Overslaan en naar de inhoud gaan
Stap 1

Het begin van het Wsnp-traject

Bij toelating tot het Wsnp-traject wijst de rechter een bewindvoerder en een rechter-commissaris aan. De bewindvoerder stelt de schuldeisers op de hoogte van de toelating tot de Wsnp en vraagt of zij de schulden aan hem/haar kenbaar maken.

De bewindvoerder bekijkt alle schulden en controleert uw inkomsten. Vervolgens wordt het vrij te laten bedrag berekend. Dit is het bedrag dat u per maand mag gebruiken om van te leven. De rest gaat naar de aflossing van uw schulden.

Stap 2

Tijdens het Wsnp-traject

Tijdens het Wsnp-traject heeft u een aantal plichten. Uw bewindvoerder neemt de beslissingen over uw spullen en uw financiën (de boedel). U heeft een inspanningsverplichting om zo veel mogelijk te verdienen en uw lasten zo laag mogelijk te houden. Op deze manier kunt u zo goed mogelijk uw schulden aflossen. De bewindvoerder ziet toe op deze inspanningsverplichting.

De rechter-commissaris controleert de werkzaamheden van de bewindvoerder tijdens uw Wsnp-traject. De bewindvoerder moet via verslagen zijn werkzaamheden bij de rechter-commissaris verantwoorden.

Stap 3

Het einde van het Wsnp-traject

Als uw Wsnp-traject eindigt, stopt ook de bewindvoering. Beëindiging kan zowel tussentijds als na het einde van de afgesproken periode. In beide gevallen maakt de bewindvoerder een slotuitdelingslijst op.

In de slotuitdelingslijst staat hoeveel wordt afbetaald aan de schuldeisers die zich gemeld hebben. Als u zich aan al uw verplichtingen heeft gehouden, adviseert de bewindvoerder de rechter positief over uw schone lei. Krijgt u geen schone lei? Dan blijven de schulden bestaan en wordt u failliet verklaard.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
Elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
 • Welke verplichtingen heb ik in de Wsnp?

  In de Wsnp moet u er alles aan doen om uw schulden af te lossen. U heeft de volgende verplichtingen:

  • Afdrachtverplichting: één van de belangrijkste verplichtingen is dat u een gedeelte van uw inkomen afdraagt aan de boedelrekening. Op deze rekening wordt gespaard, zodat u na 3 jaar een gedeelte van de schulden kunt aflossen.
  • Inlichtingenplicht: u moet uw bewindvoerder op de hoogte houden over alles wat van invloed is op uw situatie, zoals een huwelijk, samenwonen of het verkrijgen van een erfenis. De bewindvoerder moet hier niet om vragen; u moet dit uit uzelf melden.
  • Inspanningsverplichting: u moet zoveel mogelijk inkomsten voor de schulden proberen te krijgen, dus de bewindvoerder kan u vragen extra te solliciteren.
  • U mag geen nieuwe schulden maken.

  Als u niet aan deze verplichtingen voldoet, kan de bewindvoerder aan de rechter vragen om de Wsnp-traject te beëindigen. U krijgt dan geen schone lei en de schuldeisers kunnen de schulden weer bij u innen.

 • Wat als ik de verplichtingen uit de Wsnp niet nakom?

  Als u zich niet aan de voorwaarden houdt, wordt uw Wsnp-traject misschien wel tussentijds beëindigd. Dit betekent dat alle schuldeisers de schulden weer bij u kunnen innen (door bijvoorbeeld beslag te leggen).

  Faillissement

  U kunt ook failliet verklaard worden. U krijgt dan een curator toegewezen en er wordt een rechter-commissaris benoemd. Als u niet genoeg inkomen of opbrengst uit verkoop van uw spullen heeft, zal het faillissement worden opgeheven wegens ‘gebrek aan baten’. Dit betekent dat de schulden niet worden afgelost en de schuldeisers de vorderingen weer bij u kunnen innen. Vaak worden de kosten van het faillissement ook door u betaald.

  Bent u het niet eens met de tussentijdse beëindiging? U heeft slechts 8 dagen na de uitspraak van rechter om in hoger beroep te gaan. U heeft hiervoor een advocaat nodig. Neem contact op met een van onze juristen.

  Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
  Elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
  U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
  Bekijk alle contactmogelijkheden
Terug naar boven Shape