Logo Het Juridisch Loket
Cookie Privacy

Moet ik bemiddelingskosten betalen voor een huurwoning of kamer?

Verhuurders of bemiddelingsbureaus kunnen bemiddelingskosten rekenen voor een nieuwe huurwoning of kamer. Vaak hoeft u deze kosten niet te betalen. Dit komt door het verbod op dubbele bemiddelingskosten. U kunt dit geld dan terugvorderen.

Ga meteen naar

Veelgestelde vragen

Bemiddelingskosten huurder

U moet bemiddelingskosten betalen als u een bemiddelingsbureau een opdracht geeft voor het zoeken naar een huurwoning of kamer. U laat bijvoorbeeld het bureau uw wensen voor een woning weten. En het bureau gaat voor u zoeken. U spreekt met het bureau af hoeveel u hen hiervoor betaalt.

Het bemiddelingsbureau mag niet ook voor uw verhuurder werken.

Dubbele bemiddelingskosten

Het bureau mag niet 2 keer bemiddelingskosten rekenen voor dezelfde woning. Dat betekent dat u geen bemiddelingskosten hoeft te betalen:

  • als het bemiddelingsbureau voor uw verhuurder werkt
  • als het bemiddelingsbureau voor u en uw verhuurder werkt

Een bemiddelingsbureau biedt bijvoorbeeld een woning van de verhuurder aan via hun website en u reageert hierop. De verhuurder moet dan de bemiddelingskosten betalen. Het bemiddelingsbureau en de verhuurder mogen deze kosten niet aan u vragen.

Administratiekosten

Soms vraagt de verhuurder of het bemiddelingsbureau u om bemiddelingskosten te betalen, maar noemen ze deze kosten anders. Ze noemen het bijvoorbeeld administratiekosten, contractkosten of makelaarskosten. U hoeft deze kosten niet te betalen als het bemiddelingsbureau voor de verhuurder werkt.

Moet u kosten betalen en staat er niet bij waarvoor? Vraag het bemiddelingsbureau of de verhuurder om uitleg. Doe dit via een e-mail of brief.

Gaat het niet om bemiddelingskosten? Dan mogen het alleen kosten zijn waarvoor u iets terugkrijgt. Het bemiddelingsbureau mag bijvoorbeeld administratiekosten rekenen voor het aanvragen van een huisvestigingsvergunning voor u.

Bemiddelingskosten terugvorderen

Betaalde u bemiddelingskosten terwijl dat niet hoefde? Vraag dit geld dan op tijd terug. Meestal heeft u 5 jaar de tijd om de bemiddelingskosten terug te vragen. Deze periode loopt vanaf de datum dat u de bemiddelingskosten betaalde.

Na deze 5 jaar verjaart uw vordering. U kunt de bemiddelingskosten dan niet meer terugvragen.

Let op

Vraag de betaalde bemiddelingskosten pas terug nadat u het huurcontract sluit. Doet u dit eerder? Dan kiest de verhuurder misschien een andere huurder.


Bemiddelingsbureau

Betaalde u onterecht bemiddelingskosten aan het bemiddelingsbureau? Vraag deze dan terug op de volgende manier:

  1. Stuur het bemiddelingsbureau een aangetekende brief. Vraag hierin de bemiddelingskosten terug. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief bemiddelingskosten terugvorderen.
  2. Reageert het bemiddelingsbureau niet op uw brief? Kijk dan of het bedrijf lid is van De Geschillencommissie en stuur daar uw klacht heen.
  3. Is het bemiddelingsbureau niet aangesloten bij de Geschillencommissie? Dan kunt u naar de rechter. Dat kan met een advocaat. Bedenk goed of de kosten en tijd een rechtszaak waard zijn.

Verhuurder

Staat in uw huurcontract dat u bemiddelingskosten betaalt? En betaalde u deze terwijl dat niet hoefde? Stuur dan een klacht naar uw verhuurder. Vraag ook de betaalde bemiddelingskosten terug aan de verhuurder. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief bemiddelingskosten terugvorderen.

Bent u geholpen met deze informatie?

Meer informatie over dit onderwerp

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Wat is de maximale huurprijs van mijn woning?
Logo Het Juridisch Loket

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen

  • Wonen & Buren
  • Werk & Inkomen
  • Familie & Relatie
  • Politie & Justitie
  • Aankopen & Garantie
  • Schulden & Incasso

Hoe we werken

  • Hoe we werken
  • Doorverwijzing naar advocaat
  • Doorverwijzing naar mediation

Over ons

  • Vestigingen en openingstijden
  • Actueel
  • Organisatie
  • Werken bij
Logo Ministerie van Justitie en Veiligheid

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Responsible disclosure

Terug naar boven