Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Op dit moment is het drukker dan anders aan de telefoon. U kunt ook een van onze vestigingen bezoeken.
Ga meteen naar

Verhuiskostenvergoeding verplicht

Uw verhuurder moet een verhuiskostenvergoeding betalen als u moet verhuizen door:

 • sloop van uw woning
 • renovatie van uw woning, ook als u alleen om uw gezondheid moet verhuizen.

Andere situaties

Soms bepaalt de rechter dat een verhuurder om een andere reden een verhuiskostenvergoeding moet betalen. Bijvoorbeeld omdat de verhuurder de woning dringend nodig heeft voor eigen gebruik. 

U kunt ook zelf een verhuiskostenvergoeding afspreken met uw verhuurder. Bijvoorbeeld als u vrijwillig vertrekt. Zet deze afspraak op papier, dan heeft u bewijs.

Hoogte verhuiskostenvergoeding

Voor zelfstandige woonruimte geldt een wettelijke verhuiskostenvergoeding. Dit is een minimale vergoeding voor de verhuiskosten en de kosten voor het inrichten van uw huis. Dit bedrag verandert elk jaar vóór 1 maart.

Periode waarin u verhuisde Verhuiskostenvergoeding
Vanaf 28-2-2022 € 6.505
28-2-2021 tot en met 27-2-2022 € 6.334
29-2-2020 tot en met 28-2-2021 € 6.253
28-2-2019 tot en met 28-2-2020 € 6.095
16-2-2018 tot en met 27-2-2019 € 5.993
28-2-2017 tot en met 15-2-2018 € 5.910

 

Er geldt geen wettelijk bedrag voor de verhuiskostenvergoeding van onzelfstandige woonruimte, zoals een kamer. U moet hier zelf met de verhuurder over onderhandelen. 

Vergoeding in natura 

Uw verhuurder kan de verhuiskostenvergoeding ook in natura geven. U krijgt dan geen geld, maar andere hulp. Uw verhuurder regelt bijvoorbeeld de verhuizing voor u, of schildert de nieuwe woning. U mag dit weigeren en de wettelijke vergoeding vragen.

Geen verhuiskostenvergoeding

U heeft geen recht op een verhuiskostenvergoeding bij groot onderhoud. Bijvoorbeeld als uw verhuurder de woning opknapt door het vervangen van de kozijnen. Ook krijgt u geen vergoeding als u bij renovatie in uw woning kunt blijven. 

Weet u niet zeker of het bij u gaat om groot onderhoud of renovatie? Neem dan contact op met een van onze juristen. Of vraag advies aan uw rechtsbijstandverzekeraar.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Wat moet ik doen als de verhuurder de verhuiskostenvergoeding niet betaalt?

  Als u recht heeft op een verhuiskostenvergoeding dan moet de verhuurder deze aan u betalen. Stuur uw verhuurder onze voorbeeldbrief verhuiskostenvergoeding bij sloop of renovatie van uw woning. Moet u 2 keer verhuizen bij renovatie? Dan krijgt u de vergoeding maar 1 keer.

  Betaalt uw verhuurder na uw brief de verhuiskostenvergoeding niet? Neem dan contact op met een advocaat. Of vraag advies aan uw rechtsbijstandverzekeraar. 

  Vraag binnen 5 jaar om uw vergoeding. Daarna heeft u er misschien geen recht meer op. 

 • Krijg ik een verhuiskostenvergoeding als ik een kamer huur?

  Huurders van onzelfstandige woonruimte hebben bij sloop of renovatie recht op een verhuiskostenvergoeding. Maar hiervoor geldt geen wettelijk bedrag. 

  U moet het bedrag zelf afspreken met de verhuurder. Of de rechter bepaalt dit bedrag. Deze vergoeding is vaak lager dan de wettelijke verhuiskostenvergoeding voor huurders van zelfstandige woonruimte

  Soms staat er al een afspraak in uw huurreglement of huurovereenkomst over een verhuiskostenvergoeding. Uw verhuurder moet zich dan aan deze afspraak houden.

  Bel ons 0800 - 8020 Maandag tot en met vrijdag 09.00 - 17.00 uur.
  Gratis persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.
  Bekijk alle contactmogelijkheden
 • Krijg ik een verhuiskostenvergoeding van mijn gemeente?

  Sommige gemeenten geven een verhuisvergoeding bij renovatie, sloop van de woning of stadsvernieuwing. Vraag aan uw gemeente of zij een vergoeding geven.

  Krijgt u een verhuiskostenvergoeding van uw gemeente én van uw verhuurder? Dan mag uw verhuurder de gemeentelijke vergoeding van de verhuiskostenvergoeding aftrekken.

Terug naar boven Shape