Overslaan en naar de inhoud gaan

Er is een opnamestaat van de woning

U moet uw woning aan het einde van uw huurcontract hetzelfde opleveren als in de omschrijving van de opnamestaat. Staat daarin bijvoorbeeld dat u de woning kreeg met witte muren zonder gaten? Of met muren zonder behang? Dan moet u de woning ook achterlaten met witte muren zonder gaten of zonder behang.

Verder gelden de volgende regels:

  • Normale slijtage hoeft u niet te herstellen. Het is bijvoorbeeld logisch dat een badkamer van 15 jaar oud niet meer in perfecte staat is.
  • Als u schade veroorzaakt, moet u die herstellen.
  • Heeft u de woning veranderd? Dan moet u deze veranderingen soms terugdraaien.
  • U moet de woning schoon achterlaten en het dagelijks onderhoud hebben gedaan.

Is uw huurcontract afgesloten vóór 1 augustus 2003? Dan hoeft u het dagelijks onderhoud alleen te doen als dat in de opnamestaat staat.

Er is geen opnamestaat van de woning

Huurcontract afgesloten op of na 1 augustus 2003

Als er geen opnamestaat is, moet u de woning in dezelfde staat opleveren als aan het begin van uw huurcontract. Het is vaak onduidelijk wat die staat was.

Zegt de verhuurder dat u iets veranderde aan de woning? Bijvoorbeeld dat u behang plakte op kale muren? Dan moet de verhuurder bewijzen dat de muren kaal waren. De verhuurder moet ook schade aan de woning bewijzen. Kan uw verhuurder dit voldoende bewijzen? Dan moet u de veranderingen terugdraaien en de schade herstellen.

Verder gelden de volgende regels:

  • Normale slijtage hoeft u niet te herstellen. Het is bijvoorbeeld begrijpelijk dat een badkamer van 15 jaar oud niet meer in perfecte staat is.
  • U moet uw woning schoon achterlaten en het dagelijks onderhoud hebben gedaan.
  • Grote veranderingen waarvoor de rechter of verhuurder toestemming gaf, hoeft u niet terug te draaien. Behalve als de rechter of uw verhuurder iets anders bepaalde.

Huurcontract afgesloten vóór 1 augustus 2003

De wet gaat ervan uit dat u de huurwoning in goede staat kreeg. De woning zag er netjes uit en had geen beschadigingen. U moet de woning dan ook weer in goede staat opleveren.

Was de woning niet in goede staat toen u er ging wonen en kunt u dit bewijzen? Dan hoeft u de woning niet in goede staat achter te laten.

Als sommige dingen in minder goede staat zijn door normale slijtage, hoeft u die slijtage niet te herstellen.

Meer informatie over dit onderwerp
  • Mag ik de huurwoning veranderen?

    U mag kleine dingen veranderen in uw huurwoning zonder toestemming van uw verhuurder. Deze dingen moeten makkelijk terug te draaien zijn. En dat mag niet veel kosten. Denk aan het vastmaken van een lamp aan de muur of het ophangen van een gordijnrails. U hoeft deze kleine veranderingen bij de oplevering niet terug te draaien. Uw verhuurder mag u hier ook geen geld voor vragen.

    Grote veranderingen

    Voor grotere veranderingen in uw huurwoning heeft u schriftelijke toestemming nodig van uw verhuurder. Bijvoorbeeld voor het installeren van een bad.

    Gaat uw verhuurder niet akkoord? Dan kunt u toestemming vragen aan de rechter. Die kijkt of de verandering echt nodig is. En waarom uw verhuurder de verandering niet wil.

    Veranderingen terugdraaien

    Verandert u grote dingen zonder daar toestemming voor te vragen? Of krijgt u geen toestemming? Dan moet u de veranderingen terugdraaien. U moet dit doen zonder iets te beschadigen.

    Gaf uw verhuurder of de rechter toestemming voor de grote veranderingen? Dan hoeft u deze veranderingen niet terug te draaien aan het einde van uw huurcontract. Behalve als de verhuurder of de rechter bepaalde dat u dat wel moet doen.

    Vergoeding voor verbetering

    Als u veel verbetert in uw woning, wordt de woning misschien meer waard. U kunt in dat geval aan het einde van uw huurcontract een vergoeding vragen aan uw verhuurder. Dit kan alleen als u de verbeteringen zelf heeft betaald.

    Geeft uw verhuurder geen toestemming voor grote veranderingen? Of weigert hij u een vergoeding te geven voor de verbetering van de woning? Neem dan contact op met een van onze juristen. Of vraag advies aan uw rechtsbijstandverzekeraar.

  • Moet de nieuwe huurder veranderingen overnemen?

    Nee, dat is hij niet verplicht. Wil de nieuwe huurder bijvoorbeeld uw vloer of een gordijnrails overnemen? Dan maakt u hierover samen afspraken met de nieuwe huurder. 

    U bent niet verplicht om iets ter overname aan te bieden aan de nieuwe huurder. U heeft namelijk wegbreekrecht. Dat betekent dat u de veranderingen weer uit de woning mag halen. U moet de woning wel onbeschadigd achterlaten.

  • Mag mijn verhuurder de woning controleren voordat mijn huurcontract stopt?

    Ja, dit mag. Meestal vinden er 2 controles plaats: de voorinspectie en de eindinspectie. Vaak krijgt u een brief of e-mail waarin de verhuurder laat weten wanneer hij langskomt voor deze inspecties. Tijdens de inspecties loopt uw verhuurder met u door uw huurwoning. Hij bekijkt of u dingen in de woning moet herstellen.

    Voorinspectie

    De voorinspectie is meestal 2 weken of langer voor het einde van uw huurcontract. Na afloop krijgt u een rapport waarin staat welke veranderingen u moet terugdraaien in de woning. U heeft daarvoor de tijd tot de laatste dag van uw huurcontract. Meestal staat in het rapport ook wat de kosten zijn als u de veranderingen niet terugdraait.

    Eindinspectie

    De eindinspectie is kort voordat uw huurcontract stopt. Uw verhuurder bekijkt dan of u alles heeft gemaakt.

    Uw verhuurder mag alleen om nieuwe reparaties vragen als hij deze punten bij de voorinspectie niet kon zien. Niet gerepareerde dingen mag de verhuurder op uw kosten laten repareren. Hij zal die kosten meestal van uw borg betalen.

    Bent u het niet eens met het rapport van de inspectie? Teken dit dan niet en neem contact op met een van onze juristen. Heeft u een rechtsbijstandverzekering? Vraag deze dan om advies.

  • Mag mijn verhuurder herstelkosten van mij vragen?

    Ja, dit mag. Er gelden wel voorwaarden:

    • De verhuurder moet op tijd uw woning controleren. En hij moet u duidelijk laten weten wat u precies moet herstellen.
    • De verhuurder moet u eerst de kans geven om de gevraagde reparaties zelf uit te voeren.
    • De kosten die de verhuurder vraagt, moeten redelijk zijn. Was alleen de handgreep van een deur kapot? Dan kan de verhuurder u niet vragen om de kosten van de hele deur te betalen.

    Bent u het niet eens met de herstelkosten die de verhuurder van u eist? Stuur uw verhuurder dan een brief. Leg uit waarom u het niet eens bent met de kosten. Komt u er samen niet uit? Neem dan contact op met een van onze juristen. Of vraag advies aan uw rechtsbijstandverzekeraar.

    De verhuurder kan de kosten van de reparaties van uw borg afhalen.  

Terug naar boven Shape