Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus zijn onze vestigingen dicht. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. De wachttijd is langer dan normaal. Sorry voor het ongemak.
Ga meteen naar

Verbod dubbele bemiddelingskosten

U betaalt geen bemiddelingskosten als een bemiddelingsbureau voor zowel u als de verhuurder bemiddelt. Het maakt niet uit of de verhuurder aan het bemiddelingsbureau betaalt. Dit staat in de wet verbod op dubbele bemiddelingskosten.

U betaalt wel de bemiddelingskosten als alleen u het bemiddelingsbureau een zoekopdracht geeft.

Klacht indienen verhuurder

Staat een afspraak over bemiddelingskosten in uw huurovereenkomst? Dan kunt u hierover een klacht indienen bij uw verhuurder. Neem contact op met de Huurcommissie als u er samen niet uitkomt.

Bemiddelingskosten terugvorderen

Heeft u onterecht bemiddelingskosten betaald? Dan kunt u dit geld terugvragen. Dit doet u als volgt:

 1. Stuur het bemiddelingsbureau een aangetekende brief, waarin u de bemiddelingskosten terugvordert. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief bemiddelingskosten terugvorderen.
 2. Reageert het bemiddelingsbureau niet op uw brief? Bekijk of het bemiddelingsbureau is aangesloten bij De Geschillencommissie en dien daar uw klacht in.
 3. Is het bemiddelingsbureau niet aangesloten bij De Geschillencommissie? Dan kunt u naar de rechter. Dat kan met een advocaat. Bedenk goed of de kosten en tijd een procedure waard zijn.

Verjaring terugvragen kosten

Bij zelfstandige woonruimte geldt dat u meestal 5 jaar de tijd heeft om de bemiddelingskosten terug te vragen. De termijn begint te lopen vanaf de datum dat u heeft betaald. Daarna verjaart de vordering.

Soms heeft u hiervoor maar 3 jaar de tijd. Dat hangt af van uw specifieke situatie. Neem voor meer informatie contact op met een van onze juristen.

Contractkosten of makelaarskosten

Soms worden bemiddelingskosten in rekening gebracht onder een andere naam. Bijvoorbeeld administratiekosten, contractkosten of makelaarskosten. Het maakt niet uit hoe de bemiddelingskosten worden genoemd. U hoeft deze kosten niet te betalen als het om bemiddeling gaat en de verhuurder opdracht voor bemiddeling geeft.

Weet u niet waarvoor de kosten in rekening worden gebracht? Stuur het bemiddelingsbureau dan een e-mail of brief en vraag of ze de kosten kunnen uitleggen. Gaat het om andere kosten dan bemiddeling? Dan mogen deze alleen in rekening worden gebracht als u hiervoor iets terugkrijgt.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Moet ik als huurder sleutelgeld betalen?

  Soms brengt uw verhuurder of bemiddelaar sleutelgeld in rekening. Sleutelgeld moet u betalen om de 'sleutel' van uw huurwoning te krijgen. De verhuurder of bemiddelaar geeft u hier niets voor terug. Dat mag niet. U hoeft deze kosten niet te betalen.

  Betaalt u het sleutelgeld niet en weigert uw verhuurder of bemiddelaar een huurovereenkomst te sluiten? Dan zit u in een lastige situatie. Hoewel u de kosten niet hoeft te betalen, hoeft uw verhuurder of bemiddelaar ook geen huurovereenkomst te sluiten.

  Bedenk daarom wat u belangrijker vindt: het aangaan van de huurovereenkomst of het niet betalen van deze kosten. Als u wil dat de huurovereenkomst wordt gesloten, betaalt u eerst de kosten 'op tegenspraak'. U kunt dan de huurovereenkomst tekenen. Vraag daarna het sleutelgeld terug.

  Bel ons 0900 - 8020 Kosten € 0,10 per minuut.*
  Bel maandag tot en met donderdag 09.00 - 17.00 uur. Vrijdag van 09.00 - 13.00 uur.
  U krijgt een van onze juristen aan de telefoon.
  Bekijk alle contactmogelijkheden
Terug naar boven Shape