunt. Bijvoorbeeld door abonnementen op te zeggen, zoals een tijdschrift of een maandelijkse loterij. Zo houdt u meer geld over om aan uw schulden te betalen. 

Komt u hier niet uit? Vraag dan hulp aan maatschappelijk werk of het sociaal wijkteam van uw gemeente bij het maken van een financieel overzicht.

Stap 2

Tref een betalingsregeling met uw schuldeiser(s)

Neem contact op met uw schuldeiser. Vraag om een betalingsregeling voor uw schuld. Stel een maandelijkse aflossing voor. U kunt een berekening van uw beslagvrije voet meesturen om uw voorstel te onderbouwen. Heeft uw schuldeiser een formulier om een betalingsvoorstel te doen? Dan kunt u dit formulier invullen. 

Betalingsregeling nakomen

Uw schuldeiser is niet verplicht om uw betalingsregeling te accepteren. Spreekt u een betalingsregeling af? Maak het maandelijkse bedrag dan op tijd aan uw schuldeiser over. Zo voorkomt u dat uw betalingsregeling (blijvend) komt te vervallen. Uw schuldeiser kan naar de rechter gaan voor een vonnis of een dwangbevel afgeven. Hierdoor moet u extra kosten betalen. Probeer dit te voorkomen.  

Stap 3

Vraag hulp aan een budgetbeheerder

Heeft u hulp nodig om uw schulden te regelen? Dan kunt u hulp vragen aan een budgetbeheerder. Er zijn verschillende budgetbeheerders waar u zich kunt aanmelden. Mogelijk biedt uw gemeente naast gemeentelijke schuldhulpverlening ook budgetbeheer aan.

U kunt o.a. een budgetbeheerder inschakelen als:

  • u veel complexe schulden heeft
  • het niet lukt om haalbare afspraken te maken met uw schuldeisers
  • het u niet lukt om rond te komen met het geld dat u maandelijks ontvangt

U kunt budgetbeheer aanvragen via uw gemeente of een budgetbeheerder in uw regio.

Stap 4

Meld u aan voor schuldhulpverlening bij de gemeente

Lukt het niet om zelf uw schulden te betalen? Meldt u dan aan bij schuldhulpverlening van uw gemeente.

Wordt u officieel toegelaten tot schuldhulpverlening? Dan start er een vrijwillig 'minnelijk schuldsaneringstraject'. Uw schuldhulpverlener maakt dan afspraken met uw schuldeisers over het betalen van de schulden.

Stap 5

Verzoek om toelating tot Wsnp

Bent u niet toegelaten tot schuldhulpverlening? Dan kunt u bij de rechtbank een verzoek indienen voor toelating tot de Wettelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen (Wsnp). Uw schuldhulpverlener helpt u het verzoek op te stellen en geeft een verklaring af waarom het 'minnelijke schuldentraject' is mislukt. Een Wsnp-traject duurt minimaal 3 jaar.

 

Stap 6

Vraag een faillissement aan

Wordt uw Wsnp-verzoek afgewezen? Dan kunt u een persoonlijk faillissement aanvragen. De rechter spreekt een faillissement uit als u uw schulden niet langer kunt betalen. 

Heeft u onvoldoende geld heeft uw schulden te betalen? Dan wordt het faillissement opgeheven ‘wegens gebrek aan baten’. Dit betekent dat de schulden niet worden afgelost en de schuldeisers de vorderingen weer bij u kunnen innen. Daarnaast moet u de de kosten van het faillissement ook betalen. Een persoonlijk faillissement is in de praktijk dus geen (blijvende) oplossing.

U kunt tegen de afwijzing van een Wsnp-verzoek in beroep. U kunt hiervoor een advocaat inschakelen. Vanaf de datum van de uitspraak heeft u hier 8 dagen te tijd voor. Dit is een zeer korte termijn! Neem daarom direct contact met ons. Wij verwijzen u door naar een advocaat.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
Elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
  • Mag een schuldeiser of deurwaarder mijn verzoek om een betalingsregeling afwijzen?

    Ja, dit mag. Een schuldeiser is niet verplicht om een betalingsregeling aan te gaan. Als u hulp krijgt via schuldhulpverlening gaan schuldeisers sneller akkoord met een regeling.

Terug naar boven Shape