Logo
Cookie Privacy

Wat kan ik doen als ik tijdelijk geen inkomen heb?

Heeft u tijdelijk weinig of geen inkomen? Misschien heeft u recht op een uitkering of een toeslag. Verder is het belangrijk om een duidelijk overzicht te maken van uw uitgaven. Kijk waarop u kunt besparen en met wie u betaalafspraken kunt maken.

Stap 1

Controleer of u recht heeft op een uitkering

Vraag uw gemeente of u recht heeft op een bijstandsuitkering.

Bent u uw baan verloren? Vraag dan eerst aan UWV of u recht heeft op een uitkering, zoals een WW-uitkering of WIA-uitkering.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 2

Vraag een toeslag aan

Er zijn verschillende regelingen om mensen met een lager inkomen te helpen. Denk aan zorgtoeslag of huurtoeslag. Op de website van de Belastingdienst kunt u een proefberekening maken van de toeslagen die u kunt krijgen. 

Krijgt u al zorgtoeslag of huurtoeslag? Dan heeft u misschien recht op meer, na het doorgeven van uw juiste inkomen aan de Belastingdienst.

Let op

Als uw inkomen weer stijgt, moet u soms toeslagen terugbetalen. Houd hier rekening mee als u een toeslag aanvraagt.


Toeslag van UWV

Krijgt u een uitkering van UWV? Dan heeft u misschien ook recht op een toeslag van UWV op uw uitkering.

Minimaregelingen

Vraag bij uw gemeente naar de minimaregelingen. Dit zijn extra’s bij een laag inkomen, zoals een kortingspas of een toeslag op uw inkomen. Het verschilt per gemeente welke hulp u kunt krijgen.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 3

Maak een overzicht van uw uitgaven

Maak een lijst van al uw uitgaven. Denk aan vaste lasten, maar ook aan kosten voor boodschappen, kleding of vervoer. Gebruik voor het overzicht een papieren of digitaal huishoudboekje.

Heeft u hulp nodig bij uw administratie? Er zijn veel organisaties die hierbij gratis hulp bieden. Uw gemeente kan met u kijken welke hulp u precies nodig heeft. En bij wie u hiervoor terecht kunt.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 4

Kijk waarop u kunt besparen

Maak een lijst van uitgaven waarop u kunt besparen. Weet u niet goed waar u moet beginnen? Dan kunt u gratis digitaal advies krijgen van het Nibud. U vergelijkt dan uw uitgaven met die van andere mensen in uw situatie. En u krijgt tips over geld besparen.

Abonnementen

Kijk ook goed naar uw abonnementen. Heeft u alle abonnementen nodig? Of zijn er abonnementen die u kunt opzeggen, bijvoorbeeld tot het weer financieel beter gaat? Controleer wel wanneer u mag opzeggen.

Heeft u een abonnement toch nodig? Kijk dan of u kunt overstappen naar een goedkopere aanbieder.

Dure aankopen

Denk goed na over dure aankopen. Heeft u die nieuwe telefoon echt nodig? Probeer de dure aankoop pas te doen als uw financiële situatie beter is. Kunt u de aankoop niet uitstellen? Kies dan voor iets goedkopers.

Kijk ook goed naar de spullen die u al in huis hebt. Misschien kunt u spullen verkopen die u niet nodig heeft, bijvoorbeeld via Marktplaats. Of misschien kunt u een dure auto of laptop inruilen voor een goedkoper model.

Heeft u spijt van een aankoop? Een aankoop via internet mag u meestal binnen 14 dagen terugdraaien.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 5

Maak afspraken als u niet kunt betalen

Lukt het toch niet om alle rekeningen te betalen? Neem dan contact op met het bedrijf. Leg de situatie uit en vraag om uitstel van betaling. Of stel een betalingsregeling voor. Zo kunt u incassokosten voorkomen. Vraag of zij de gemaakte afspraken voor u op papier zetten. En bewaar dit goed. Dit voorkomt problemen in toekomst.

Onterechte rekening

Krijgt u een rekening van een incassobureau? Controleer of u de rekening echt moet betalen. Gaat het om een oude rekening? Of heeft u nooit iets gekocht bij het bedrijf? Dan hoeft u de rekening misschien niet te betalen.

Twijfelt u of u een rekening moet betalen? Neem dan contact op met een van onze juristen.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 6

Vraag uw gemeente om hulp

Geldproblemen kunnen veel stress met zich meebrengen. En daardoor kan het lastig zijn om zelf de oplossing te vinden. Merkt u dat u de problemen groter worden en dat u er zelf niet meer uitkomt? Vraag dan op tijd om hulp. Wacht u hiermee, dan worden de problemen steeds groter en wordt het lastiger om een oplossing te vinden.

Ga naar uw gemeente en vraag om de mogelijkheden voor schuldhulpverlening. Zijn de problemen nog niet zo groot dat u recht heeft op schuldhulpverlening? Dan kan uw gemeente vertellen welke organisaties u wel kunnen helpen.

Bent u geholpen met deze informatie?

Bel gratis

Bel gratis

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Bekijk alle contactmogelijkheden

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven