Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik huur een sociale huurwoning

Voor elke sociale huurwoning geldt een eigen maximale huurprijs. Denkt u dat uw huurprijs hoger is dan de maximale huurprijs? Dan kunt u huurverlaging aanvragen.

U kunt zelf de maximale huurprijs schatten via de Huurprijscheck. Dit is een puntensysteem. Elk onderdeel van uw woning krijgt punten. Hoe meer punten, hoe hoger de maximale huurprijs. De woning krijgt punten voor bijvoorbeeld:

  • de WOZ-waarde
  • de grootte van de ruimtes
  • een tuin of balkon
  • de voorzieningen, zoals een inbouwoven of een bad

Ik huur een woning in de vrije sector

Voor een huurwoning in de vrije sector geldt geen maximale huurprijs. De verhuurder mag de huurprijs zelf bepalen. Deze prijs moet wel redelijk zijn.

Denkt u dat de huurprijs niet redelijk is? Dan kunt u de verhuurder vragen de huur te verlagen. De verhuurder hoeft hier niet aan mee te werken. Soms kunt u nog de Huurcommissie of rechter vragen om verlaging.

Naar de Huurcommissie

Heeft u een huurcontract voor onbepaalde tijd? Dan kunt u tijdens de eerste 6 maanden van uw huurcontract de Huurcommissie vragen de huurprijs te controleren.

Heeft u een tijdelijk huurcontract? Dan kunt u naar de Huurcommissie tot 6 maanden na einddatum van uw tijdelijke contract. Zo voorkomt u dat de verhuurder uw contract niet verlengt, omdat u naar de Huurcommissie gaat.

Uitspraak Huurcommissie

De Huurcommissie controleert of de verhuurder een geliberaliseerde huurprijs mag vragen voor de woning. Hiervoor gebruikt de Huurcommissie het puntensysteem voor sociale huurwoningen. 

Komt hier een maximale huurprijs uit die lager is dan de huurliberalisatiegrens? Dan verlaagt de Huurcommissie de huurprijs in uw contract tot deze maximale huurprijs. Hierdoor wordt de woning een sociale huurwoning. De verlaagde huurprijs geldt vanaf de startdatum van uw contract. De verhuurder moet de te veel betaalde huur aan u terugbetalen. Ook moet de verhuurder zich houden aan de regels voor sociale huur.

Is de maximale huurprijs volgens de Huurcommissie hoger dan de liberalisatiegrens? Dan verlaagt de Huurcommissie de huurprijs niet. Uw huurprijs blijft hetzelfde.

Naar de rechter

U kunt alleen in bijzondere gevallen de rechter vragen de huur te verlagen naar een redelijke prijs. Neem contact op met een van onze juristen.

Ik huur een kamer

Iedere kamer heeft een maximale huurprijs. Deze berekent u via de Huurprijscheck. Via het puntensysteem krijgt elk onderdeel van uw kamer punten. Hoe meer punten, hoe hoger de maximale huurprijs. Van invloed op het aantal punten is bijvoorbeeld:

  • of de woning energiezuinig is
  • de grootte van de kamer
  • of er een tuin of balkon is
  • welke voorzieningen u heeft, zoals een wastafel of fietsenberging

Denkt u dat uw verhuurder meer vraagt dan de maximale huurprijs? Dan kunt u huurverlaging aanvragen.

Meer informatie over dit onderwerp
  • Hoe bereken ik de maximale huurprijs bij een all-inhuur?

    Om de maximale huurprijs te kunnen bepalen, moet u weten wat de 'kale huurprijs' is. Dat is de huurprijs zonder extra kosten, zoals servicekosten. Bij een all-inhuur is het niet duidelijk wat de kale huurprijs is. U betaalt namelijk 1 bedrag voor de:

    • kale huur
    • servicekosten
    • kosten voor gas, water en elektriciteit (nutsvoorzieningen)

    Vraag de verhuurder om de all-in huurprijs te splitsen als u vermoedt dat u te veel betaalt. Door de splitsing wordt duidelijk wat de kale huurprijs is en hoe hoog de extra kosten zijn. Splitsing van de huurprijs kan ook nodig zijn als u huurtoeslag wilt aanvragen.

    All-inhuurprijs splitsen

    Splitsing van de all-inhuurprijs vraagt u het beste aan via een aangetekende brief. Gebruik hiervoor onze Voorbeeldbrief verzoek om splitsing all-inhuur.

    Doe zelf een redelijk voorstel voor de splitsing. In een redelijk voorstel is:

    • de kale huur minimaal 55% van de all-inhuurprijs
    • het voorschot servicekosten en nutsvoorzieningen minimaal 25% van de all-inhuurprijs

    Bedenk ook wanneer u de splitsing wilt laten ingaan. Er moet minimaal 2 maanden zitten tussen uw voorstel en de ingangsdatum. Ontvangt uw verhuurder bijvoorbeeld uw brief op 10 maart? Dan kan de splitsing vanaf 1 juni ingaan.

    Huurcommissie

    Werkt uw verhuurder niet mee, dan kunt u de Huurcommissie vragen om de huurprijs te splitsen. Dit kan tot 6 weken na de datum waarop uw voorgestelde splitsing zou ingaan.

  • Hoe vaak mag de verhuurder de huur verhogen?

    Sociale huurwoning

    De verhuurder mag de huurprijs van een sociale huurwoning 1 keer in de 12 maanden verhogen. Dit betekent dat de verhuurder de huurprijs al in het eerste jaar van uw contract mag verhogen. Daarna moet er wel 12 maanden zitten tussen de volgende huurverhogingen.

    Vaak staat in het huurcontract de datum waarop de verhuurder de huur mag verhogen. Meestal is dat 1 juli. Wacht de verhuurder langer dan 12 maanden met een huurverhoging? Dan mag de verhuurder de volgende huurverhoging toch voorstellen op de afgesproken verhogingsdatum. Ook al is dit binnen 12 maanden. De verhuurder kan zo de vertraging herstellen.

    Is uw huur verlaagd naar € 575 door de huurverlaging voor lage inkomens? Dan mag uw verhuurder uw huur 1 jaar niet verhogen.

    Renovatie

    De verhuurder mag een extra huurverhoging voorstellen als hij de woning verbetert door renovatie. Gaat het om onderhoud waarbij de verhuurder gebreken herstelt? Dan mag de verhuurder geen extra huurverhoging vragen.

    Bent u het niet eens met de huurverhoging? Protesteer dan door bezwaar te maken tegen de huurverhoging.

    Vrijesectorwoning

    De verhuurder van een woning in de vrije sector mag de huurprijs maximaal 1 keer in de 12 maanden verhogen.

    Verbetert uw vrijesectorwoning door een renovatie? Dan mag de verhuurder de huurprijs een extra keer verhogen. Gaat het alleen om onderhoud waarbij de verhuurder gebreken herstelt? Dan mag de verhuurder de huur niet nog een keer verhogen.

  • Geldt er een maximale huurverhoging voor vrijesectorwoningen?

    Vanaf 1 januari 2023 geldt een maximale huurverhoging voor woningen in de vrije sector. Uw verhuurder mag uw huur met maximaal 4,1% verhogen. Staat in uw huurcontract een hoger percentage? Dan is deze afspraak niet geldig.

    Krijgt u een huurverhoging van meer dan 4,1%? Maak dan bezwaar tegen de huurverhoging.

  • Wanneer krijg ik huurtoeslag?

    U kunt huurtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst als u:

    Wilt u weten hoeveel huurtoeslag u kunt krijgen? Maak dan een proefberekening.

  • Wat is de WOZ-waarde van mijn woning?

    De gemeente maakt ieder jaar een schatting van de waarde van uw woning. Dit heet de 'WOZ-waarde’. De gemeente schat de waarde door te kijken naar bijvoorbeeld:

    • de plek waar de woning staat
    • verkoopcijfers van dezelfde soort woningen
    • kenmerken van de woning, zoals de grootte en het type woning

    De WOZ-waarde is van invloed op bijvoorbeeld gemeentelijke belastingen en de maximale huurprijs. Een woning met een hoge WOZ-waarde krijgt meer punten. Hierdoor is de maximale huurprijs hoger. Het is dus belangrijk dat de WOZ-waarde klopt.

    Bezwaar WOZ

    Bent u het niet eens met de WOZ-waarde? Maak dan binnen 6 weken bezwaar tegen de ‘WOZ-beschikking’. Dit is de brief over de WOZ-waarde die u elk jaar opnieuw krijgt. Heeft u de WOZ-beschikking niet? Dan kunt u de WOZ-waarde van uw woning krijgen via:

Terug naar boven Shape