Overslaan en naar de inhoud gaan
Ga meteen naar

Schriftelijk opzeggen

Volgens de wet moet u een huurcontract opzeggen via een aangetekende brief. U krijgt dan bewijs dat de brief is verstuurd en ontvangen. U kunt onze voorbeeldbrief huur opzeggen gebruiken. U hoeft geen reden te noemen voor het opzeggen.

Na uw opzegging maakt u met de verhuurder afspraken over de oplevering van uw woning of kamer.

Minimale huurperiode

U kunt opzeggen wanneer u wilt bij een:

  • huurcontract voor onbepaalde tijd, zonder minimale huurperiode
  • tijdelijk huurcontract

Een huurcontract voor onbepaalde tijd is een contract zonder einddatum. Heeft u zo’n contract en sprak u af dat u minimaal een bepaalde periode huurt, bijvoorbeeld minimaal 1 jaar? Dan kunt u tijdens deze periode de huur niet stoppen. U kunt wel alvast de huur opzeggen. Dan stopt uw huurcontract meteen aan het einde van de minimale periode.

Akkoord verhuurder

Gaat uw verhuurder ermee akkoord dat u in de minimale periode vertrekt? Spreek dan met uw verhuurder schriftelijk af:

  • wanneer u weggaat
  • dat u geen huur meer hoeft te betalen na uw vertrek

Zonder deze afspraak is de kans groot dat u hoge kosten aan de verhuurder moet betalen. Bijvoorbeeld huur voor de rest van de minimale huurperiode of een boete.

Tijdelijk huurcontract

Een tijdelijk huurcontract is een huurcontract met een begin- en einddatum. Staat in uw tijdelijk huurcontract dat de huurder niet kan opzeggen? Dan geldt dit niet voor u, maar voor de verhuurder. Tussendoor opzeggen door de verhuurder mag niet bij een tijdelijk huurcontract.

Twijfelt u of u een tijdelijk huurcontract heeft of een huurcontract met een minimale huurperiode? Neem dan contact op met een van onze juristen. Of vraag uw rechtsbijstandverzekeraar om advies.

Op tijd opzeggen 

Zorg dat uw verhuurder uw opzegging ontvangt vóór de opzegdatum. Zoek deze opzegdatum op in uw huurcontract. Op deze dag start ook de opzegtermijn.

Staat er geen opzegdatum in uw huurcontract? Zeg dan op vóór de dag dat u de huur moet betalen. Moet u de huur bijvoorbeeld voor de eerste van de maand betalen, verstuur uw opzegging dan vóór de eerste van de maand. De opzegtermijn start dan de eerste van de maand. Ook als u de opzegging eerder stuurt.

Opzegtermijn huurcontract

Als u opzegt, stopt uw huurcontract na de opzegtermijn. De opzegtermijn is even lang als de betaalperiode van de huur.

Moet u bijvoorbeeld de huur elke maand betalen? Dan is de opzegtermijn 1 maand. Ook als in uw huurcontract een langere opzegtermijn staat. De opzegtermijn is voor u nooit langer dan 3 maanden.

Meer informatie over dit onderwerp
  • Wanneer krijg ik mijn borg terug?

    Heeft u de woning of kamer goed achtergelaten en alle huur betaald? Dan moet de verhuurder de borg terugbetalen. De borg kunt u in uw opzeggingsbrief terugvragen.

    Normaal betaalt de verhuurder de borg binnen 1 maand na uw vertrek. In uw huurcontract kan staan dat de verhuurder de borg op een ander moment moet terugbetalen.

    Krijgt u uw borg niet terug? Stuur dan onze voorbeeldbrief terugvragen borg huur om uw borg terug te vragen. Reageert uw verhuurder niet? Of wijst hij uw verzoek om het teruggeven van de borg af? Dan kunt u naar de rechter

  • Kan ik opzeggen als er een diplomatenclausule in mijn tijdelijk huurcontract staat?

    U kunt uw huurcontract eerder stoppen als in uw contract staat dat u tussendoor mag opzeggen. Of als uw verhuurder ermee akkoord gaat dat u het contract eerder stopt. 

    Staat dit er niet in of gaat uw verhuurder niet akkoord? Dan kunt u het huurcontract waarschijnlijk niet stoppen.

    Gaat uw verhuurder wel akkoord? Spreek dan met uw verhuurder schriftelijk af:

    • wanneer u weggaat
    • dat u geen huur meer hoeft te betalen na uw vertrek
Terug naar boven Shape