Logo
Cookie Privacy

Wat kan ik doen als ik een huurachterstand heb?

Probeer de huurachterstand zo snel mogelijk toch te betalen. Lukt dat niet? Neem op tijd contact op met uw verhuurder en probeer een betaalafspraak te maken. Zo voorkomt u mogelijk extra kosten. In het ergste geval moet u weg uit uw woning.

Ga meteen naar

Veelgestelde vragen
Stap 1

Neem contact op met uw verhuurder

Neem zo snel mogelijk contact op met uw verhuurder. Leg uit dat u op dit moment niet kunt betalen, ook al wilt u dat wel. Vraag of u later mag betalen.

Doe dit zo snel mogelijk. Dan is de kans groter dat uw verhuurder het goed vindt als u iets later betaalt. Ook voorkomt u mogelijk extra kosten, zoals buitengerechtelijke incassokosten.

Heeft uw verhuurder al een deurwaarder om hulp gevraagd om u te laten betalen? Maak dan een betaalafspraak met de deurwaarder.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 2

Spreek een betalingsregeling af

Lukt het niet om de hele achterstand in een keer te betalen? Vraag dan of u de achterstand in delen mag betalen. Dit heet een betalingsregeling. Spreek af welk bedrag u per keer moet betalen en wanneer.

Zorg dat u elke maand genoeg geld overhoudt om van te leven:

  • Maak een berekening van uw beslagvrije voet. Dat is het deel van uw inkomen dat u nodig heeft om uw vaste kosten te betalen.
  • Alles wat u verdient boven uw beslagvrije voet, kunt u gebruiken om uw huurachterstand te betalen.
Vraag schriftelijk bewijs

Gaat uw verhuurder akkoord met een betalingsregeling? Vraag dan om schriftelijk bewijs van de afspraken. Dit kan een brief, e-mail of sms-bericht zijn. Hierin moet in elk geval staan hoeveel u moet betalen en wanneer.

Het is verstandig om de huur via uw bankrekening te betalen, dan heeft u bewijs.

Betaalt u de huur contant? Vraag de verhuurder dan om een schriftelijk bewijs van uw betaling. Hij kan u bijvoorbeeld e-mailen dat hij de huur van mei heeft ontvangen. Bewaar deze schriftelijke bewijzen goed.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 3

Houd u aan de afspraken

Als u zich niet aan de betaalafspraken houdt, kan de verhuurder ontruiming vragen aan de rechter. Houd u zich daarom zo goed mogelijk aan de betalingsregeling, zodat uw huurachterstand steeds kleiner wordt.

Zorg ook dat u geen nieuwe huurachterstand krijgt. Betaal de maandelijkse huur dus op tijd. Lukt dit niet? Neem dan direct contact op met uw verhuurder om samen een oplossing te vinden.

Bent u geholpen met deze informatie?

Meer informatie over dit onderwerp

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Word ik mijn huis uitgezet als ik een huurachterstand heb?
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven