Hoe word ik medehuurder?
U bent automatisch medehuurder als u getrouwd of geregistreerd partner bent met de hoofdhuurder, en op hetzelfde adres woont. In alle andere gevallen wordt u alleen medehuurder als de verhuurder of de rechter daar toestemming voor geeft.
Ga meteen naar
Veelgestelde vragenWaarom medehuurder worden?
Als medehuurder heeft u dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder. U heeft bijvoorbeeld huurbescherming. En u kunt in de woning blijven als de hoofdhuurder overlijdt.
Zo wordt u medehuurder
Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap met de hoofdhuurder? Dan bent u automatisch medehuurder als u op hetzelfde adres woont. U hoeft hier niets voor te doen.
Als u niet getrouwd bent
Bent u niet getrouwd of geregistreerd partners? Dan moet u uw verhuurder vragen of u medehuurder mag worden. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief verzoek om medehuurderschap. Stuur de brief samen met de hoofdhuurder (uw partner of huisgenoot).
Soms gelden voorwaarden
Uw verhuurder kan voorwaarden stellen. Bijvoorbeeld dat jullie:
al 2 jaar of langer samenwonen in de woning
een ‘duurzame gemeenschappelijke huishouding’ hebben. Dit betekent dat jullie voor langere tijd willen samenwonen. En bijvoorbeeld de kosten voor huur, boodschappen en energie delen.
Vaak vindt u deze voorwaarden op de website van uw verhuurder.
Let op
Staat er een samenwoonverbod in uw contract? Dan is dit vaak niet geldig. Neem contact op met een van onze juristen om uw situatie te bespreken.
Gaat uw verhuurder niet akkoord?
Uw verhuurder moet binnen 3 maanden reageren op jullie verzoek om medehuurderschap. Geeft uw verhuurder geen toestemming, of reageert hij niet binnen 3 maanden? Dan kunt u de rechter vragen of u medehuurder mag worden. Dit moet u samen doen met de hoofdhuurder.
De rechter gaat alleen akkoord als u aan deze voorwaarden voldoet:
U woont al 2 jaar of langer samen in de woning en u heeft een duurzame gemeenschappelijke huishouding.
U heeft genoeg geld om de huur alleen te betalen.
Het is niet uw bedoeling om binnenkort alleen in de woning te wonen. Dit is ‘misbruik van het medehuurderschap’.
Bij uw rechtszaak kunt u hulp krijgen van een advocaat. Neem hiervoor contact op met een van onze juristen. Of vraag hulp aan uw rechtsbijstandverzekeraar.
Als u uit elkaar gaat
Gaat u scheiden of uit elkaar? Dan heeft u beiden recht op de huurwoning als u medehuurder bent. U moet samen afspreken wie de woning krijgt. Als dat niet lukt, beslist de rechter.
Bent u geen medehuurder? Dan heeft u geen recht op de woning. U kunt wel proberen om alsnog medehuurder te worden, zodat u beiden recht heeft op de woning. Neem voor meer informatie contact op met een van onze juristen.
Goed om te weten
Bent u medehuurder en woont u tijdelijk ergens anders tijdens de echtscheiding? Dan blijft u medehuurder, ook al woont u niet in de woning.