Overslaan en naar de inhoud gaan

Het product is niet goed

Heeft u bij een bedrijf een product gekocht dat niet goed werkt? Dan heeft u een ondeugdelijk product gekocht.

Repareren, vervangen en koop ongedaan maken

Heeft u een ondeugdelijk product gekocht? Dan moet de verkoper het product repareren of vervangen. Weigert de verkoper dit of reageert hij niet? Dan mag u de koop ontbinden en dus ongedaan maken. De verkoper krijgt het product terug en u krijgt uw geld terug. 

Heeft u bij een particulier gekocht? Dan zijn uw rechten anders.

De verkoper heeft onjuiste informatie verstrekt

Heeft de verkoper u geen, te weinig of onjuiste informatie gegeven, terwijl hij kon weten dat die informatie belangrijk voor u was bij het sluiten van de koop? En had u de overeenkomst niet gesloten als u vooraf de juiste informatie wel had gehad? Dan kunt u de koop misschien ongedaan maken vanwege 'dwaling'. Denkt u dat hiervan sprake is? Stuur de verkoper dan een aangetekende brief. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief dwaling. Geef hierin aan dat u de koop wilt 'vernietigen' vanwege dwaling.  

Wilt u weten of dwaling op uw situatie van toepassing is? Neem dan contact op met een van onze juristen

Ik wil gebruik maken van een bedenktijd

 • Ik heb aan de deur/op straat gekocht

 • Ik heb via internet of telefoon van een bedrijf gekocht

 • Ik heb via Marktplaats gekocht

 • Ik heb in de winkel gekocht

Meer informatie over dit onderwerp
 • Hoe maak ik een koop buiten de verkoopruimte of op afstand binnen de bedenktijd ongedaan?

  Laat de verkoper weten dat u gebruik maakt van de wettelijke bedenktijd om de overeenkomst te ontbinden. Gebruik hiervoor het herroepingsformulier van de verkoper.

  Heeft de verkoper geen formulier? Stuur dan een aangetekende brief waarin u vraagt om de aankoop te ontbinden omdat u zich heeft bedacht.

  U moet het product binnen 14 dagen nadat u de koop heeft geannuleerd terugsturen, tenzij er in de overeenkomst is afgesproken dat de verkoper het product komt ophalen. U betaalt de verzendkosten voor het terugsturen als de verkoper u dit van te voren heeft laten weten. Als dat niet het geval is, dan moet de verkoper deze kosten betalen. U kunt de koop ook annuleren voordat u het product heeft ontvangen. Zo bespaart u kosten voor het terugzenden van het product.

  Heeft u al betaald? Dan is de verkoper verplicht de betaling binnen 14 dagen aan u terug te storten. Ook de bezorgkosten moet de verkoper aan u terugbetalen.

  Het herroepingsformulier of de brief moet uiterlijk de 14e dag van uw bedenktijd zijn verzonden. Bewaar het verzendbewijs of de ontvangstbevestiging én een kopie van uw brief of van het formulier goed. U moet namelijk bewijzen dat u de koop op tijd heeft geannuleerd.

 • Wat kan ik doen als de verkoper mij niet over de wettelijke bedenktijd informeert?

  De verkoper is verplicht u te informeren over de bedenktijd. Doet hij dit niet, dan kan de bedenktijd worden verlengd tot maximaal 12 maanden.

  Stuur in dit geval binnen 12 maanden na ontvangst een aangetekende brief waarin u de overeenkomst ontbindt. Geef aan dat u het product toch niet wenst en het terugstuurt. Zet in de brief dat de verkoper zich niet heeft gehouden aan de informatieplicht en dat u daarom een langere bedenktijd heeft.

  Als de verkoper u toch nog wijst op de bedenktijd, dan gaat vanaf dat moment de bedenktijd van 14 dagen alsnog lopen.

 • Wanneer zit ik aan een abonnement vast als ik via de telefoon ben benaderd?

  Wordt u door een bedrijf gebeld voor bijvoorbeeld het afsluiten van een telefoonabonnement en heeft u ja gezegd? Dan is de overeenkomst pas geldig als u na het telefoongesprek de overeenkomst heeft ondertekend of per e-mail heeft bevestigd. Dit heet het 'schriftelijkheidsvereiste'.

  Het schriftelijkheidsvereiste geldt als een bedrijf u telefonisch benadert voor overeenkomsten voor een dienst die geregeld verricht wordt. Dit is bijvoorbeeld:

  • een abonnement op een sportschool
  • een abonnement op een glazenwasser
  • een telefoonabonnement
  • een overeenkomst tot het leveren van gas, elektra, warmte en water

  Heeft u de overeenkomst niet 'schriftelijk' bevestigd, terwijl dit wel moest? Dan is de overeenkomst niet geldig.

  Wilt u niet telefonisch benaderd worden door bedrijven? Meldt u zich dan aan bij het Bel-me-niet-Register.

Terug naar boven Shape