Wat te doen bij schulden? | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan
Stap 1

Maak een overzicht van uw financiën

Maak een overzicht van:

 • uw inkomsten
 • uitgaven
 • schulden

Bezuinig waar u kunt. Bijvoorbeeld door abonnementen op te zeggen, zoals een tijdschrift of een maandelijkse loterij. Zo houdt u meer geld over om aan uw schulden te betalen. 

Komt u hier niet uit? Vraag dan hulp aan maatschappelijk werk of het sociaal wijkteam van uw gemeente bij het maken van een financieel overzicht.

Stap 2

Tref een betalingsregeling met uw schuldeiser(s)

Neem contact op met uw schuldeiser. Vraag om een betalingsregeling voor uw schuld. Stel een maandelijkse aflossing voor. 

U kunt een berekening van uw beslagvrije voet meesturen om uw voorstel te onderbouwen. Heeft uw schuldeiser een formulier om een betalingsvoorstel te doen? Dan kunt u dit formulier invullen. 

Betalingsregeling nakomen

Uw schuldeiser is niet verplicht om uw betalingsregeling te accepteren. Spreekt u een betalingsregeling af? Maak het maandelijkse bedrag dan op tijd aan uw schuldeiser over. Zo voorkomt u dat uw betalingsregeling (blijvend) komt te vervallen. 

Komt u uw betalingsregeling niet na? Dan kan uw schuldeiser: 

 • naar de rechter gaan voor een vonnis
 • een dwangbevel afgeven

Hierdoor moet u extra kosten betalen. Probeer dit te voorkomen.  

Stap 3

Vraag hulp aan een budgetbeheerder

Lukt het niet om uw schulden zelf te regelen? Vraag dan hulp aan een budgetbeheerder.

U kunt o.a. een budgetbeheerder inschakelen als:

 • u veel complexe schulden heeft
 • het niet lukt om haalbare afspraken te maken met uw schuldeisers
 • het u niet lukt om rond te komen met het geld dat u maandelijks ontvangt

U kunt budgetbeheer aanvragen via uw gemeente of een budgetbeheerder in uw regio.

Stap 4

Meldt u aan voor schuldhulpverlening bij de gemeente

Lukt het niet om zelf uw schulden te betalen? Meldt u dan aan bij schuldhulpverlening van uw gemeente.

Wordt u officieel toegelaten tot schuldhulpverlening? Dan start er een vrijwillig 'minnelijk schuldsaneringstraject'. Uw schuldhulpverlener maakt dan afspraken met uw schuldeisers over het betalen van de schulden.

Stap 5

Verzoek om toelating tot Wsnp

Bent u niet toegelaten tot schuldhulpverlening? Dan kunt u bij de rechtbank een verzoek indienen voor toelating tot de Wettelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen (Wsnp).

Uw schuldhulpverlener helpt u het verzoek op te stellen en geeft een verklaring af waarom het 'minnelijke schuldentraject' is mislukt. Een Wsnp-traject duurt minimaal 3 jaar.

 

Stap 6

Vraag een faillissement aan

U kunt een persoonlijk faillissement aanvragen als uw Wsnp wordt afgewezen. De rechter spreekt een faillissement uit als u uw schulden niet meer kunt betalen. 

Heeft u niet genoeg geld om uw schulden te betalen? Dan wordt het faillissement opgeheven ‘wegens gebrek aan baten’. Dit betekent dat de schulden niet worden afgelost en de schuldeisers de vorderingen weer bij u kunnen innen. 

U moet de kosten van het faillissement zelf betalen. Een persoonlijk faillissement is in de praktijk dus geen (blijvende) oplossing.

U kunt tegen de afwijzing van een Wsnp-verzoek in beroep. U kunt hiervoor een advocaat inschakelen. Vanaf de datum van de uitspraak heeft u hier 8 dagen te tijd voor. Dit is een zeer korte termijn! Neem contact op met een van onze juristen. Wij verwijzen u door naar een advocaat.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
Bel elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
 • Mag een schuldeiser of deurwaarder mijn verzoek om een betalingsregeling afwijzen?

  Ja, dit mag. Een schuldeiser is niet verplicht om een betalingsregeling aan te gaan. Krijgt u hulp via schuldhulpverlening? Dan gaan schuldeisers sneller akkoord met een regeling.

 • Kom ik voor de Wsnp in aanmerking als mijn inkomen te laag is en/of mijn schulden te hoog zijn?

  Uw inkomen te laag

  Bij aanvang van de Wsnp berekent uw bewindvoerder hoeveel u aan uw schulden kunt aflossen. Het bedrag dat u nodig heeft om van te leven, wordt het ‘vrij te laten bedrag’ genoemd.

  Heeft u minder inkomen dan uw vrij te laten bedrag? Dan kunt u toch toegelaten worden tot de Wsnp. Tijdens de Wsnp moet u er alles aan doen om voldoende inkomen te krijgen. Zo kan uw bewindvoerder u verplichten om voldoende te solliciteren.

  Schulden te hoog

  Zijn uw schulden zo hoog opgelopen dat u deze niet meer kunt afbetalen? Dan heeft u ‘problematische schulden’. Dit is een voorwaarde om voor de Wsnp in aanmerking komen. Uw schuld kan dus niet te hoog zijn. Ook is het aantal schuldeisers niet van belang om in aanmerking te komen.

Terug naar boven Shape