Overslaan en naar de inhoud gaan
Ga meteen naar

Verhuiskostenvergoeding verplicht

Uw verhuurder moet een verhuiskostenvergoeding betalen als u moet verhuizen door:

Renovatie is niet hetzelfde als groot onderhoud.

Verhuurder heeft woning zelf nodig

Als uw verhuurder de huur opzegt voor dringend eigen gebruik, dan kunt u hem om een verhuiskostenvergoeding vragen. Zet afspraken over de verhuiskostenvergoeding op papier, dan heeft u bewijs.

Gaat uw verhuurder niet akkoord? Dan kunt ervoor kiezen om geen toestemming te geven voor het stoppen van uw contract. Uw verhuurder moet dan naar de rechter om uw contract te stoppen. Geeft de rechter uw verhuurder gelijk en moet u verhuizen? Dan bepaalt de rechter soms dat u een verhuisvergoeding krijgt.

Hoogte verhuiskostenvergoeding

Voor zelfstandige woonruimte geldt een wettelijke verhuiskostenvergoeding. Dit is een minimale vergoeding voor de verhuiskosten en de kosten voor het inrichten van uw huis. Dit bedrag verandert elk jaar vóór 1 maart. U kunt tot 5 jaar na uw verhuisdatum een verhuiskostenvergoeding aanvragen.

Periode waarin u verhuisde Verhuiskostenvergoeding
Vanaf 28-2-2023 € 7.156
28-2-2022 tot en met 27-2-2023 € 6.505
28-2-2021 tot en met 27-2-2022 € 6.334
29-2-2020 tot en met 28-2-2021 € 6.253
28-2-2019 tot en met 28-2-2020 € 6.095
16-2-2018 tot en met 27-2-2019 € 5.993

Er geldt geen wettelijk bedrag voor de verhuiskostenvergoeding van onzelfstandige woonruimte, zoals een kamer. U moet hier zelf met de verhuurder over onderhandelen. 

Vergoeding in natura 

Uw verhuurder kan de verhuiskostenvergoeding ook in natura geven. U krijgt dan geen geld, maar andere hulp. Uw verhuurder regelt bijvoorbeeld de verhuizing voor u, of schildert de nieuwe woning. U mag dit weigeren en de wettelijke vergoeding vragen.

Geen verhuiskostenvergoeding

U heeft geen recht op een verhuiskostenvergoeding als:

 • uw verhuurder groot onderhoud uitvoert. Bijvoorbeeld het vervangen van kozijnen.
 • u tijdens de renovatie in uw woning kunt blijven wonen
 • u tijdelijk een andere woning krijgt, die helemaal ingericht is
 • u een tijdelijk huurcontract heeft en uw verhuurder uw contract niet verlengt
Meer informatie over dit onderwerp
 • Wat moet ik doen als de verhuurder de verhuiskostenvergoeding niet betaalt?

  Als u recht heeft op een verhuiskostenvergoeding dan moet de verhuurder deze aan u betalen. Stuur uw verhuurder onze voorbeeldbrief verhuiskostenvergoeding bij sloop of renovatie van uw woning. Moet u 2 keer verhuizen bij renovatie? Dan krijgt u de vergoeding maar 1 keer.

  Betaalt uw verhuurder na uw brief de verhuiskostenvergoeding niet? Neem dan contact op met een advocaat. Of vraag advies aan uw rechtsbijstandverzekeraar. 

  Vraag binnen 5 jaar om uw vergoeding. Daarna heeft u er misschien geen recht meer op. 

 • Krijg ik een verhuiskostenvergoeding als ik een kamer huur?

  Huurders van onzelfstandige woonruimte hebben bij sloop of renovatie recht op een verhuiskostenvergoeding. Maar hiervoor geldt geen wettelijk bedrag. 

  U moet het bedrag zelf afspreken met de verhuurder. Of de rechter bepaalt dit bedrag. Deze vergoeding is vaak lager dan de wettelijke verhuiskostenvergoeding voor huurders van zelfstandige woonruimte

  Soms staat er al een afspraak in uw huurreglement of huurovereenkomst over een verhuiskostenvergoeding. Uw verhuurder moet zich dan aan deze afspraak houden.

 • Krijg ik een verhuiskostenvergoeding van mijn gemeente?

  Sommige gemeenten geven een verhuisvergoeding bij renovatie, sloop van de woning of stadsvernieuwing. Vraag aan uw gemeente of zij een vergoeding geven.

  Krijgt u een verhuiskostenvergoeding van uw gemeente én van uw verhuurder? Dan mag uw verhuurder de gemeentelijke vergoeding van de verhuiskostenvergoeding aftrekken.

Terug naar boven Shape