Overslaan en naar de inhoud gaan
Ga meteen naar
Stap 1

Vraag om een betalingsregeling

Neem zo snel mogelijk contact op met uw verhuurder en vraag om een betalingsregeling voor uw huurachterstand. U spreekt dan af om de schuld in delen te betalen. Als u steeds op tijd betaalt, mag u in de woning blijven. Gaat uw verhuurder niet akkoord? Dan kan hij de rechter vragen het huurcontract te stoppen.

Stap 2

Protesteer via een brief of e-mail

Uw verhuurder moet u eerst per brief of e-mail laten weten dat hij uw huurcontract wil stoppen als u niet betaalt. Daarna mag hij pas naar de rechter.

Reageer schriftelijk op deze brief. Leg de verhuurder uit dat u het niet eens bent met het stoppen van uw huurcontract en waarom.

Klopt de huurachterstand niet volgens u? Stuur dan een overzicht met betaalbewijzen. Klopt de huurachterstand wel? Leg dan uit hoe dit komt of waarom u vaak te laat betaalt.

Als u nog geen betalingsregeling heeft, vraag daar dan om bij uw verhuurder.

Misschien zorgt uw brief ervoor dat uw verhuurder geen rechtszaak start. Als hij toch naar de rechter gaat, mag u in elk geval in uw huis blijven tot na de rechtszaak.

Stap 3

Ga naar de rechtszaak

Als uw verhuurder een rechtszaak begint, krijgt u een dagvaarding. Dit is een uitnodiging om voor de rechter te komen.

U bent niet verplicht om naar de rechtszaak te gaan. Maar het is wel verstandig. Gaat u niet? Dan wint uw verhuurder meestal de rechtszaak en moet u uw huis uit.

De rechter stopt uw huurcontract vaak bij een huurachterstand van 3 maanden of meer. Of als u regelmatig te laat betaalt. Als de rechter uw huurcontract stopt, moet u uw huis uit.

Schuldhulpverlening gemeente

Uw verhuurder is verplicht om uw huurachterstand te melden bij de gemeente, zodat u in aanmerking komt voor schuldhulpverlening. Hij moet u daar van tevoren een brief of e-mail over sturen. Als u niet wil dat uw verhuurder uw huurachterstand bij de gemeente meldt, laat hem dat dan schriftelijk weten.

Kreeg u niet deze brief of e-mail van uw verhuurder? Dan kan de rechter beslissen dat u in uw woning mag blijven.

Start uw verhuurder een rechtszaak, en krijgt u een dagvaarding? Neem dan contact op met een van onze juristen.

Stap 4

Vraag uw verhuurder om een laatste kans

Geeft de rechter uw verhuurder toestemming om uw huurcontract te stoppen? Dan mag uw verhuurder u uit de woning zetten.

Uw verhuurder is niet verplicht om dit te doen. Vraag uw verhuurder daarom of u toch in de woning mag blijven als u de huurachterstand in één keer betaalt. Of probeer nog een keer een betalingsregeling af te spreken, zoals in stap 1. Uw verhuurder mag dit weigeren.

Als u schulden heeft, vraag dan de gemeente om hulp. Soms kan een schuldhulpverlener een betalingsregeling voor u afspreken met de verhuurder en huisuitzetting voorkomen.

Stap 5

Houd u aan de uitspraak van de rechter

Kunt u de huisuitzetting niet voorkomen? Dan moet u zich houden aan de uitspraak van de rechter. Hierin staat op welke datum u de woning moet verlaten.

Verlaat de woning op tijd. En lever de woning goed op: leeg en netjes. Doet u dat niet? Dan ontruimt de deurwaarder uw woning. Alle kosten voor de ontruiming moet u betalen. Dit zijn hoge kosten.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Kan ik iets doen tegen de uitspraak van de rechter?

  U kunt in hoger beroep gaan. Een hogere rechter kijkt dan opnieuw naar uw situatie. Neem hierover contact op met een van onze juristen.

 • Moet ik nog huur betalen als ik mijn huis uit moet?

  U moet de huur betalen zolang u in de woning woont. En u moet uw huurachterstand betalen.
  Bij een huisuitzetting betaalt u ook:

 • Waar moet ik naartoe als de verhuurder mij uit huis zet?

  U moet zelf op zoek naar een andere plek om te wonen. Neem contact op met uw gemeente. Misschien kunt u tijdelijke opvang krijgen, of voorrang (urgentie) op de wachtlijst voor huurwoningen.

 • Mag de deurwaarder mij uit huis zetten als ik hierdoor in de problemen kom?

  Als de deurwaarder een uitspraak van de rechter heeft, mag hij u uit huis zetten.

  In 3 situaties is huisuitzetting soms niet redelijk:

  • U krijgt hulp van uw gemeente om uw schulden af te lossen.
  • De huisuitzetting is levensbedreigend.
  • Na de uitspraak wacht de verhuurder erg lang met ontruimen. Hij neemt ook geen contact met u op.

  Denkt u dat de huisuitzetting niet redelijk is? Dan kunt u een ‘executiegeschil’ starten bij de rechter. U maakt dan bezwaar tegen de uitvoer van het vonnis door de deurwaarder. En u vraagt de rechter om de huisuitzetting tegen te houden.

  Bel gratis 0800 - 8020 Gratis persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.
  Bekijk alle contactmogelijkheden
Terug naar boven Shape