Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Vandaag Tweede Pinksterdag zijn wij gesloten

De voorwaarden om toegelaten te kunnen worden tot Wsnp zijn:

 • U kunt uw schulden niet meer zelf regelen (problematische schulden).
 • U bent in de voorgaande 5 jaar ‘te goeder trouw’ geweest en heeft niet bewust schulden gemaakt. Hierbij moet u denken aan fraude, een misdrijf of onverantwoordelijk gedrag.
 • U heeft geprobeerd uw schulden te regelen via een schuldhulpverleningstraject en er is een verklaring afgegeven dat dit traject mislukt is.
 • U zit niet in de Wsnp en heeft hier de afgelopen 10 jaar niet in gezeten.
 • U zult de verplichtingen nakomen van de Wsnp en uw best doen zo veel mogelijk te verdienen.

Als u niet voldoet aan de toelatingseisen, kan de rechtbank het verzoek tot toelating Wsnp toch toewijzen, als blijkt dat u de oorzaken van de problemen onder controle heeft gekregen.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Hoe moet een aanvraag voor de Wsnp worden ingediend?

  U doet een aanvraag met een verzoekschrift aan de rechter. Hier moet een verklaring bij zitten waarin staat dat een minnelijke schuldentraject mislukt is. Zo’n verklaring wordt opgesteld door een schuldhulpverleningsorganisatie. Vaak is dit de gemeente. U moet dus altijd eerst een minnelijk traject hebben geprobeerd voordat u in aanmerking komt voor een Wsnp-traject.

  Als de aanvraag is ingediend, wordt u opgeroepen door de rechter voor een hoorzitting. Tijdens de hoorzitting wordt uw situatie besproken. De rechter beslist daarna of u wel of niet in aanmerking komt voor een Wsnp-traject.

  Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan moet uw partner ook het verzoekschrift ondertekenen.

 • Ik heb al eens in de Wsnp gezeten. Mag ik een nieuwe aanvraag indienen?

  Is uw Wsnp-traject eerder tussentijds beëindigd zonder schone lei? Dan moet u 10 jaar wachten voordat u een nieuwe aanvraag kunt doen.

  Is uw Wsnp-traject tussentijds beëindigd omdat alle schulden betaald zijn of omdat u zelf uw schulden kon betalen? Dan kunt u mogelijk eerder dan 10 jaar een nieuwe aanvraag doen.

Terug naar boven Shape