Logo Het Juridisch Loket
Cookie Privacy

Wat is de maximale huurprijs van mijn woning?

De maximale huurprijs hangt af van het type woning dat u huurt. Huurt u een sociale huurwoning of een kamer? Dan bepaalt een puntensysteem de maximale huurprijs. Voor een woning in de vrije sector geldt geen maximale huurprijs.

Kies uw situatie:

Ik huur een sociale huurwoning
Ik huur een woning in de vrije sector
Ik huur een kamer

Ik huur een sociale huurwoning

Voor elke sociale huurwoning geldt een eigen maximale huurprijs. Denkt u dat uw huurprijs hoger is dan de maximale huurprijs? Dan kunt u huurverlaging aanvragen.

U kunt zelf de maximale huurprijs schatten via de Huurprijscheck. Dit is een puntensysteem. Elk onderdeel van uw woning krijgt punten. Hoe meer punten, hoe hoger de maximale huurprijs. De woning krijgt punten voor bijvoorbeeld:

  • de WOZ-waarde

  • de grootte van de ruimtes

  • een tuin of balkon

  • de voorzieningen, zoals een inbouwoven of een bad

Bent u geholpen met deze informatie?

Bekijk onze video op youtube.com

Wat is de maximale huurprijs van een woning?

Ik huur een woning in de vrije sector

Voor een huurwoning in de vrije sector geldt geen maximale huurprijs. De verhuurder mag de huurprijs zelf bepalen. Deze prijs moet wel redelijk zijn.

Denkt u dat de huurprijs niet redelijk is? Dan kunt u de verhuurder vragen de huur te verlagen. De verhuurder hoeft hier niet aan mee te werken. Soms kunt u nog de Huurcommissie of rechter vragen om verlaging.

Let op

Heeft u uw huurcontract op of na 1 juli 2024 getekend? Dan heeft u soms toch een maximale huurprijs. Neem voor meer informatie contact op met onze juristen

Naar de Huurcommissie

Heeft u een huurcontract voor onbepaalde tijd? Dan kunt u tijdens de eerste 6 maanden van uw huurcontract de Huurcommissie vragen de huurprijs te controleren.

Heeft u een tijdelijk huurcontract? Dan kunt u naar de Huurcommissie tot 6 maanden na einddatum van uw tijdelijke contract. Zo voorkomt u dat de verhuurder uw contract niet verlengt, omdat u naar de Huurcommissie gaat.

Uitspraak Huurcommissie

De Huurcommissie controleert of de verhuurder een geliberaliseerde huurprijs mag vragen voor de woning. Hiervoor gebruikt de Huurcommissie het puntensysteem voor sociale huurwoningen. 

Komt hier een maximale huurprijs uit die lager is dan de huurliberalisatiegrens? Dan verlaagt de Huurcommissie de huurprijs in uw contract tot deze maximale huurprijs. Hierdoor wordt de woning een sociale huurwoning. De verlaagde huurprijs geldt vanaf de startdatum van uw contract. De verhuurder moet de te veel betaalde huur aan u terugbetalen. Ook moet de verhuurder zich houden aan de regels voor sociale huur.

Is de maximale huurprijs volgens de Huurcommissie hoger dan de liberalisatiegrens? Dan verlaagt de Huurcommissie de huurprijs niet. Uw huurprijs blijft hetzelfde.

Naar de rechter

U kunt alleen in bijzondere gevallen de rechter vragen de huur te verlagen naar een redelijke prijs. Neem contact op met een van onze juristen.

Bent u geholpen met deze informatie?

Ik huur een kamer

Iedere kamer heeft een maximale huurprijs. Deze berekent u via de Huurprijscheck. Via het puntensysteem krijgt elk onderdeel van uw kamer punten. Hoe meer punten, hoe hoger de maximale huurprijs. Van invloed op het aantal punten is bijvoorbeeld:

  • of de woning energiezuinig is
  • de grootte van de kamer
  • of er een tuin of balkon is
  • welke voorzieningen u heeft, zoals een wastafel of fietsenberging

Denkt u dat uw verhuurder meer vraagt dan de maximale huurprijs? Dan kunt u huurverlaging aanvragen.

Bent u geholpen met deze informatie?

Meer informatie over dit onderwerp

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Kan ik bezwaar maken tegen mijn huurverhoging?
Logo Het Juridisch Loket

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso
Logo Ministerie van Justitie en Veiligheid

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven