Logo Het Juridisch Loket
Cookie Privacy

Hoe kan ik bewindvoering aanvragen?

Lukt het niet om uw geldzaken te regelen? Dan kunt u beschermingsbewind aanvragen. Iemand anders regelt dan uw geldzaken. U vraagt dit aan bij de rechter. Ook voor een familielid kunt u deze bewindvoering aanvragen.

Reden bewindvoering

Bij beschermingsbewind regelt iemand anders de geldzaken van u of uw familielid. Bij de aanvraag moet u vertellen waarom dit nodig is. U kunt om een beschermingsbewindvoerder vragen:

  • bij psychische problemen

  • bij lichamelijke problemen of ziekte

  • omdat u of uw familielid niet met geld om kan gaan

  • bij schulden

Bent u geholpen met deze informatie?

Kies uw situatie:

Bewindvoering aanvragen voor mezelf
Bewindvoering aanvragen voor een familielid

Bewindvoering aanvragen voor mezelf

Lukt het u niet goed om met uw geld om te gaan? Dan kunt u een beschermingsbewindvoerder vragen u te helpen met uw geldzaken.

U vraagt bewindvoering aan bij de kantonrechter bij u in de buurt. U kunt ook laten weten wie u het liefst als bewindvoerder wilt: een professionele bewindvoerder of een familielid.

Professioneel bewindvoerder aanvragen

Een professioneel bewindvoerder moet aan eisen voldoen. De bewindvoerder geeft elk jaar uitleg over uw geldzaken bij de rechter. Dit heet ‘rekening en verantwoording’.

Wilt u een professioneel bewindvoerder? Dan kunt u dit doorgeven op het aanvraagformulier van de rechtbank. U kunt ook invullen wie u als professioneel bewindvoerder wilt.

Familielid als bewindvoerder

Wilt u een familielid als bewindvoerder? Vraag deze persoon dan om de 'bereidverklaring' van de aanvraag in te vullen. Stuur dit formulier mee naar de rechter. Zo weet de kantonrechter om wie het gaat.

Van bewindvoerder veranderen

Heeft u al een bewindvoerder, maar wilt u iemand anders? Stuur dan een brief naar de rechtbank. Vraag uw nieuwe bewindvoerder om de 'bereidverklaring' van de aanvraag in te vullen. Stuur dit formulier mee naar de rechtbank.

Bent u geholpen met deze informatie?

Bewindvoering aanvragen voor een familielid

U kunt beschermingsbewind aanvragen voor een familielid als die zijn geldzaken niet kan regelen. U kunt bewind aanvragen voor uw:

  • echtgenoot of partner
  • vader of moeder
  • kind of kleinkind
  • broer of zus
  • oom of tante
  • neef of nicht

U vraagt bewindvoering aan bij de kantonrechter in de buurt van uw familielid.

Professioneel bewindvoerder aanvragen

U kunt een professionele bewindvoerder vragen de geldzaken van uw familielid te regelen. Deze moet aan eisen voldoen. Op het aanvraagformulier vult u in wie u als bewindvoerder wilt.

Familielid als bewindvoerder

Wilt u een niet-professionele bewindvoerder, bijvoorbeeld een familielid? Vraag deze persoon dan de 'bereidverklaring' van de aanvraag in te vullen. En stuur dit formulier mee naar de rechtbank. Zo weet de kantonrechter wie bewindvoerder wil worden.

Wilt u zelf bewindvoerder worden van uw familielid? Vul dan uw eigen gegevens in op het formulier van de rechtbank. Doe hier de bereidverklaring bij.

De rechter bepaalt of een familielid in staat is om de geldzaken goed te regelen. Hiervoor moet het familielid aan de eisen van de rechter voldoen. De persoon die bewindvoerder wil worden, mag bijvoorbeeld zelf geen schulden hebben. De niet-professionele bewindvoerder geeft elk jaar uitleg bij de rechter over hoe het met de geldzaken gaat. Dit heet 'rekening en verantwoording'.

Bent u geholpen met deze informatie?

Bekijk onze video

Moet ik tekenen om mijn dochter onder bewind te stellen?

Meer informatie over dit onderwerp

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Hoe dien ik een klacht in tegen mijn bewindvoerder?
Logo Het Juridisch Loket

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso
Logo Ministerie van Justitie en Veiligheid

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven