Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijn huur is all-in

Stuurt de verhuurder u een jaarafrekening voor servicekosten en vraagt hij u bij te betalen? Meld de verhuurder dan dat dit bij all-in huur niet is toegestaan.

De verhuurder mag u bij een all-in huurprijs geen jaarafrekening sturen voor servicekosten, gas, elektriciteit of water (nutsvoorzieningen). U betaalt hiervoor al een vast bedrag. Daarom hoeft u niet bij te betalen voor deze kosten. Maar u krijgt ook geen geld terug als deze kosten lager blijken te zijn.

Splitsen all-in huur

Kunt u geen huurtoeslag aanvragen omdat u niet weet wat uw rekenhuur is? Of vermoedt u dat u te veel betaalt aan huur, servicekosten of nutsvoorzieningen? Dan moet u weten wat u voor de losse onderdelen betaalt. Hiervoor moet u de all-inhuur splitsen.

Oneens met voorschot

Betaalt u elke maand een voorschot aan uw verhuurder voor servicekosten, gas, elektriciteit of water? En denkt u dat dit bedrag niet klopt?

Ga eerst na of het bedrag redelijk is. Vraag bijvoorbeeld uw verhuurder om uitleg over de servicekosten. Of bekijk de gemiddelde kosten van gas, elektriciteit en water (nutsvoorzieningen) volgens het Nibud.

Vindt u het bedrag niet redelijk? Vraag dan of uw verhuurder het voorschot wil aanpassen.

Huurcommissie of rechter

Komt u er samen niet uit? Vraag dan de Huurcommissie om een uitspraak over uw voorschot. De Huurcommissie bekijkt dan of het voorschot past bij de verwachte jaarafrekening.

Huurt u een vrijesectorwoning, dan moet u naar de rechter voor een uitspraak over uw voorschot. De Huurcommissie geeft alleen advies over de servicekosten van uw vrijesectorwoning.

Mijn verhuurder stuurt geen eindafrekening

Vraag met onze voorbeeldbrief verzoek om servicekostenoverzicht om een eindafrekening van de servicekosten of nutsvoorzieningen (gas, water en elektriciteit).

Reageert de verhuurder niet? Ga dan naar de Huurcommissie als u een sociale huurwoning heeft. Ga naar de rechter als u een woning heeft in de vrije sector.

Voor 1 juli

Uw verhuurder is verplicht om u elk jaar een eindafrekening te geven van de servicekosten en de nutsvoorzieningen. Dit overzicht krijgt u op zijn laatst op 30 juni. Zo moet u voor 1 juli 2022 het overzicht krijgen van 2021. In dit overzicht moet staan:

 • hoe hoog de kosten waren
 • hoeveel u betaalde
 • of u geld terugkrijgt of moet bijbetalen

Mijn verhuurder betaalt het voorschot niet terug

Blijkt uit de eindafrekening dat u te veel voorschot betaalde? Dan moet uw verhuurder dit bedrag aan u terugbetalen. Doet de verhuurder dit niet? Vraag dan het te veel betaalde voorschot terug met onze voorbeeldbrief verzoek om teruggave servicekosten.

Reageert de verhuurder niet, of wil hij niet betalen? Vraag dan om een uitspraak van de Huurcommissie. Vraag de rechter om een uitspraak als u een vrijesectorwoning huurt.

Oneens met eindafrekening

Denkt u dat de eindafrekening van de servicekosten of nutsvoorzieningen (gas, water en elektriciteit) niet klopt? Laat dit dan weten aan uw verhuurder. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief. Reageert uw verhuurder niet binnen 3 weken? Of komt u er samen niet uit? Vraag dan de Huurcommissie om een uitspraak. Huurt u een vrijesectorwoning? Dan kunt u alleen een uitspraak vragen aan de rechter.

Doe dit binnen 30 maanden na afloop van het jaar. Bent u het niet eens met de eindafrekening van 2020? Dan kunt u tot 1 juli 2023 naar de Huurcommissie of rechter.

Mist u in de eindafrekening de berekening van gas, water of elektriciteit? Vraag de verhuurder dan om de rekening van de leverancier. De verhuurder is verplicht u deze rekening te laten zien als u hierom vraagt.

Oneens met uitspraak Huurcommissie

U kunt binnen 8 weken bezwaar maken tegen de uitspraak van de Huurcommissie. Dit doet u bij de rechter. De rechter kijkt alleen of de Huurcommissie zijn werk goed deed of niet.

Maakt u geen bezwaar, dan staat de uitspraak na 8 weken vast. Dat betekent dat u en de verhuurder zich moeten houden aan de uitspraak van de Huurcommissie.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Wat is het verschil tussen servicekosten en de kosten van gas, water en licht?

  Servicekosten betaalt u voor extra diensten die de verhuurder voor u regelt. Deze kosten komen bovenop de kale huur. Servicekosten zijn bijvoorbeeld kosten van:

  • het schoonmaken van het gebouw
  • tuinonderhoud
  • vloerbedekking, gordijnen en meubels
  • de huismeester
  • de glasverzekering

  Gas, water en elektriciteit (nutsvoorzieningen) vallen alleen onder de servicekosten als uw woning geen eigen meter heeft.

  Eindafrekening

  Heeft u wel een eigen meter? En betaalt u gas, water of elektriciteit via de verhuurder? Dan moeten deze kosten apart op de eindafrekening staan. U betaalt eerst een voorschot voor deze kosten aan de verhuurder. Na een jaar krijgt u de eindafrekening van de verhuurder.

 • Wat mag de verhuurder niet als servicekosten berekenen?

  U hoeft in elk geval geen servicekosten te betalen voor:

  • groot onderhoud dat voor rekening komt van de verhuurder
  • onroerende zaakbelasting (OZB)
  • de aanleg van een gemeenschappelijke tuin
  • kleine reparaties
  • premies voor een opstalverzekering, brandverzekering of aansprakelijkheidsverzekering van de woning
 • Kunnen servicekosten verjaren?

  Ja. Servicekosten verjaren 30 maanden nadat het voorschotjaar voorbij is.

  Ontvangt u geen eindafrekening en verwacht u dat u moet bijbetalen? Dan hoeft u niets te doen. Na 30 maanden mag de verhuurder de kosten niet meer aan u terugvragen.

  Ontvangt u geen eindafrekening en verwacht u dat u geld terug krijgt? Kom dan binnen 30 maanden in actie. Bijvoorbeeld, voor de eindafrekening over 2020 moet u vóór 1 juli 2023 naar de Huurcommissie. Daarna zijn de servicekosten verjaard.

 • Mag de verhuurder mijn servicekosten en/of voorschot verhogen?

  De verhuurder mag uw servicekosten en/of voorschot verhogen als uit de eindafrekening blijkt dat u te weinig voorschot betaalde. U moet 1 keer per jaar een eindafrekening krijgen. Krijgt u die niet? Dan mag de verhuurder de servicekosten niet verhogen.

  Wil de verhuurder uw servicekosten en/of voorschot op een ander moment verhogen? Bijvoorbeeld omdat energie duurder wordt? Dan mag u daarmee akkoord gaan, maar het hoeft niet. Gaat u niet akkoord? Dan moet u bij de volgende eindafrekening misschien bijbetalen.

  Extra service

  Uw verhuurder kan om een verhoging van de servicekosten vragen als hij extra service biedt. Zoals een glasverzekering of een schoonmaker voor de gemeenschappelijke ruimtes. U hoeft daar niet mee akkoord te gaan.

  Woont u in een gebouw met meer huurders? Dan mag de verhuurder de servicekosten alleen verhogen als minstens 70% van de huurders akkoord gaat met de extra service.

Terug naar boven Shape