Aanmelden voor schuldhulpverlening
U kunt uzelf aanmelden voor schuldhulpverlening bij de gemeente. Binnen 4 weken na uw aanmelding moet uw gemeente het eerste gesprek plannen.
Heeft u met spoed hulp nodig door een moeilijke situatie? Dan krijgt u vaak binnen 3 dagen hulp. Bijvoorbeeld bij:
Aanbod gemeente
Soms biedt de gemeente u schuldhulp aan, zonder dat u zich aanmeldt. Dit kan gebeuren bij een achterstand in de betaling van uw huur, zorgverzekering, energie of water. De schuldeiser moet dit melden bij de gemeente. De gemeente nodigt u daarna uit voor een gesprek en onderzoekt of u schuldhulpverlening nodig heeft.
Minnelijk schuldentraject
Voldoet u aan de voorwaarden van uw gemeente? Dan krijgt u een schuldhulpverlener. En u begint met het minnelijk schuldentraject. Uw schuldhulpverlener probeert dan afspraken te maken met uw schuldeisers. Dit zijn alle personen en organisaties bij wie u schuld heeft. Zij hoeven niet mee te werken.
Tijdens het minnelijk traject kunt u 3 soorten hulp krijgen van de gemeente:
- schuldbemiddeling
- dwangakkoord
- saneringskrediet
Schuldbemiddeling door schuldhulpverlener
Bij schuldbemiddeling neemt uw schuldhulpverlener contact op met uw schuldeisers om betaalafspraken te maken.
Uw schuldhulpverlener:
- maakt een plan om uw schulden op te lossen
- maakt schriftelijke afspraken met u
- betaalt in het begin uw vaste kosten
- geeft u weekgeld voor uw dagelijkse uitgaven
Binnen 3 jaar betaalt u zoveel mogelijk schulden af. Wat daarna aan schuld overblijft, hoeft u vaak niet meer te betalen. Dit heet een schone lei. Vindt de rechter dat u niet genoeg meewerkte? Dan kan hij de periode verlengen van 3 jaar naar maximaal 5 jaar.
Dwangakkoord met schuldeisers
Willen uw schuldeisers niet meewerken aan betaalafspraken? Dan kunt u de rechter vragen om een ‘dwangakkoord’. Bijvoorbeeld als een schuldeiser geen goede reden heeft om uw betaalvoorstel te weigeren. De rechter dwingt de schuldeisers dan om mee te werken. Uw schuldhulpverlener helpt u bij de aanvraag.
Saneringskrediet van gemeente
U kunt ook een lening krijgen van de gemeente. Dit heet een saneringskrediet. De gemeentelijke kredietbank of stadsbank betaalt de schuldeisers af. Zo voorkomt u problemen zoals het kwijtraken van uw huurhuis. U moet de lening binnen 3 jaar met rente terugbetalen aan de gemeente.
Wettelijk schuldentraject
Lukt het minnelijk traject niet? Werken uw schuldeisers bijvoorbeeld niet mee? Dan kunt u de rechter vragen om toelating tot het wettelijk traject. Dit heet de Wet schuldsanering natuurlijk personen (Wsnp). De gemeente kan u hierbij helpen.