Logo
Cookie Privacy

Word ik mijn huis uitgezet als ik een huurachterstand heb?

Bij een huurachterstand kunt u uw huis uitgezet worden. Dat mag alleen met toestemming van de rechter. Probeer huisuitzetting te voorkomen door een betalingsregeling af te spreken. U mag in elk geval in de woning blijven tot na de rechtszaak.

Ga meteen naar

Veelgestelde vragen
Stap 1

Vraag om een betalingsregeling

Neem zo snel mogelijk contact op met uw verhuurder en vraag om een betalingsregeling voor uw huurachterstand. U spreekt dan af om de schuld in delen te betalen. Als u steeds op tijd betaalt, mag u in de woning blijven. Gaat uw verhuurder niet akkoord? Dan kan hij de rechter vragen het huurcontract te stoppen.
Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 2

Protesteer via een brief of e-mail

Uw verhuurder moet u eerst per brief of e-mail laten weten dat hij uw huurcontract wil stoppen als u niet betaalt. Daarna mag hij pas naar de rechter.

Reageer schriftelijk op deze brief. Leg de verhuurder uit dat u het niet eens bent met het stoppen van uw huurcontract en waarom.

Klopt de huurachterstand niet volgens u? Stuur dan een overzicht met betaalbewijzen. Klopt de huurachterstand wel? Leg dan uit hoe dit komt of waarom u vaak te laat betaalt.

Als u nog geen betalingsregeling heeft, vraag daar dan om bij uw verhuurder.

Misschien zorgt uw brief ervoor dat uw verhuurder geen rechtszaak start. Als hij toch naar de rechter gaat, mag u in elk geval in uw huis blijven tot na de rechtszaak.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 3

Ga naar de rechtszaak

Als uw verhuurder een rechtszaak begint, krijgt u een dagvaarding. Dit is een uitnodiging om voor de rechter te komen.

U bent niet verplicht om naar de rechtszaak te gaan. Maar het is wel verstandig. Gaat u niet? Dan wint uw verhuurder meestal de rechtszaak en moet u uw huis uit.

De rechter stopt uw huurcontract vaak bij een huurachterstand van 3 maanden of meer. Of als u regelmatig te laat betaalt. Als de rechter uw huurcontract stopt, moet u uw huis uit.

Schuldhulpverlening gemeente

Uw verhuurder is verplicht om uw huurachterstand te melden bij de gemeente, zodat u in aanmerking komt voor schuldhulpverlening. Hij moet u daar van tevoren een brief of e-mail over sturen. Als u niet wil dat uw verhuurder uw huurachterstand bij de gemeente meldt, laat hem dat dan schriftelijk weten.

Kreeg u niet deze brief of e-mail van uw verhuurder? Dan kan de rechter beslissen dat u in uw woning mag blijven.

Start uw verhuurder een rechtszaak, en krijgt u een dagvaarding? Neem dan contact op met een van onze juristen.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 4

Vraag uw verhuurder om een laatste kans

Geeft de rechter uw verhuurder toestemming om uw huurcontract te stoppen? Dan mag uw verhuurder u uit de woning zetten.

Uw verhuurder is niet verplicht om dit te doen. Vraag uw verhuurder daarom of u toch in de woning mag blijven als u de huurachterstand in één keer betaalt. Of probeer nog een keer een betalingsregeling af te spreken, zoals in stap 1. Uw verhuurder mag dit weigeren.

Als u schulden heeft, vraag dan de gemeente om hulp. Soms kan een schuldhulpverlener een betalingsregeling voor u afspreken met de verhuurder en huisuitzetting voorkomen.

Bent u geholpen met deze informatie?

Hoe werkt schuldhulpverlening van de gemeente?

Stap 5

Houd u aan de uitspraak van de rechter

Kunt u de huisuitzetting niet voorkomen? Dan moet u zich houden aan de uitspraak van de rechter. Hierin staat op welke datum u de woning moet verlaten.

Verlaat de woning op tijd. En lever de woning goed op: leeg en netjes. Doet u dat niet? Dan ontruimt de deurwaarder uw woning. Alle kosten voor de ontruiming moet u betalen. Dit zijn hoge kosten.

Bent u geholpen met deze informatie?

Meer informatie over dit onderwerp

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Wat kan ik doen als ik een huurachterstand heb?
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven