U bepaalt zelf of u een erfenis (beneficiair) aanvaardt of verwerpt. Maar als u in de bijstand of een schuldhulptraject zit, mag u dat soms niet zelf beslissen. Of er zijn andere regels waarmee u rekening moet houden. Vertel uw contactpersoon of schuldhulpverlener daarom zo snel mogelijk na het overlijden dat u erfgenaam bent geworden.
Erfenis en bijstandsuitkering
Ontvangt u een bijstandsuitkering en krijgt u een erfenis? Dan moet u zich houden aan de regels van uw gemeente.
U mag bijvoorbeeld een positieve erfenis meestal niet verwerpen. De gemeente kan dat zien als een ‘benadelingshandeling’. U kunt namelijk geld krijgen om van te leven, maar neemt dat niet aan. De gemeente kan dan beslissen uw uitkering tijdelijk helemaal te stoppen of te verlagen. Of uw deel van de erfenis opvragen bij de andere erfgenamen.
Aanvaardt u de erfenis en heeft u daardoor te veel spaargeld voor een bijstandsuitkering? Dan kan de gemeente uw uitkering stoppen. U mag uw erfenis niet te snel opmaken. Vraag uw gemeente wat de regels hiervoor zijn.
Als uw spaargeld weer laag genoeg is, kunt u mogelijk opnieuw een bijstandsuitkering krijgen. Uw nieuwe bijstandsuitkering vraagt u dan zelf aan.
Erfenis en schuldhulpverlening
Zit u in de schuldhulpverlening? Vertel uw consulent of casemanager van de gemeente zo snel mogelijk na het overlijden dat u erfgenaam werd. Bespreek samen uw situatie. U kunt het geld uit de erfenis gebruiken om uw schulden te betalen.
Erfenis en bewindvoerder
Een bewindvoerder of curator moet beneficiair aanvaarden of verwerpen. Voor verwerpen heeft hij toestemming nodig van de rechter. Hij krijgt de toestemming alleen als hij kan laten zien dat de erfenis negatief is.
Als u in de WSNP zit, beslist uw WSNP-bewindvoerder of u de erfenis aanvaardt of verwerpt. Hij kan beneficiair aanvaarden of met toestemming van de rechter verwerpen.