Overslaan en naar de inhoud gaan
Ga meteen naar
Stap 1

Bespaar waar u kunt

Maak een overzicht van uw:

  • inkomsten
  • uitgaven
  • schulden

Kijk goed waarop u kunt besparen. Bijvoorbeeld door het opzeggen van abonnementen op tijdschriften of een loterij.

Komt u hier niet uit? U kunt gratis hulp krijgen bij het maken van een financieel overzicht. Vraag dit aan een maatschappelijk werker of het sociaal wijkteam van uw gemeente.

Stap 2

Stel een betalingsregeling voor

Bij een betalingsregeling spreekt u af hoeveel u terugbetaalt en wanneer.

Neem contact op met de schuldeiser. Stel een bedrag voor dat u elke maand kunt terugbetalen. Stuur het overzicht van uw inkomsten en uitgaven mee als bewijs.

Stuur uw voorstel in een brief of e-mail naar uw schuldeiser. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief betalingsregeling.

Betaal volgens afspraak

Spreek een betalingsregeling af waar u zich aan kunt houden. Houdt u zich niet aan een afspraak? Dan zal uw schuldeiser een tweede keer minder snel meewerken aan een betalingsregeling.

Ging uw schuldeiser akkoord met de betalingsregeling? Maak dan op tijd het afgesproken bedrag over. Anders kan uw schuldeiser u dwingen te betalen via bijvoorbeeld loonbeslag.

Rechtszaken en deurwaarders kosten geld. Vraag daarom op tijd om een betalingsregeling en houd u aan de afspraken.

Stap 3

Vraag hulp aan een budgetcoach

Lukt het niet om uw schulden zelf aan te pakken? Vraag dan hulp aan een budgetcoach. Die helpt u bijvoorbeeld met:

  • het aanpakken van schulden die moeilijk op te lossen zijn
  • het maken van betalingsregelingen
  • leven van het geld dat u maandelijks ontvangt
  • de maandelijkse betalingen

U kunt budgetbeheer aanvragen via uw gemeente of via een budgetcoach in uw regio.

Stap 4

Meld u aan voor schuldhulpverlening

Lukt het niet om zelf uw schulden te betalen? Meld u dan aan voor schuldhulpverlening van uw gemeente.

Als u voldoet aan de voorwaarden, start u met een 'minnelijk schuldentraject'. U krijgt dan een schuldhulpverlener. Hij maakt afspraken met uw schuldeisers over het betalen van de schulden. Een minnelijk schuldentraject is niet verplicht. Schuldhulp is gratis.

U heeft recht op gratis hulp bij schulden. Vraagt een organisatie hier toch geld voor? Neem dan contact op met een van onze juristen. 

Stap 5

Meld u aan voor wettelijke schuldsanering (Wsnp)

Lukt het minnelijk schuldentraject niet of volgt u geen minnelijk traject? Dan kunt u bij de rechter wettelijke schuldsanering (Wsnp) aanvragen.

Heeft u een schuldhulpverlener van de gemeente? Dan helpt hij u met de aanvraag.  

Tijdens het Wsnp-traject lost u in 1,5 jaar zoveel mogelijk schulden af. U krijgt elke maand een bedrag om van te leven. Na afloop kunt u zonder schulden verder. Dit heet een schone lei.

Stap 6

Vraag een faillissement aan

Is uw verzoek voor de wettelijke schuldsanering (Wsnp) afgewezen? Dan kunt u een persoonlijk faillissement aanvragen bij de rechter. De rechter wijst dan een curator aan. Deze persoon probeert zoveel mogelijk van uw schulden af te lossen met uw inkomen en bezit.

Heeft u niet genoeg geld en bezit om uw schulden te betalen? Dan kan de rechter het faillissement opheffen ‘wegens gebrek aan baten’. Dit betekent dat uw faillissement stopt en uw schulden blijven staan. Een persoonlijk faillissement is in dat geval geen oplossing.

U moet de kosten van het faillissement zelf betalen.

Misschien kunt u het faillissement voorkomen door te protesteren tegen de afwijzing van uw Wsnp-aanvraag. U moet dan binnen 8 dagen in beroep. Dit is erg snel! Neem hierover contact op met een van onze juristen.

Meer informatie over dit onderwerp
  • Mag een schuldeiser of deurwaarder nee zeggen tegen mijn voorstel voor een betalingsregeling?

    Ja, dit mag. Een schuldeiser is niet verplicht om een betalingsregeling met u af te spreken.

    Vaak helpt het om een overzicht te geven van uw inkomsten en uitgaven. U kunt ook een berekening van uw beslagvrije voet meesturen met onze voorbeeldbrief betalingsregelingDan kan de schuldeiser of deurwaarder zien hoeveel u kunt aflossen. Krijgt u hulp via schuldhulpverlening van de gemeente? Dan gaan schuldeisers sneller akkoord met een betalingsregeling.

    Loopt er al een betalingsregeling? Dan mag een deurwaarder deze niet zomaar stoppen. De deurwaarder mag ook niet zomaar beslag leggen op uw geld of spullen.

  • Krijg ik een betalingsregeling voor CJIB-boetes?

    Boetes van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) moet u vaak in 1 keer betalen.

    Lukt het niet uw boete te betalen? Vraag dan aan het CJIB om een betalingsregeling. U krijgt de betalingsregeling als het CJIB nog niet aan de deurwaarder vroeg om te helpen. En als het CJIB nog geen dwangmiddel gebruikte, zoals het tijdelijk afpakken van uw rijbewijs.

    Noodstop bij schulden

    Vraag het CJIB om een noodstop als u meer schulden heeft. Krijgt u een noodstop? Dan hoeft u mogelijk 4 maanden uw boetes niet te betalen. Wel moet u bij uw gemeente schuldhulpverlening aanvragen.

Terug naar boven Shape