Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus zijn onze vestigingen dicht. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. De wachttijd is langer dan normaal. Sorry voor het ongemak.

Huurcontract opzeggen

Als u de huur van uw woning of kamer wilt opzeggen, moet u eerst nagaan of dat mogelijk is. Dat hangt af van uw huurcontract.

Heeft u een huurcontract met een minimale periode dat u moet huren? Dan kunt u tijdens deze periode de huur niet eindigen. Heeft u een vast huurcontract zonder minimale periode of is deze voorbij? Dan kunt u opzeggen.

Tijdelijk huurcontract

Heeft u een tijdelijk huurcontract met een begin- en einddatum? En is uw huurcontract op of na 1 juli 2016 gestart? Dan kunt u de huur tussendoor opzeggen. Ook als in het huurcontract is afgesproken dat dit niet kan. Die afspraak geldt niet voor u, maar voor de verhuurder. De verhuurder kan dan niet tussendoor opzeggen.

Heeft u een tijdelijk contract bij een woningcorporatie voor een woning? Dan kunnen de regels anders zijn. Neem hiervoor contact op met een van onze juristen.

Opzegtermijn huurovereenkomst

Bij het opzeggen van de huur moet u rekening houden met de opzegtermijn. Betaalt u maandelijks? Dan is de opzegtermijn 1 maand. Dat geldt ook als in het huurcontract een opzegtermijn van 2 maanden is afgesproken. Die afspraak is ongeldig als u maandelijks betaalt. Vaak moet u voor de eerste van de maand opzeggen. Tenzij er in het huurcontract staat dat u voor een andere dag mag opzeggen.

U zegt de huur van uw woning of kamer op door uw verhuurder een aangetekende brief (voorbeeldbrief huur opzeggen) te sturen. Heeft u de huur opgezegd? Dan maakt u met de verhuurder afspraken over de oplevering.

Terugkrijgen borg

Is de oplevering goed verlopen? Dan heeft u recht op teruggave van de waarborgsom. Bij de huuropzegging vraagt u deze meteen terug. Soms staat er in uw huurovereenkomst een termijn waarbinnen de verhuurder de borg moet terugbetalen.

Krijgt u uw waarborgsom niet terug? Vraag deze dan terug via een aangetekende brief. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief terugvragen borg huur.

Terug naar boven Shape