1. Woning
Huurwoning
In het huurcontract staat wie huurder is van de woning. Staat u niet als (mede)huurder in het contract? Dan mag u soms niet in de woning blijven. Bijvoorbeeld bij overlijden van de huurder of als de relatie stopt.
Voorkom problemen door het medehuurderschap tijdens het samenwonen aan te vragen.
Koopwoning
Woont u samen in een koopwoning? In het koopcontract staat wie de eigenaar of eigenaren van de woning zijn. In de hypotheekakte staat wie verantwoordelijk is voor de hypotheek.
In uw samenlevingscontract kunt u afspraken over de koopwoning maken. Denk hierbij aan de verdeling van de vaste lasten. Of van de (over)waarde als u de woning verkoopt.
Bent u geen eigenaar van de woning? Dan kunt u afspreken dat u er bij het einde van de relatie nog tijdelijk gebruik van mag maken. Dit heet een tijdelijk of voortgezet gebruiksrecht.
2. Bezittingen en schulden
Spullen die u samen koopt, zijn van u samen. Spullen die u zelf kocht, blijven van u. Behalve als u hier andere afspraken over heeft gemaakt in het samenlevingscontract. Dit geldt ook voor schulden die u samen of alleen maakt.
U moet kunnen bewijzen dat spullen van u zijn. Houd daarom een administratie bij. Dit kunt u ook afspreken in het samenlevingscontract.
3. Kinderen
Als u samenwoont en een kind krijgt, is alleen de moeder juridisch ouder. De moeder heeft ook alleen het ouderlijk gezag. Als u als partner dezelfde rechten en verantwoordelijkheden wil, moet u het kind bij de gemeente erkennen. Door erkenning krijgt u meestal automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag.
Erkende u het kind vóór 1 januari 2023? Dan heeft u niet automatisch het ouderlijk gezag. U moet samen het ouderlijk gezag aanvragen bij de rechtbank.
Gaat u uit elkaar en heeft u samen het ouderlijk gezag over de kinderen? Dan moet u samen een ouderschapsplan maken. U moet ook afspraken maken over de kinderalimentatie.
4. Erven
Als u samenwoont bent u geen erfgenaam van elkaar. Wilt u dat uw partner uw erfgenaam wordt? Dan moet u dit regelen in een testament.
5. Scheiden
Gaat u uit elkaar, dan hoeft u niet naar de rechter. In uw samenlevingscontract staat hoe u dit contract stopt. Soms heeft u hierin ook afgesproken hoe u de woning, spullen of schulden verdeelt. Maakte u hier geen afspraken over? Dan doet u dit bij het einde van uw relatie.