Moet ik als huurder bemiddelingskosten betalen bij een huurwoning of een kamer?

Een bemiddelaar of makelaar brengt voor zijn werkzaamheden bemiddelingskosten of courtage in rekening. Hieronder lees je of en wanneer je als huurder bemiddelingskosten betaalt.

U betaalt geen bemiddelingskosten als een bemiddelingsbureau voor zowel u als de verhuurder bemiddelt. Het maakt niet uit of de verhuurder wel of niet aan het bemiddelingsbureau betaalt. Dit staat in de wet dubbele bemiddelingskosten.

U betaalt wel zelf de bemiddelingskosten als u nadrukkelijk het bemiddelingsbureau een zoekopdracht geeft.

Heeft u onterecht bemiddelingskosten betaald? Gebruik dan onze voorbeeldbrief om de bemiddelingskosten terug te vragen. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met één van onze juristen.

Meer informatie over dit onderwerp

 • Welke verjaringstermijn geldt voor het terugvragen van de bemiddelingskosten?

  Bij zelfstandige woonruimte geldt dat u in de meeste gevallen 5 jaar de tijd heeft om de bemiddelingskosten terug te vorderen. Daarna verjaart de vordering. Soms heeft u hiervoor maar 3 jaar de tijd. Dat hangt af van uw specifieke situatie. Neem voor meer informatie contact met ons op.

  De verjaringstermijn begint te lopen vanaf de datum dat u betaald heeft.

 • Mijn verhuurder betaalt de onterechte bemiddelingskosten niet terug. Wat nu?

  Reageert de makelaar of verhuurder niet op uw brief? Ga na of het bemiddelingsbureau is aangesloten bij De Geschillencommissie. U kunt door De Geschillencommissie uw klacht laten behandelen. Er wordt een bindende uitspraak gedaan over uw geschil.

  Is de verhuurder of makelaar niet aangesloten bij De Geschillencommissie? Dan kunt u een gerechtelijke procedure starten. Hiervoor kunt u een advocaat inschakelen. Bedenk wel goed of de kosten en de tijd van een procedure opwegen tegen de hoogte van de bemiddelingskosten.

  Wilt u uw situatie bespreken? Neem dan contact op met één van onze juristen.