Overslaan en naar de inhoud gaan

Medehuur

Bent u medehuurder en woonde u voor het overlijden al in de huurwoning? Dan mag u er blijven wonen, en wordt u de enige huurder. Het huurcontract loopt gewoon door.

Bent u geen medehuurder? Dan kunt u uw verhuurder vragen of u in de woning mag blijven. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief

Toestemming rechter

Gaat uw verhuurder niet akkoord? Dan kunt u de rechter om toestemming vragen. De kans is groot dat de rechter het verzoek goedkeurt als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • U had een 'duurzame gemeenschappelijke huishouding'. Dit betekent dat u de bedoeling had om lang samen te wonen. Ook deelde u de kosten voor de gezamenlijke huishouding.
  • U kunt de huur ook in uw eentje betalen.
  • U kunt een huisvestingsvergunning krijgen als die in uw gemeente nodig is.

Wilt u de rechter vragen of u in de woning mag blijven? Neem dan contact op voor een doorverwijzing naar een advocaat.

Ik ben de partner van de overleden huurder

Bent u geen medehuurder en woonde u al in de woning? Dan moet u na 6 maanden uit de woning. Wilt u blijven en geeft de verhuurder geen toestemming? Dan moet u binnen 6 maanden na het overlijden de rechter om toestemming vragen. Als partner maakt u een goede kans bij de rechter. U moet wel aan alle voorwaarden voldoen.

Ik ben een volwassen kind van de overleden huurder

Bent u geen medehuurder en woonde u al in de woning? Dan moet u na 2 maanden weg. Want de wet gaat ervan uit dat kinderen niet voor altijd bij hun ouders blijven wonen. 

U mag misschien wel in het huis blijven als u:

  • 30 jaar of ouder bent, en nooit zelfstandig heeft gewoond
  • al lange tijd bij uw ouder woonde omdat deze zorg nodig had. U was mantelzorger.

Denkt u dat u wel aan alle voorwaarden voldoet? Vraag dan uw verhuurder of u in de woning mag blijven. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief overname huurcontract. Gaat uw verhuurder niet akkoord? Vraag dan advies aan een advocaat of aan uw rechtsbijstandverzekering.

Gedragscode jongvolwassen wees

Komt u door het overlijden van uw ouder op straat te staan? En bent u 27 jaar of jonger? Vraag dan uw verhuurder om hulp.

Veel woningcorporaties hebben een gedragscode. Hierin staat dat zij jongvolwassen wezen zullen steunen in deze situatie. Zo kan de woningcorporatie bijvoorbeeld beslissen dat u in de woning mag blijven. Of de woningcorporatie biedt u een andere woning aan. Uw verhuurder is dit niet verplicht.

Ik ben mantelzorger van de overleden huurder

U bent mantelzorger als u onbetaald zorgt voor iemand die ziek is. Bijvoorbeeld een ouder, familielid, vriend of kennis.

Als u geen medehuurder bent, dan moet u na 6 maanden uit de woning. Wilt u blijven, maar geeft de verhuurder geen toestemming? Dan moet u binnen 6 maanden na het overlijden de rechter om toestemming vragen.

U mag misschien in het huis blijven als:

  • u al lange tijd bij de huurder woonde om hem te verzorgen. En dit was noodzakelijk.
  • de huurder een handicap had en zorg nodig had.

Ik ben onderhuurder van de overleden huurder

Als u een zelfstandige woning onderhuurt, dan mag u in de huurwoning blijven. U wordt dan de nieuwe hoofdhuurder. Ook als de eigenaar of verhuurder van de woning geen toestemming gaf voor onderhuur.

Laat de verhuurder in een brief weten dat u de nieuwe hoofdhuurder bent. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief.

Is uw verhuurder het hier niet mee eens? Dan moet hij de rechter toestemming vragen om uw contract te stoppen. Dit moet hij doen binnen 6 maanden nadat u de nieuwe hoofdhuurder werd. Is uw verhuurder een woningcorporatie? Dan is de kans groot dat u toch uit de woning moet. Dat komt doordat woningcorporaties zich aan andere regels moeten houden. 

Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met een van onze juristen.

Onderhuur kamer

Als u een kamer onderhuurt van de hoofdhuurder, dan is dat een onzelfstandige woonruimte. U mag niet in de kamer blijven na het overlijden van de hoofdhuurder. Het huurcontract van de hoofdhuurder stopt automatisch na 2 maanden. U moet dan uit de woning.

Mijn situatie is anders

Als u aan alle voorwaarden voldoet, dan mag u in de woning blijven. U moet de rechter wel om toestemming vragen als uw verhuurder niet akkoord gaat. Heeft u een rechtsbijstandverzekering? Vraag deze dan om hulp.

Meer informatie over dit onderwerp
  • Stopt het huurcontract automatisch na het overlijden van de huurder?

    Ja. Het huurcontract stopt automatisch als de huurder:

    • alleen woonde, óf
    • geen medehuurder had, én
    • met de bewoners in de woning geen 'duurzame gemeenschappelijke huishouding' had

    Het contract stopt aan het einde van de 2e maand na overlijden.

    Voorbeeld

    Huurder overlijdt op 18 maart. Dan stopt het huurcontract automatisch op 31 mei. 

    Was u onderhuurder van de overleden hoofdhuurder? Dan hangt het van uw situatie af of het huurcontract automatisch stopt.

Terug naar boven Shape